Friday 7 September 2018

Pui de Gostat free-range


Doamna, probabil o mama singura daca citesti printre randuri, incearca sa-si creasca fiul printr-o metoda de neconceput in 2018: sa-l lasi sa se joace in fata blocului, gen. De fapt, sa-l lase sa exploreze padurea de langa casa. Da niste exemple (ai crede ca unele-s mituri urbane dar gasesti stiri din cand in cand despre asta) in care cetateni zelosi chemau politia si parintele sfarsea "cu probleme penale de nu mai putea candida la functii publice" din cauza ca lasa copchilul din opi... uuuh... copilul din ochi.

Din astea am mai auzit. Lasam astea. Ce nu am mai auzit pana acum e Free Range Kids. In engleza, termenul de "free range" este uzitat indeosebi pentru gainile si ouale lor crescute la soare, in curte in opozanta cu gainile din fermele Matrix. Nu-mi dau seama daca metafora mea e prea subtila sau nu deci explic combinatia de cuvinte: Copii-free range-gaini free range dau oua mai bune si inapoi la copii free range ce ar da "randament mai bun" prin asocierea fermeleor din Matrix ca si comparatie intre fermele idilice de pe cutiile produselor si uzinele reale in care cresc animalele, si mai mult, Uzinelor din Matrix nu produceau oua ci foloseau oameni, plus ca nici ei nu aveau soare la fel cum nici gainile not free range nu au. Care e opusul la free range? Paid range? Imprisoned range? hmm...
Romanii inca isi amintesc cu drag cum "baietani fiind, paduri cutreierau". Au ramas amintirile unor vacante idilice la bunici, in satul parintesc al parintilor. Unii au bagat idilic si munca agricola zile nesfarsite la prasit sau la cules sau sa ai grija de animale. Cumva e ciudat ca acestia nu viseaza sa-si deschida ferme de animale sau sa faca agricultura la tara. Aia care se viseaza intreprinzatori pe acest domeniu sunt hipsterii de oras ce viseaza case eco si autosuficienta in sanul naturii. Cu teava buna de net, fireste.

Sa nu divagam, insa.

Deci copii free-range. Am vazut copii in lesa... de ce sa nu le extinzi raza de actiune prin lesa prinsa de o sarma ce traverseaza toata curtea? Sunt mailitios.

Romanii melancolici vizavi de copilaria lor sunt uzati moral in gandire. Cumva stiam asta dar mi-a fost confirmat de episodul "Crearea omului nou" din Adevaruri despre trecut: Noi eram lasati de capul nostru cu cheia de gat fiindca criminalitatea era redusa datorita retelei de Militie, Securitate, informatori si babele de la NSA. Plus Comitetul de locatari din bloc. Nu erai chiar nesupravegheat. Daca faceai draci, cumva parintii aflau in timp record. Comiteai fapta dar se afla si iti luai parpara. Unii copii isi luau bataie de fata cu sifonul ce te dadea in gat, sa vada Vecina ca parintele isi educa copilul, nu?

Ce? Asta nu e copilarie free range?

Articolul de mai sus arata cealalta extrema, de parinti super-grijulii si mai ales arata super grijile ce-i phut pe straini fata de copilul tau.

Stiu, tenta articolului e inspre copiii free-range dau oua mai gustoase. Wait what? Ah, ii fac adulti mai descurcareti. No shit, Jose! Desi am prieteni ce au mers la sat, la bunici, si tot nu stiu sa-si faca singuri de mancare, gen.

Una din regretele mele vizavi de copilarie este lipsa acerba de fotografii sau videouri sa imortalizeze. Dar uite niste specimene din patrimoniul cultural universal:

Thursday 6 September 2018

Imigrantul lui Scrodinger

Ieri, incepusem sa ma uit pe youtube la documentarul Adevarul despre Romanii din UK. Sunt fan al seriei Adevaruri despre trecut, facut de TVR cu subiect pe anii de comunism. Asta e de la Addevarul.ro. Au si ei unele interesante.



Nu l-am vazut tot inca din mai multe motive, dar cel mai important fiind ca e din 2014. As vrea ceva mai nou, mai la zi.

Azi dimineata, la discutia zilnica cu mama, am recapitulat "forta de munca" din sistemele sociale. In comunism se folosea "munca patriotica" si militarii in termen pentru a concentra forte masive de munca fara remuneratie.

Exposing a Disgrace: Uzbek Elite Keep Profiting from Forced Labor

Vesticilor hipsteri le pute ce face uzbekul-Sef. Era o metodologie sovietica folosita si-n Romania comunista. Una din muncile "fortate" pe gatul romanilor era sa faca curat in fata blocului. Cand a fost democratia a aparut si mizeria.

I-am povestit mamei despre uzbeci si i-am explicat ca sistemul capitalist nu poate functiona platind salarii mari pentru tot nomenclatorul de meserii. De aceea este mereu nevoie de "vinituri" dornice/fortate sa accepte plata inferioara bastinasilor. Imperiul Britanic a sclavit pe altii ca sa "le traiasca lor in lux fiul". Celalalt model de capitalism, Statele Unite ale Suei, a importat creiere de-a lungul istoriei dar mai ales prin Operatiunea Agrafa. Programul de imigratie a continuat in anii urmatori. Dar nu era suficient. Modelul colonialist american a fost prin "aducerea democratiei" in tarile din lumea a treia. Au investit masiv in Germania si Japonia si a controlat marii producatori de combustibili fosili ce a dus la ingineria financiara numita petrodolar, ce-ti asigura un dolar puternic. Deci cam multe mutari IN exterior si DIN exterior ca sa "traiasca-n lux fiul" IN interior.

Englezii bastinoshi au vrut brexit ca ei vor sa fie doar ei intre ei, ca la laba. Dar ei nu mai au colonii si se cearta economic cu UE. Englezul ala nationalist e anti imigranti dar ironia e ca tara lui are nevoie de ei intr-un fel real pe care el nu-l poate intelege.

In realitate, si capitalismul si comunismul aveau nevoie de muncitori calificati pe care sa nu-i platesti sau sa-i platesti infim si care sa nu carcoteasca. Sa ramana statutul clasei conducatoare neatins. Cam cum era in sclavie.


How Canada Can Break Free of Dependence on the U.S. The nation should step up efforts to attract the immigrants who once made its southern neighbor so successful.


Canada si Etados Unidos se c(N)AFTesc intre ei, un fel de razboi economic si Bloomberg ajunge la o concluzie contrara englejilor: ai nevoie de si mai multi imigranti. Dar cum toti vor sa fie doar bine si sa nu fie rau deloc vor doar imigrantii de calitate (gen romani ingineri) si nu vor pleava. Programul canadian atrage mai multe varfuri decat pleava desi punctul slab ce lasa "iarba rea in holde" este bucata de imigrare cu reintregirea familiei, abuzata de anumite populatii conlocuitoare. Aceleasi populatii au si natalitate sporita, pe langa o cultura arhaica indestructibila si mancare mirositoare.

The key to increasing Canada’s power is getting more people. Its current population of about 36 million is roughly 11 percent of the U.S.’s. Furthermore, Canada’s fertility rate of 1.6 children per woman — well below the 2.1 required for natural population stability — means that without immigration it’s facing long-term population loss.

Populatia Canadei e doar un 11% din populatia americana si fiindca loc e cacalau, ar mai trebui imigranti caci natalitatea e flasca.

"Canada’s system strongly favors high-skilled immigrants. It also has a generous family reunification immigration policy, like the one Trump wants to curtail in the U.S. But since many of the families of skilled immigrants are themselves highly skilled, this only contributes to Canada’s status as a magnet for international talent. Skilled immigrants tend to have better economic outcomes, and to raise the wages of native-born workers, meaning that native-born Canadians have no economic incentive to close the gates."

Ceaslovul canadian uns cu magiun atrage numai muste de calitate care aduc familie de calitate cu ei. Si asta creste calitatea per total... dar are acelasi efect de cacat ca in Engliterra: cresc salariile populatiei bastinase... Se creaza acea elita bazata pe numele de familie anglo-saxon vs Singh sau Wickremasinghe. Bastinasii beneficiaza de statut ridicat fiindca vorbesc fara accent sau au scoala, conexiuni si experienta locale.

Azi am avut nesansa sa stau de vorba cu un romanake. M-a luat pe romaneste cu Domnu' Paul asa ca am continuat la per tu... si parca o umbra i-a trecut peste fata "ca Acceleratul". Probabil omu' voia sa ne respectam ca doi gentlemani de salon in timp ce el imi povestea despre cum zona asta iubita, a lui, a ajuns ca Scarborough. S-a apucat sa se scuze , asa usor, cand a vazut ca eu nu zic nimic ci doar ma uit la el... dar s-a redresat in doushebag-areala si a precizat ca i se rupe, stie ca are dreptate. Eu stiu ca are dreptate la fel cum nu are dreptate. Dar nu-mi pierd timpul cu astia cu nivel de intelegere ramas la "acu 20 de ani nu era asa si uite acum!". Biiine maaah. Tantrum de bebelus de 60 de ani, viitorul nu e cum voia el acum 20 de ani.

Pe mentalitatea asta... noi astia, romanii... ce cautam aici la altii in ograda? Omu' e deja el parte din elita si aia sunt pleava. Pai uite ca colega mea de munca se uita la el si-l numeste taran, in italiana - paesano. Care dupa 40 de ani in Canada e si ea parte din elita locala.



Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...