Wednesday 11 April 2018

Tefeleaga de John A. Garbiceanu

... si gainatul produs de perusii din coliviile acoperite cu vestoane otravea dulce taramul magic dar nevolnicul popor nici nu banuia ca e sub farmece"

Ma fascineaza, ca sa fiu elegant in cuvinte, oamenii care incep o discutie cu tine in felul acesta: "nu stiu eu din-astea, nu ma intereseaza, nu am urmarit, nu am studiat, nu cunosc detalii, nu cunosc elemente, nu ma afecteaza deci nu am dat atentie"... cunoasteti?
Poate va recunoasteti?
Hai sa mai incercam. Imediat ce persoana spune ca "nu se pricepe", incepe sa iti explice CUM E TREABA sau sa refuze orice argument fiindca desi nu stie romanul tot stie mai bine ca TINE sau ca MINE.

Voi ati auzit vreodata pe cineva sa spuna asta: eu nu cred in internet? Sau variantele alea cu "nu poti crede ce e pe internet?" Dar bazat pe CE crezi ce scrie in ziar sau ce scrie in carti? Nu vad decat o asemanare cu meme-ul acesta:


Imi aminteste si de o fraza dintr-un serial, zicea unu: I don't believe in dinosaurs... I look at the science and I don't believe it.

Well, de la Neil DeGrasse aflam ca frumuseatea stiintei e ca ramane adevarata indiferent daca tu crezi in ea sau nu.

Folosesc iarasi un exemplu din Invatamant, unii au complexe adanci fata de profesorii lor, daca te duceai la... profu' de Rezistenta Materialelor (am cunoscut o bruta mujista, un inginer capabil dar un om iiiighhh!!), o materie cu metale dar de cacat. Fizica si Matematica. Te duci la el si-i spui: Man, pe mine nu ma intereseaza, eu nu stiu din astea blah blah. Profu te baga afara, normal... dar tu ii sari in gat si-i spui... pai stai un pic, man... eu sunt roman-destept, stai sa-ti explic eu cum e treaba cu rezistenta materialelor... poate ii phuti si o ranga-n p'ept sa vezi cine rezista?

Aseara, ne-am uitat la audierea lui Zuckerberg.

Audierea e o discutie reala pentru aia care inteleg cum functioneaza internetul, facebookul si reclama directionata cu pusca cu luneta direct intre ochii consumatorului de facebook. Daca ne bagam la psihologia maselor si tehnici de manipulare care trezesc titluri gen: Social Media rewires our brains... Daca esti pe facebook sa te uiti la pisici... sau sa te tragi in selfie... poate scoti discursuri din alea cu ce am eu de ascuns? Sincer, cred ca nici daca ai de ascuns nu poti ascunde. Cand te concentrezi pe EFECTE vei vedea ca ce iti baga sub nas facebookul iti aduce acelasi rezultat final ca drogurile: dopamina. Daaaaaaar, man... hai sa vorbim de celalalt efect asupra creierului cand curge cortizolul in tine si ti se induce o stare de stress. Cred ca un exemplu bun este cand iti bagi cafeaua de dimi' si citesti presa. Si sa mai zicem ca de acolo te programezi pentru toata ziua... iti determina startul zilei si iti influenteaza atitudinea?

Dar ce stim noi din astea, man?

Revenim la Romanica, o tara bazata pe servicii, dar fara beneficii clientilor ci doar clientilor LOR... La momentul actual se itesc ghioceii anuntand un fel de primavara, tot felul de documente si inregistrari arata ca macar in ultimii 12 ani informatia a fost grosolan influentata (incerc sa evit cuvantul mainpulare fiindca unii sunt programati acum sa-si dea somn la creier cand aud anumite cuvinte cheie, li se activeaza sistemul defensiv). Practic, in acest moment in "Troia" (porca troia?)localnicii desfac Calul Troian pana la ultima piulita sa vada cine a construit arma si cum s-a petrecut constructia. Se cauta Gura initiala ce a grait ca sa lasi calul troian in cetate e o idee nemaipomenita. Apoi afli ca aia care urla ca nici Calul Troian n-ar trebui cautat la dinti sunt taman aia care sunt antrenati si mega-bugetati sa nu lase cai troieni liberi pe mosie. Ni se spune ca acest Cal Troian are actele si verificarile in regula, un produs american dar verificat pentru emisii de ingineri nemti de la MasinaPoporului si cu niscaiva tehnologie austriaca si olandeza.

Toate dovezile aparute recent raman invizibile pentru majoritatea roman'lor... Facebook-ul lu Zucka fiind unealta aliatilor acestui nepot lu Nea Marin.


Un incident ca acesta nu face decat sa confirme ca "se practica". Si tre' sa fi cu cel putin 5 minute in urma trenului daca ai impresia ca tu stii cu se ocupa astia la "strict secret".

Dar daca de tine scriam mai sus, cu ce te ajuta sa vezi documente, sa aflii nume, situatii, detalii... hmmm? Asta ai acum in Romania iar unii inca vorbesc despre antene, voiculescu, lingai si psd. Reluam pentru accentuare: MACAR in ultimii 12 ani un guvern paralel a controlat aproape in totalitate presa si televiziunea de stiri propagand ACEASTA propaganda.
Ia incearca acum sa iei fiecare politician in parte si sa vezi daca e cine zice ca e sau el e cine ni s-a zis ca e? Hai sa vedem, astia corupti... erau corupti? Cat erau de corupti? Si in ultimii 12 ani, cine NE-A SPUS ca aia erau corupti? Dar justitia? Se vad rezultatele anchetelor, acum sunt detalii din sistem si vezi cum era sistemul pe dinauntru... baaaaa si nu seamana deloc cu ce ai invatat la scoala sau ai vazut in filme. Cred ca era justitie romaneasca... anii '50? Sau justitie ca in noaptea de Craciun din '89? La televizor, scurt si fara echivoc?
Ce vad eu? Vad ca nimeni nu a dat doi bani pe romani. Absolut nimeni. iar "fratii nostri romani" ne-au vandut sa le traiasca mortii mamii lor in lux.

"Daca era Django Unchained, tu ai fi fost Stephen,
Ti-ai vandut fratii, 28 de ani i-ai tinut pe ratii-
In timp ce tu ai facut burta mare pentru 7 generatii!"...

Unii se pot intreba, cum a putut chestia asta sa se intample? Man, urmeaza niste matematica simpla, descalta-te daca mai ai nevoie de degete sa numeri. Numarul de angajati serei este public, la fel si bugetul. Imparte numarul de angajati serei la numarul de locuitori in Romania sa obtii ceva gen cati sereilieni la mia de romani. Si de acolo analizezi. Orasul meu natal are, sa zicem, 80k locuitori si X agenti. Cu ce se ocupa aia acolo? vreo 60 de ba'eti la suta de mii de romani? Cica pe locul doi e Polonia cu 13!!! la suta de mii. Numar cu ghinion. Scheisse-ci la 100k e numarul norocos. Se stie, 60 sunt norocoase...


Poza de mai sus a preleuata din voleu de pe retelele de socializare. Ciordeala marunta. Personajul, student, isi faruia un viitor, nu? Aplica la cel mai tare SRL de pe piata. Sa ajute sa lupte pentru siguranta nationala pe siguranta nationala. Sa asculte problemele roman'lor. Sa fie in sfarsit cineva care asculta si nu scapa nici un cuvant din ce spun romanii. Nu se intelege? Deci esti roman, esti sudent in Romania. Daca nu esti bun inseamna ca ai sanse mari sa fi un posesor de diploma de fite. 'Arfa anilor '90 era Dreptul, nu? Apoi Stiintele Politice si Diplomatie? Ceva de genu'. Astea-s pisate acum, daca esti o dama "cu sau fara camelii" trebuie sa mergi la Psiho... In realitate... sa prinzi un post din asta iti ofera o siguranta... nationala, pe siguranta nationala. Cum sa refuzi? Cum sa-i spui lu fiu-tu sa refuze un job de Bond, James Bond? Sa NU apere siguranta nationala? Tradare, iuda, arginti... stiri de saptamana trecuta... ah, nu stii?
Sa devina parte din sistem? Parintii lui stiu ca DOAR in sistem vei reusi... si in bucata aia de sistem e bine de tooooot, de acolo, din servicii au iesit "varfurile", de la revolutie incoace. De acolo iesi politician, iesi ministru, secretar de stat, ambasador, parlamentar. Acolo se inginereste "omul de succes".
Tara, tara, vrem tineri frumosi si liberi. Aplicantii cu talent de hipster beneficiaza de loc in fata.






Monday 9 April 2018

Paste Fericit



Cu PR mai putin eficace decat Craciunul, Pastele inca mai trezeste hamintiri din copchilarie dar il apreciez acum pentru traditionala masa de Paste.

Daca ma citesti mai demult stii ca eu nu merg cu acelasi autobuz cu care merge religia. Desi am ajuns weekendul trecut si pe la biserica, se cumpara marfa de contrabanda de la portbagaj de la romanii mici intreprinzatori.

Acu o saptamana era doar "ala" catolic. "Ala" ortodox a fost ieri. Cu traditionala masa de Paste, multumim frumos.

A doua zi, la munca, o colega suplineste pe grecoaica ce si-a luat liber sa pasca fericita in rit(m) ortodox. Suplinitoarea zici ca e din zona zero a religiei crestine desi o suspectam ca e "dinailaNta". Nu, era crestina din zona adiacenta zonei zero. Era "da pa" zona.

Am mmentionat ca eu nu-s cu astea... iar dupa ce mi-a precizat ca in cazul acela nu ar trebui sa spun "Happy Easter" am ajuns la niste discutii.

Femeia se uita la mine duios, ca la un copchil, caci nu-i asa, ea are fii cu varsta pe la 23-24 de ani si uita-te la muja mea, nu-s eu tinerel si nestiutor?

Ii parea sincer rau pentru mine, simtea ca nu am ce-i 7 ani de-acasa din Tibet dar vedea ca am fost ghidat gresit. A promis ca se va ruga pentru mine. Eu am rugat-o sa nu o faca. O sa o faca oricum... Eu am insistat sa nu o faca deloc. Oricum, mi-a spus clar - eu ar trebui sa ma rog. Mkay.

I-am spus ce-mi spusese nevasta-mea aseara, ca dupa parerea ei, crestinii cred ca Isus e adevarat fiindca tot vad pozele alea cu el si filmele si ii asociaza un chip. Nu i-a placut.

Grecoaica o arde la mai multe capete cu religia, dar are pirogravura pe creier made in Helas. Din aia de calitate, de acum 45-50 de ani. Povestea ca s-a dus la Inviere acum ceva timp, la o biserica greceasca aici in TO si ea si frac-su au fost scosi din minti ca preotul era okios si tinea slujba in greceste. Adica cum?! Cum sa aibe tupeul asta? Pai tu esti grec? Si la noi in biserica? Doamne ajuta!

In ultima perioada nu mai poti pune baza nici pe chestiile stiute, gen potecile batute. Te duci la locatia cu cel mai bun burger din oras si au un angajat nou. Baaa, astia-ti baga paranoia. Cica baga doi combo cu ciz-burgar. Si Nou-Noutul se intoarce catre veteran - mai avem burgeri? Si ala incuviinteaza din cap. Ba, o dai din cap ca mai ai exact 2 burgeri ramasi de cand s-a taiat porcu sau erai "cu susta" ca e prost angajatu de fata cu clientu? Mai venim o data. E mai priceput noob-ul, macar stia ca avea piftii de burgeri. Se pune pe treaba. Ne intreaba: cu de toate? YESS. Cu doi de s, sa se inteleaga ca ne e foame. A bagat omul de toate, tot ce avea acolo, inclusiv morcovi. Noi ne referisem sa bage de toate ce e in reteta unui burger. Anyway.

O alta poteca batuta e frizeria cu okiosi. Nimeresc la unu nou-nout. Dar asta stie engleza si nu-i e frica sa o vorbeasca. Ca de obicei, eu vin cu Gelu. De par.

Prostu' ma scuipa cu apa in cap pana mi se inmoaie parul ca fideaua - moale si unsuros. Shanghai Noodle. Omu e aproape gata. Ne privim in ochi in oglinda si ma intreaba tinandu-ma de breton: mai scurt de atat? Bag si eu degetele vad ca e prea mare inca ii cer sa mai taie dar el vede degetele mele ca locul de unde sa taie si se infige. Cu nesat, cu sete, ca un nefutut s-a infipt... Ho! i-a stai un pic. E prea scurt. Incepe sa-si foloseasca talentele la limba engleza sa imi explica ca el m-a intrebat si eu am zis yesssss si din astea. Intre timp eu masuram la micron. Prea scurt. Ma intorc catre okios: e ok, man. nu te stresa. Mai multi frizeri mi-au futat mie freza in toti anii astia decat ai stricat tu freze in cariera ta impresionanta.

Fara breton arat ca ala din Gotham, gaboru, in sezonul 1 cred. Poate s-a tuns si actorul ala la okiosu asta.

Cu breton puternic, arati a baietas.

Forta lui Samson statea in breton?

Pai ce bretonul meu...


Sunday 8 April 2018

Circ

Titlul e decupat din expresia Paine si Circ.

Zicea bine socru-miu, "nu-mi dau astia (sportivii) mie de mancare"... Astia dau doar circul...

In mod normal in corp e cam 60% apa dar dupa o cana de cafea canadeza (cafea plus lapte cu frisca pana nu se mai simte gustul cafelei) simteam niste surplus cu valori exhaustive cand le raportai la capacitatea cilindrica a basicii udului. Pe drum spre baie am aruncat o privire pe geam si imediat dupa am aruncat o injuratura printre dinti. IARASI ninge!

In fiecare an acelasi dans erotic al mercurului in termometre, stiluri de dans unde merCURul e mereu la nivelul podelei reprezentate de celebrul 0 grade Celsius. E un fel de merCURaJOS.

Pe mine ma ia cam din Martie, in fiecare an. Nu mai am rabdare si vreau sa ies afara la aer si ironia lu' dreacu e ca atunci cand e cald facem ce facem si iarasi stam in casa ca... stii tu... n-avem chef.

Sa nu fim prea duri in aprecieri. Dupa standardele de canadian vara trecuta am iesit decent din casa pentru activitati. Cum facusem de multe ori in trecut, am creat o celula de basketbalerini cu care am iesit de cateva ori "la teren" uneori incropind niste meciuri anemice. Anemice mai ales din cauza lipsei de conditie fizica specifica legumelor ce cresc pe canapea la lumina televizorului.

Anul asta am planuri mari (iarasi)... pentru cand da caldura... accent pe basket outdoors... macar sa mimez ca sunt basketbalerin. Ca am ajuns "specialistul" ala din fata televizorului.

La nivel de fan de basketballet NBA... au fost niste imbunatatiri cum nu s-au mai pomenit vreodata, lol. Pe vremuri reverberam masiv la meciurile Stelei... care devenise a lu Becali intre timp. Era un sentiment intens alimentat si de chestiile specifice varstei de atunci. Sentimentul izvora din spiritul de turma al intregii societati romanesti de atunci. "N-ai fost acolo, nu mai vorbi, caci nu stii!" Dar daca ai fosto acolo, poate stii sentimentul ala de neegalat acum, cand un vecin a scos un televizor color in fata blocului la meciurile nationalei la Mondialul italian din '90. Si mai apoi, similar dar mai bun - mondialul din '94.
Sa joci fotbal nu era chiar o optiune pe atunci ci daca voiai sa faci "de performanta" insemna ca alegi. Sa existi la bloc cu restul baietilor care bagau fotbal zi-de-zi-de-zi-de-zi, indiferent de vreme sau anotimp, era norma. Practic nu erau limite, orice devenea minge si orice devenea teren de joc pentru o miuta. Era normal sa urmaresti la televizor meciuri... nici nu erau asa multe... nici nu erau asa multe optiuni... dupa cum spuneam... nu prea aveai de ales. Aveam sa ma uit piezis la un prieten, care in clasa a 12a spunea ca nu a jucat fotbal niciodata. Nu l-am crezut pana nu am vazut cum loveste mingea... sau cum incearca sa o faca. El era ciudat pentru mine.

In al treilea an de handbal "de performanta" (clasa 7a) descopar ca am aptitudini transferabile catre un sport mai adecvat constitutiei mele. Handbalul era un sport mai fizic si mai aspru in contact decat basketul, sport jucat de malaci fizic ce se ascund dupa un regulament facut sa protejeze bibelouri. Doar remarc ironia situatiei... regulamentul de basket are sens asa cum e si nu conteaza cat esti de mare. Nu e sport de contact.

Apogeul tranzitiei catre alt sport a avut loc in vacanta de vara dintre clasa a 8a si clasa a9a. Am niste amintiri vii de atunci, un an bun in care se strangeau la teren si cate 6 echipe de cate 5... meciuri bune atunci... iar la un moment dat am reusit sa dau dunk (inelele erau joase la scoala Generala Nr. 8) dar eu eram inca scund. Sa dai dunk te aducea la acelasi "nivel" cu mogaldetele alea ce abia le distingeai la televizorul rusesc marca Blyat, chior de somn uneori trezind toata familia la ora 4 am... ca tu voiai sa vezi meciul.

Noi nu avem cablu TV, am mai spus asta. De aici rezulta niste lucruri cum ar fi necesitatea gasirii unei surse de calitate pentru a vedea meciurile in direct.

Inca din 2008, de la aterizare, am urmarit meciurile lu Raptors si am mers la cel putin un meci pe sezon. Dar in ultimii 5-6 ani am inceput sa urmarim la TV macar vreo 60 de meciuri pe sezon incluzand si playoff-ul. Calitatea imaginii streaming era slaba cu pixeli si cu lag. Dar si tehnologia aia evolueaza si de sezonul asta s-a schimbat jmenul, pe un televizor cu dimensiuni de negru nesimtit, sa vezi HD, schimba un pic placerea privitorului. Ja, ja, ich weiß... daca ai cablu, sa vezi HD e banalitate. Dar nu stiu de ce, cand e sa dau bani lunar pentru cablu tv e ca si cum mi-ai cere sa platesc sa ascult radioul.

Revenind la Raptors... acest sezon e cel mai bun al lor iar varfurile acestei echipe sunt de acum cei mai buni Raptori din istoria lor. E un an marfa sa fi fan Raptors. Este o placere de microbist sa urmaresti timp de atatea sezoane cresterea valorica a jucatorilor, a echipei, sa vezi ca e munca antrenorilor si a intregii ehipe tehnice. Si acum, in cel mai bun sezon din istorie, astepti sa mearga macar pana in finala. Sa vedem. Este impresionant cum au reusit sa-si schimbe echipa filosofia de joc din mers incat din chiar urmatorul sezon (acesta) sa ajungi numarul 1 in Est.

Totodata vezi cum se comporta oficialii de la club si atunci nu mai poti avea rabdare cu stiri cu meme stoica sau cu becali si despre clubul lor, fcsb. Si stii, ca ai tras cu coada ochiului si la celelalte francize sportive de sub umbrela Maple Leaf Sports & Entertainment: Maple Leafs, Toronto FC si Argonauts, aceste francize trec si ele printr-o perioada buna unde se vede managementul de calitate. Management consistent, incapatanat inspre performanta si cu multa rabdare.
Astept febril ACEST play-off caci pentru prima data, echipa mea favorita are multe certitudini si foarte putine indoieli, cred eu. UUUH, dar ce sa mai zicem de posibila tripla barceloneza culminand cu iob tvoiu mati care va rasuna pe stadioanele campionatului mondial incepand cu mijlocul lui Iunie. Sport la TV, bae.

Sezonul acesta nu am mers la nici un meci. E o perioada de introvertire sociala pentru noi, nu ca am fi exuberat pana acum.
Sezonul trecut insa, All Star Game-ul s-a tinut in Toronto. Sa nu avem iluzii, nu m-am impins sa cumpar bilete... sa fim seriosi... dar in Samabata din acel weekend am mers sa vedem activitatile aferente acestui weekend dedicat basketului.
Am luat cu mine si abtibilduri cu jucatori retrasi caci studiasem o lista cu cei programati sa apara. Am asteptat cateva minute sa ma hotarasc daca sunt atat de bulangiu sa intru pe parchet sa-l intreb pe Robert Horry daca il deranjeaza sa-l deranjez din ce face, ca sa-mi semneze o chestie. Dar o femeie venise cu pile si a fost refuzata chiar in fata mea. Eh, asta e.
Dar au fost destule chestii de facut, am semnat pe mingi uriase, ne-am tras in poze, am aruncat la cos pe acolo si chiar am dat si niste dunk-uri la cosuri lasate mai jos, ocazie buna sa certific ca detenta cu picioare tari ca taieteii in supa nu se imbina cu succes.
Uite-l pe okios! Credeai ca face parte din show? Nu. Era in fata noastra la coada. A facut omul striptease instantaneu si s-a bagat la poza. All Star game, baby!!!
Apogeul pentru mine a reprezentat o ocazie unica pana acum. Am cunoscut un personaj, fan dedicat Raptors, cum am mai cunoscut cativa pe aici si care a parut placut surprins sa aibe niste discutii coerente cu alt fan Raptors, considerat de calibrul lui. Omu avea season seats undeva unde podeaua nu e inclinata si nu i-a fost frica sa ofere.
A nascut niste evenimente amuzante, caci am primit mesajul ala pe telefon de la prieteni: Baaaaa. Esti la meci? Wtf?????? Urmat de: Te-am vazut la televizor :))Ce seat-uri ai nebunule...
Hahahah! nu eu eram eu nebunul cu biletele sezoniere, altul era. Notam "Raptors season seats" la lista pentru The Canadian Dream?
Favoruri din acestea nu pot fi intoarse 1 la 1. Oricum, i-am multumit sincer omului. Pentru mine a fost un drum lung de la terenul dezafectat de la Liceul 3 din Resita si pana sa-mi frec coatele cu comentatorii si sa ma uit in ceafa lu Drake. Am avut si un staring contest cu Drake,a pierdut fara drept de apel. Stii cand il masori pe un'u din cap paman-n picioare. Omu' m-a scanat de sus pana jos... apoi s-a uitat in alta parte. Nu mai avea nevoie sa se uite si de jos in sus. Lol.

Vineri, Raptors a invins acasa pe Indiana Pacers si cu cea de-a 57a victorie in sezonul acesta a depasit recordul de victorii intr-un sezon si a pus laba pe Locul 1 in Conferinta Estica. Si mai sunt meciuri de jucat.
Nimeni cu "nume" nu a vazut asta sa se intample, la inceputul sezonului, cand toti specialistii o ard Baba Vanga von Cosa Nostra Damus. Astept victoria suprema ca sa scot copy-paste-uri cu propriile-mi preziceri de la sfarsitul play-off-ului trecut.

Fuck yeah!

Hai cu play-off-ul...

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...