Thursday 19 August 2010

Team Jacob, Bitch!

In timpul discutiilor lungi ce le-am avut cu Basil, socru-miu, inainte de plecarea in Canada s-a repetat mult ca plecam prea departe si ca in Romania va fi bine in 4-5 ani. Nu stiu pe ce se baza cand spunea asta dar o credea sincer. Io n-am crezut si am plecat cu primul tren. Nici un an mai tarziu Romanica isi dadea cu mufa de asfalt. Discursul insa nu s-a schimbat. In Romania va fi bine. Asta am auzit-o de la multi. Mama o spunea cu speranta dar altii o spuneau convinsi? Intrebandu-i pe ce se bazeaza in convingerea lor m-au perceput ca pe ala din Canada ce cauta nod in papura, ca ma ciumegesc cu Canada vs. Romania. Voiosi, s-au dus la vot in decembrie 2009 si au mai votat o data, sa nu iasa alalalt... ca nu uitasera ce facuse PSD inainte... Ce nu stiau ei (si n-am sa inteleg de ce nu au putut sa vada asta)era ca politicienii mentineau aparentele unei situatii stabile economic pana dupa alegeri. Cum spusese Videanu cateva luni mai tarziu, nici un partid nu a dorit sa se sinucida politic propavaduind apocalipsa economica in Romania. De fapt realitatea. Deci toti minteau. Problema nu e ca minteau ci ca multi romani chiar credeau.
Apoi muia Romaniei a intalnit asfaltul. Si a inceput sa doara. Specialistii din Guvern ar trebui sa scoata tara din cah. Dar cine? Vrei sa te uiti in gura lor? Ce ii face pe ei specialisti, ca eu sa ascult ce spun ei? La ce exceleaza Doamna Prim-ministru Udrea de conduce 2 ministere in acelasi timp? La ce exceleaza Basescu de da cu pumnii in case, ca Jupan Dumitrache?
Acum 3 zile socru Basil m-a anuntat din nou ca in 2-3 ani Romania isi va reveni la valori europene. "Se simte" iar ca economia isi revine... L-am contrat ca de obicei... Am ajuns sa discutam despre imprumuturi de la banci si de la uniunea europeana si ca Tara va plati zeci de ani de acum incolo cu dobanzi uriase. M-a anuntat ca nu-i pasa ce se va intampla peste 10 ani. Corect! Nimic de zis.
O zi mai tarziu Basil are o noua contra, cu Claudia. Discutau de turism in Romania. Cica vestigiile istorice din romania pot oricand concura cu vestigiile din Grecia sau Italia. Marea Neagra e cel putin la fel de frumoasa ca Marea Adriatica, Egee, etc. Muntii nostri... blah, blah... Manastirile din Moldova... etc, stiti voi mai bine decat mine.
Nimeni nu neaga ca Romania are frumuseti si locuri de vizitat. Dar e atat de romanesc sa spui ca la noi e cel mai frumos. Dar asta e din era in care cartea de istorie a romanilor era plina de momente glorioase. Si atat. Momentele de glorie ale romanilor pot fi numarate pe degetul din mijloc. Io am spus-o de multe ori, romanul are mentalitatea ca e cel mai destept si daca s-ar strofoca un pic ar conduce lumea. Norocul lumii e ca avem mentalitate fatalista, mioritica. Romania cu siguranta merita vizitata, dar sunt atatea locuri muuuuuuuuuuulllt mai frumoase, mai interesante si CULMEA, mai accesibile chiar daca traiesti in Romania. Nu e stupid sa fie mai ieftin sa mergi la mare in Grecia decat pe litoralul tau? Nu e stupid sa fie mai ieftin sa mergi la ski in Austria decat la Brasov? Caci un extraterestru ar intelege ca bazandu-te pe "ce e scump e si bun"... sa mergi la munte sau la mare in Romania e BELEA, bai tata.
Romanul e greu, el rade de toti. Rade de americanii care se cred sefii lumii. Ba, sunt ei cu gat-rosu dar USA a fost si este unul din cele mai puternice state din lume. Deci au o baza cand se umfla prosteste si se lauda. Roamnia n-a facut niciodata nimic cu adevarat notabil in istoria mondiala... si totusi... daca ne-am strofoca putin, am conduce lumea.
Mie mi-a fost jena de jena mea cand am aflat ca in 1907 J.P Morgan provoca in Statele Unite prima criza financiara intentionata. Ce scrie in cartea de istorie a romanilor ca se petrecea la 1907? Era rascoala, taranii dadeau in cap la boieri. Intelegi cu ce se ocupau prostii de americani si cu ce se ocupa romanul? Care e de fapt diferenta in timp dintre cele doua tari?
Astept cu nerabdare si totodata cu teama sa merg acasa. Cu siguranta va fi interesant. O sa incerc sa nu am discutii contradictorii cu starea de negare in care se traieste. Cred ca cea mai buna dovada ca nu gandesc la fel e ca am plecat de acolo.

3 comments:

Tzipi said...

Inclusiv in vemurile fericite in Romania, economi asebaza pe : creditele de la banci si banii trimisi de diaspora in tara. Adica Romania se baza pe banii ...altora !
Acuma, ca s-a taiat macaroana cu banii altora, eu nu-i vad bine, in conditiile in care au de inapoiat banii catre FMI, iar romanii nu's in stare sa-si produca nici macar mancarea !
E foarte posibil ca romanii, sa se afle fata in fata cu o criza alimentara ...

Chrislord said...

ce o sa mai rad de tine...ha ha ha... dar cum te stiu masochist...s-ar putea sa-ti placa....vezi sa-ti pui un prezerv altfel aud ca si tu te-ai intors (glumeam, desigur)

Medrici said...

N-ai pic de bunavointa. Ia uite ce zice un maroniu.
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=3989&lang=RO

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...