Thursday 26 March 2015

Tu ce fel de roman ai ramas?

In urma unei discutii oarecare cu nevasta-mea ajungem intr-un punct de cotitura: Ce moloz de roman e "ala" cand "nu stiu ce" si "nu stiu cum". Partea asta nu e atat de importanta ci unde mi-a fugit mie mintea pornind de aici.

Am realizat ca oricat de roman sunt... "romanitatea" mea s-a incheiat in momentul emigrarii. Eu nu-mi mai pot construi "romanitatea" fiindca nu mai traiesc in Romania. De acum incolo voi judeca oarecum gresit Romania contemporana, chit ca e acum sau peste 5 ani in 2020.

Spun asta fiindca am avut discutii cu romani veniti in Canada de 20-25 de ani si, desi suntem toti romani, momentul emigrarii fiecaruia influenteaza diferit mentalitatea. Si asta vine cu faptul ca Romania continua sa se schimbe la anumite nivele indiferent cat declamam noi ca "nu s-a schimbat nimic". Viata, educatia, familia, anturajul si toate chestiile de genul asta dau forma felului de a fi al fiecaruia. Si viata traita in Romania te face sa fii... roman, nu?

Daca ai plecat inainte sau imediat dupa Revolutie... Romania ta va fi cea comunista. Romania contemporana va fi mereu comparata cu cea de dinainte. Nu ai fost acolo sa traiesti ascensiunea unor personaje cheie ca Jiji Becali sau Basescu. Nu ai fost martorul ascensiunii manelelor. Sau a altor elemente si personaje ce au schimbat Romania. N-ai vazut cu ochii tai exodul satenilor catre Spania si Italia si nu i-ai vazut venind in vacanta de vara inapoi in sat ca niste bossi. Daca tu ai trecut granita ilegal punandu-ti in pericol viata sau familia ramasa in urma, iti e probabil greu sa intelegi ca din Romania s-a plecat cu milioanele, luand cu asalt (aproape la propriu) Europa, atunci cand s-a dat liber la granite. Daca ai fi stiut asta poate nu te agitai atat auzind ca "romanii fac nasoale". Oare iti poti imagina ca unii considerau ca "sa furi in Germania e meserie de aur"?
Sunt sanse mari sa nu stii ce sunt alea "generatia Hi5" sau generatia "mess" (yahoo messenger). Probabil nu-ti place ce se da la televizor in Romania, prea mult vulgaritate... de fapt doar aliniat la trendurile globale ale media. Iti va fi greu sa intelegi de ce tinerii vorbesc deja limba engleza cum tu nici nu visai in momentul emigrarii tale.

Dar daca ai plecat in perioada de glorie a juntei pesediste? Daca ai plecat frustrat de mana-la-oua a lui Adrian Nastase, probabil l-ai vazut pe Basescu ca pe un salvator al neamului. Probabil ai votat pentru basexu, probabil te-ai certat cu cei care spuneau ca in felul lui, Incrucisatorul e mai rau decat Nastase. Probabil ai fost enervat ca oamenii Varanului de la "antene" ataca un om de mare, mare, mare caracter.

Cand am plecat eu... ii vazusem pe toti. Ce bulan am avut, nu? Votasem la 18 ani cu Ranjiliescu sa nu iasa WC Tudor. M-am maturizat urmarind OTV-ul lu' Domnu Dan. Am iubit Steaua pastorita de El Ciobandante, omniprezent la televizor. Am urmarit ascensiunea Udrei, etc. ETCETERA, mother fucker!

Si ajungem la discutiile acelea cu romanii plecati de 20 de ani din tara. Vai, dar cum sa se vorbeasca atat de vulgar?! Vai, dar cum sa se intample aia sau ailalta?! Vai, dar ce e aia "cocalar"... nu era ceva tiganesc? OMG, dar cum sa se inghesuie asa sa pupe moaste?!
Si ce se intampla cu scoala romaneasca... pe vremea mea se facea scoala nu gluma. Da, pe vremea ta se intampla ceva, pe a mea altceva. Romania s-a schimbat si se va mai schimba. Intrebarea e daca ar trebui tinut pasul.

Ce am "ratat" eu in Romania odata cu plecarea: renovarea tuturor blocurilor in culori carraibiene, impactul masiv facut de Spice Shop-uri si drogurile legale, reintoarcerea multor capsunari ramasi fara munca din tarile producatoare de... capsuni si mai nou, campania de "recrutare" de corupti a DNA.

la Post Scriptum bagam liric: Sunt roman, sunt roman, sunt roman... chiar si departe de casa tot roman am sa raman.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...