Pedigree de fata blocului - 2

Parintii nostri democratizati, absolventi de Romanie Socialista, n-au reusit sa inteleaga ca rasnita societatii incepuse sa dea niste erori producand un tip de cetatean cu care nu era obisnuit. Pe care nu-l cunostea. Pe care nu stia cum sa-l struneasca si pe care nu stia cum sa-l administreze si sa-l foloseasca - dar pe care, cel mai important, nu-l mai putea slefui.

Golanul de fata blocului.

Romania ante-decembrista avusese alte metode de a rezolva aceasta situatie. Toata societatea comunista fusese creata sa ciopleasca minti, o coloana infinita de oameni ai muncii.

Why the USSR Never Had Successful Computer Industry
Autorul articolului pune niste intrebari de om normal dar face aceeasi greseala ca restul lumii: asteapta normalitate de la oameni ce nu erau normali. Si uite asa se trece prea usor peste "In addition, the USSR officials were never truly interested in people having personal computers at home." Da, comunistii nu erau interesati sa-ti bage tie in casa lux si posibilitati. Din cate am inteles primele valuri de muncitori comunisti adusi vrac in Resita din alte parti ale tarii au avut o cazare similara sau inferioara satului lor natal. Cand le-a dat apartament Statul... intelegi saltul? Pe atunci, poate nimeni nu mai traise intr-un apartament, din toata rasa lor si a lu tac-su'. Erau pionieri... cu sensul de dictionar...

O analiza superficiala a structurii societatii comuniste romanesti arata eforturi pe doua directii masive precum si unele mai putin importante pentru arhitectii sistemului. Directiile principale par sa fi fost crearea unei industrii grele pe viteza-inainte (in incercarea de a nu ramane in urma altor tari) precum si crearea unei armate nationale "mai de calitate". Nu poti acuza de paranoia pe unii ce tocmai incheiasera al doilea razboi mondial. Razboiul rece a racit si mai mult inimile comunistilor de frunte. Omul era materie prima ieftina si ce doreau ei sa construiasca era IMENS.

Nu hali repede ca la reclame, trebuiau sa construiasca imens fiindca nu era mare lucru construit deja si aproape tot ce au facut a fost "peste", extra si in plus ca bonus si sos cu cireasa pe tort, ce era. La un pahar de vorba socru-miu ne-a povestit cum a evoluat cartierul in care m-am nascut, in care am crescut si in care atatea belele am facut. Nu exista nimic acolo decat un rau mlastinos intre dealuri. Si din nimic a rasarit un cartier muncitoresc. Sa nu ne imbujoram inca, erau cartiere construite pentru muncitorii necesari in fabricile patriei. Plin de fabrici in Resita. Si da, unele faceau si armament... lucru nestiut de multi din copiii cu care am copilarit. Era secret.

In timp ce Ceausescu construia "cum nu are sa mai construiasca vreun pui de dac vreodata" (am combinat doua zicale aici) se mai construia si partea opresiva a sistemului.
Cum sa iesi comunist doar facand o scoala si apoi intrand in campul muncii?... Astea seamana a porcarie capitalista!

De mic erai facut obedient cand deveneai Soim al Patriei. Apoi deveneai si mai ascultator ca si pionier. Apoi deveneai si mai ascultator ca membru al Uniunii Tineretului Comunist. Apoi deveneai si mai ascultator cand aveai carnet de membru de Partid. Partid Comunist... era unul singur, nu o ardeau aia cu porcarii capitaliste cu mai multe partide. Ah, tot n-ai inteles ca astea iti ocupau toata durata vietii? Nu functiona suta la suta dar unde ratau - re-alinia Securitatea si Militia. O alta entitate extrem de periculoasa ce iti infrana pornirile exhaustive era prezenta in randurile pulimii a colaboratorilor, ce te aruncau cu un ciripit la zeghe. Te puneai contra curentului? Te vedeau ca pe-o malformatie... si-apoi bisturie ascutite erau gata de laceratie.

Dar mai era o unealta de a frange vointe - Armata Romana obligatorie.


Cei 7 ani de acasa ai romanului comunist-model fusesera rezultatul unor concasoare de spirite si minti. Scoala scotea numai "medici si ingineri". Pionieratul te facea obedient si muncile agricole "voluntare" iti ascuteau spiritul de gospodar. Partidul te finisa apoi la nivel de cireasa pe tort. Daca erai insa si barbat aveai sansa sa urmezi o cariera in Armata. Glumesc, nu te lua dupa bunic’-tu/tac-tu mincinosu’… in armata s-au simtit bine aia care au reusit sa se descurce sau sa se descurce tot in detrimentul celui mai slab. Si erau multi slabi caci Romania crestea doctori si ingineri nu amazoane.
Incorporau pe oricine caci aveau nevoie sa iti identifice un IQ suficient sa te califice macar pentru trupele de elita TSL (Tarnacop-Sapa-Lopata) unde, daca erai autist sau cu tot felul de “sindroame” ne-diagnosticate - dar reale - erai fortat la munci si caterinci “de armata” desi nu-ti puneau arma in mana. Soldatul a fost folosit si ca mana de lucru... obligatorie pentru ei.

Aici nu e bodega, aici ne aparam tara... si cel care vrea... si cel care nu vrea... scoatem noi oameni din voi!


Bunic’-tu mincinosu’ nu-ti explica cum trebuie ca FIECARE tanar era smuls de langa viata lui pentru minimum un an de zile de “armata” obligatorie(daca nu avea niscaiva pile si alte unelte din Scularie)… sa invete sa apere tara de cancerul vestic si capitalist. Asta era o temere reala, man… La fel de reala ca temerea unora de a face armata. Astfel nascand tot felul de situatii cu iz de dezertare... apararea patriei nu era negociabila. Cancerul vestic trebuia tinut departe de hotare.

Daca nu esti in stare sa vezi in caputul tau ce inseamna sa dispara din comunitate tinerii de 20 de ani pentru cel putin un an si apoi sa revina schimbati si chiar nu intotdeauna in bine… slabe sanse sa pricepi dramele create,cand unii lasau viata, iubite, neveste si familii in urma si apoi veneau schimbati ca dupa razboi. Ce sa mai zicem de “absolventii” Clasei ’89? Care au avut nesansa sa traiasca vremuri interesante? Ce au luptat cu teroristi tragand cu kalash-ul in noapte, tragic fiind ca exact asta se astepta de la ei?

Centrul Militar Județean, 50 de ani de la înființare

Acum ceva timp vazusem un articol despre aniversarea Centrului Militar de Recrutare din Resita. Se vorbea in cuvinte mari despre rolul civic acestei unelte de manipulare pentru comunitate. (A fost scris articolul de o femeie? Huh, Ildiko? Ce stii tu de armata? Cu tine a corespondat vreodata vreun tovaras care spunea ca vrea sa se sinucida fiindca armata i-a distrus viata?)

Ciudat, cand stateai in paula goala, literal cot-la-cot cu inca o tona de viitori bibani, intr-un vestiar inadecvat si suprapopulat gen 3:1, asteptand sa fi umilit de “domnu doctor” si toti atarnache plini de importanta de acolo, nu se vedea nici o cariera la orizont si nici campanii de razboi incununate de glorie. Eu vedeam ce era: un concasor de minti si spirite. Si da, mancami-ai epoletu’, am rasuflat usurat cand in muthafucking Noiembrie 2007!!! s-a incheiat cu incorporarea obligatorie, desi decizia era data inca din 2005. Ma chemau in fiecare an sa arat carnetul de student shtampulat de organele de invatamant superior, certificand ca sunt student-in termen si pana sa fiu TeRist in termen “la paula” gradatului oltean - Armata sa-mi suga parafa. Da man, SI din cauza ca nu am facut armata nu gandesc ca tine.

<"de asemenea, a fost citit ordinul ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor: „Acum, la ceas aniversar, când sărbătoriți cinci decenii de activitate neîntreruptă, vă felicit și urez întregului personal militar și civil din structura centrelor militare multă sănătate, putere de muncă și rezultate deosebite atât în plan profesional, cât și în cel personal, pe măsura aspirațiilor”>

SHUT-THE-FUCK-UP!

http://adevarul.ro/locale/slobozia/amintiri-vremea-armata-era-obligatorie-romania-barbati-femei-am-izbucnit-plans-n-am-avut-incotro-1_579a3d1c5ab6550cb847e29e/index.html Click aici

Inchei capitolul acesta cu o recapitulare: Cei 7 ani de-acasa creati prin megapropaganda in sistemul de invatamant la absolut toate categoriile de varsta, si mai multa propaganda in UTC si in PCR pentru adulti, o frica de Iuda ce te urmareste pe vizor plus o teama acerba de Securitate si Militie si cel putin un an de "specializare" cand deveneai "barbat". S-au oprit.

In acest vid de autoritate am scos noi capul... Educatia nu era facuta acasa cum incantau bovin aceeasi romani ce-si trimiteau copii la scoala romaneasca pentru a fi educati de catre Stat. Ce Stat? Ce educatie?

Comments

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon