Petrol murdarLa modul cel mai pragmatic posibil, nu ma interesa deloc despre petrolul din Alberta poate doar de o oportunitate de vreun job in zona. Cand lucrezi ca sclav n-ai cum sa nu cantaresti si acea posibilitate. Dar petrolul in sine nu ma interesa deloc. Nu pot sa nu imi amintesc romanii opariti ce credeau ca benzina e scumpa in Romania fiindca guvernul a instrainat exploatarea petrolului romanesc. O prostie, nu asa functioneaza treaba. Faptul ca in Alberta se extrage petrol canadian nu face pretul de benzina la pompa mai mic.
Ce mi-a atras atentia a fost mesajul subliminal pentru mintile odihnite din reclama ce ruleaza la cinematografe printre multe alte prostii, inainte de film. Am cautat reclama pe internet dar nu am gasit-o. E facuta de Cenovus Energy si m-au frapat doua chestii. Prima, ca mesajul e subliminal dar simplist: petrolul e ascuns adanc in pamant, e foarte greu de scos afara, le e greu si lor ca firma si vorba englezeasca spune : ca sa faci omleta trebuie sa spargi cateva oua. Naratorul are o voce de abuzator de Xanax... totul e minunat. Vazand ca 2 luni mai tarziu reclama e tot prezenta am realizat al doilea lucru, totul e o campanie de propaganda in care se repeta obsesiv "canadian" si "canadian economy". Cand ranjesti imbecil ca Ilievici si-mi povestesti on and on de cat de bine e parca iti vad bidineaua in mana incercand sa spoiesti ce se intampla cu adevarat. Acum, sa nu intelegeti ca sunt total absent de pe lume si nu stiu macar lucruri de baza despre sisturile bituminoase.
Site-ul Cenovus e cauzator de diabet. Curge zaharul din el suvoi. Uite un filmulet.

La mijlocul anului trecut, climatologul James E. Hansen, directorul NASA Goddard Institute for Space Studies, lansa un avertisment sever asupra riscului generat de folosirea nisipurilor bituminoase ca sursa de titei.

"Nisipurile bituminoase ale Canadei contin de doua ori mai mult dioxid de carbon decat a fost emis prin folosirea petrolului in toata istoria omenirii”, a declarat James Hansen."


N-am intentia sa fac o analiza amanuntita a ce se intampla fiindca e atat de multa politica in asta incat recunosc ca mi-am prins urechile. Ce e de retinut e faptul ca Statele Unite apreciaza cu un procentaj mare din importurile lor petrolul canadian. Punand un numar pe ce se intampla avem un 20 de miliarde de dolari anual. Si vor sa tripleze productia in urmatorii ani. Acum e un scandal mare caci au defrisat deja vreo 600 de kilometri patrat de padure. Si au decopertat pamantul pe suprafete imense facand zonele vizibile din spatiu.
Indienii Cree vor sa se puna piedica impotriva poluarii masive, in special al raului Athabasca. Insa cand au reusit nativii sa fie pavaza impotriva vointei omului alb? 1600? Long time ago, my injun bro.


Cu banii si guvernul de partea ta, cu aportul imens ce-l aduci la bugetul de stat si cate job-uri produci... nimeni nu iti va sta in fata. Indiferent cat de adanca e groapa ce o lasi in Terra.

Scandal pe acelasi subiect e si in Romania doar ca exploatarea nu a inceput inca. (Vezi)

Pana una alta ziarele locale din Alberta prevad curcubee la orizont si buzunare pline. (aici)Comments

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon