Thursday 9 August 2018

Trollul

In 2012 scriam articolul acesta - Mai putine click-uri, mai multa gandire.

Imi luasem cumva teapa, oamenii facusera un test psihosocial... incercau sa schimbe mentalitati, gen... incercand probabil in prima faza sa arate gaura din covrig. Probabil avand acces la "numere si statistici" legate de site-ul lor vedeau ce "merge" si ce nu.


Azi dau de articolul unuia numit Mitica Docan. 3 ani și jumătate în Casa Groazei

Omu' isi povesteste aventurile de cenzor pe internet. El se intituleaza moderator. Semantica, dom' Giurnalist. Ca sunt de acord cu tine cum ca ar trebui sa moderezi fecalele din comentarii nu te face mai putin cenzor de meserie. Dupa poza, pari de varsta mea. Dupa vorba si dupa scris...

Articolul incepe cu o chestie banala nu numai pe stadioane ci oriunde in Romania. Romanul e rasist si oricine mai bronzat devine usor tinta. Am fost de mic fascinat de romanii rasisti care nu vazusera in viata lor un negru african sau afro-american. Stia insa ca unde decidea EL-Romanul-aici-pe-veci-stapanul - nu era bar de negri...gen. Fara sa fi intalnit vreodata vreunul. Se mai intampla sa vina cate un sportiv de culoare la echipele locale si cand ieseau si ei pe bulevard se holba lumea la ei fara jena. Am vazut si socul unor romani cand au venit in Toronto si parca nu faceau fata vizual la atatea nuante de piele si ochi.

Dupa ce a descoperit ca multi romani sunt rasisti si nu le e frica sa vocifereze despre asta in public ne mentioneaza senin ca a fost numit cenzor desi nu intelegea de ce trebuie sa modereze. Adica, daca nu ameninta Partidul si Conducatorul... nu cenzuram. Nu cois, ca sa moderezi pe internet trebuie sa intelegi internetul. Trebuie sa fi facut parte din aceasta cultura. Trebuie sa intelegi cum a aparut. Trebuie sa fi scris mii de comentarii pe internetul de la sfarsitul anilor '90 si inceputul noului mileniu. Sa treci prin furcile caudine ca sa poti intelege cine ti-e clientela, sa intelegi cand se duce pe paula discutia si cand trebuie sa intervi. I-auzi "unele din sutele de mii de comentarii i-au dat dreptate". Parca e unul ce citeste din Biblie si alege doar ce-i place... doar "unele".

Giurnalistul de 11 ani nu ne povesteste de ce se pisa pe ei jurnalistii de sport mai batrani care au fost acolo inaintea lor si acum sunt inca pe val in domeniul lor? De ce aia spun ca sunteti nepregatiti profesional si amintesc de nepotismul care v-a propulsat? Eu vad ca spui ca tipul de golan din prima parte a articolului era preponderent la originea comentariilor. Pai nu lui ii dadeai stiri cu Becali? Cu Borcea? Unii dintre noi, dintre sutele de mii, mai inteleg ca atunci cand te muti pe online exclusiv fiindca nu produci suficient incat sa scoti editie printata ascunde ceva la dedesupturi... pe de-o parte clientela iar pe cealalta parte sunteti voi. Ziaristii. Inainte sa distruga trolii sectiunea de comentarii ati distrus voi ziarul cu vrajeala occidentala de titluri capcana. Probabil trolii va scriau titlurile alea cu SOCANT!!! urmat de Becali a... ragait...

Nu cois, nu te separa de clientii tai. Ba'atu' ne spune apoi ca intre 2015 si 2016 gsp cu tolontan si mai un site (nementionat)au participat la campania Less Hate, More Speech. "Scopul este să detecteze situațiile în care discursul online instigator la ură se poate diminua și ce anume ar putea determina eventualele modificări de comportament."

Sambagpaula daca m-am gandit la ceva dubios cand am citit articolul lu cenzor. Ma enervase doar fiindca am fost si eu comentator dar calitatea ziarelor romanesti de sport se reflecta doar la cantitate si absolut deloc la calitate si sincer, pana nu s-a rupt FCSB de Steaua Bucuresti am cam evitat din cauza ca fiecare stire incepea cu Becali si fiind stelist, stirile erau contopite cu becalu'. Acum pot sari fara jena stirile cu el.

Dupa cum spuneam nu m-am gandit dubios... dar internetul asta bulangiu iti schimba felul de a gandi. O spune si cenzorul pe final de articol. Incepi sa vezi numai partea intunecata.

"Acest proiect de cercetare realizat împreună cu Universitatea din Bergen și Central European University din Budapesta, și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, are ca scop o mai bună înțelegere a „factorilor care influențează tonul discuțiilor în România și contribuie la diferențele sau asemănările între România și Norvegia în reacțiile cetățenilor la diferite cadre discursive sau semnale din partea elitelor.” Acestea se vor realiza prin mai multe experimente online cu cetățenii, prin analiza comentatiilor online, prin sondaje trans-naționale și interviuri cu jurnaliști și elite politice."

Aceasta co-productie este intre o universitate norvegiana si una ungūreasca, linkul de pe pagina cu Less Hate, More Speech duce la asta:

Linkul catre universitatea ungureasca functioneaza. Sunt interesante insa detaliile despre aceasta universitate: "Central European University (CEU) is a graduate-level, private university accredited in Hungary and the U.S., located in Budapest and funded by billionaire George Soros."

Cois, ejti neszimtzit!!! Cine plm e troll-ul de fapt? Aia care injura sincer chiar si de pe 1000 de conturi clona? Sau...

Un mic studiu pe populatie inainte de alegerile parlamentare din acel an?

De la ce am pornit si la ce am ajuns footand un cacat de cautare pe goagal in timpul unei refulari despre trolling pe situri de sport.


No comments:

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...