Sunday 25 March 2018

Serialul meu favorit


Serialul meu favorit ramane acest desen animat, gen Tam si Geri, unde personajele se bat toate pentru cascaval. Are elemente de House of Cards, cu tot cu pradatori sexuali pe ruta Shanghai si baietii de salon de acolo, dar si elemente de Suleiman Magnificul incuscrit cu Las Fierbinti si 50 de nuante de comunism. Elemente de Gigi Oruel, vrajeala veche de 1984 dar upgradata 1989. Decembrie. Asa cica voiau zeii...
Zeu desemnat pentru acest proiect de a duce muritorimea la un nivel superior? O tanara frumoasa si libera zeita numita Minerva, o hipstera ce pare sa fi primit bursa de studii la scolile de arte si meserii a lui Gigi Soeriosu. Daca va amintiti, ultimul zeu ce ajutase romanul de rand fusese Prometeunin, ce a daruit focul rosu al comunismului, foc ce a ajuns sa incalzeasca si inimile roman'lor...

Am inceput sa ma uit la serial cu mult timp in urma. Pe atunci personajele erau altele dar, ca si in soap-operas, mereu revine unu din mortii ma-sii sau din coma politica si e reprimit in retea ca un computer mai vechi dar compatibil cu restul retelei, mai ales ca acum are un sistem de operare nou nout.


Privind retrospectiv, pe atunci se vedea mai clar cine cu cine isi ia limba-n gura caci in urmatorii ani vechii amanti au mai devenit si dusmani si relatiile extraconjugale intre marii jucatori de la curtea regala s-au intetit. Li se spuneau reevaluari la un moment dat.

Despre prequel cunosc detalii doar fanii inraiti. Cica un grup de pretorieni din garda de securitate regala erau fara stirea curtii si magi de la Maretul Apus (sau de la miazanoapte?) si planul lor diabolic a fost sa otraveasca Sfantul Copac Tevereus care sub controlul unui antierou local numit Ranjilievici, a devenit telecomanda ce misca piesele pe tabla catre un sah mat, cu o mutare facuta celebra de renumitul sahist automat - Kalasnikov.


O mutare geniala caruia ii cad prada atat Regele Dick T. Atorul cat si Regina Savantha lasand tronul la gauaza acestor eroi ai poporului... localnici ce se pare ca prinsesera experienta in urma unor aventuri pe taramurile unui mare urs... se vad urme de laba dar nu stim din ce continent e originar ursul. Poate un urs hibrid... marfa fierbinte nascuta in mintile celor satui sa lupte in Razboiul invizibil de Gheata.
Producatorii serialului s-au gandit ca ar putea creste audienta daca modifica oleaca scenariul devenit fad.
Vrajitori de cel mai inalt rang si-au folosit cunostiintele in magie sa creeze o vraja puternica ce a facut Cortina magica de Fier sa dispara ca si cand nu ar fi fost acolo niciodata. Batranii isi mai amintesc de ea... cei care o vazusera o descriau ca avea multa sarma ghimpata si gloante ce te loveau in spate... daca in fata tu aveai "Vestul"...

Intre timp in Gradina Taicii Doamnei...


Supusii cu varsta ridicata au inceput sa se inchine zeului Pesedereus care era trup din trupul lui Pedesereus, care era fiul sandilau al lui Fesenes... Supusii se inchinau lui Ranjilievici fiindca le amintea de Regele recent intoxicat cu plumb. Strabunii numeau aceasta stare ca blestemul lui Stokholmithos.


Regele fusese si iubit de popor iar el isi iubise poporul, doar dusese personal o lupta de clasa ca sa-i ridice pe ei la clasa superioara muncitoare. Conducatorus Supremus von Forzze Beton-armate fusese un iubit abuziv din ala de te bate cand ridici tonul. Se mai numea si Iubitul lui Schrodinger caci avea capacitatea de a fi si iubit si urat in acelasi timp de catre poporul lui, chiar si dupa ce au aflat ca e mort. Pe vremuri, numele lui era vrajit si daca il rosteai cu voce tare in contexte considerate cu "magie neagra antipopor" erai auzit de catre duhul sfant si erai "transferat" pe alte taramuri sau erai inchis in temnita in lanturi.


Unii batrani cu parul alb isi aminteau vag ca Ranjilievici fusese Jon Snow pentru regele Dick T. Atorul Sceashk, rege asupra Nordului dunarean, de secole zid cu rabdare chinezeasca din Ardeal contra fomistilor din Estul Salbatique. Orice teama fata de Shrekul din vest fiind intrecuta de teroarea simtita cand auzi de infricosatorii Blondski de la nord est care daca incep sa devina si Umblatori devin repede de sine statatori pe meleaguri straine. Ei cuceresc taramuri datorita unei vraji demonice numite Chuma Rosie.


Cand trebuie, Blondski dau drumul bestiei numita Armata Tomata. Nu va lasati inselati, Armata Tomata nu este o leguma de armata ci un fruct de armata, se zice. Liderul lor are un nume frantuzesc - Poutine. Se spune despre el ca este jumatate supraom si jumatate urs.


Se zice ca e protejat de farmece puternice si oricine vrea sa dezvaluie secrete... il bate 'mniezau pe pacatos de-l apuca toate cele... Cand era tanar, Poutine fusese ucenic la Scoala Profesionala de Cavaleri "Sfantul Muceninc Caghe Beuski si Sfanta Anca Lubi.



Iubitii eroi locali, pentru binele tarii, ajutati de ceilalti oameni de bine ce vazusera ca poporului roman ii este greu, pornesc o noua era. O era a libertatii, o era in care faci ce vrei. Anumiti trubaduri locali declamau in perioada aia ca "smecherii fac ce vor, fraierii fac ce pot". Desi multi, smecherii sunt putini in comparatie cu restul de oameni liberi.. sa faca ce vor. Sau ce pot. Sau ce p...


Stapani pe situatie, rabdatori la scara cosmica dar extrem de lacomi pe termen scurt, producatorii serialului vad ca poporul rasufla greu si carca lui stramoseasca zacea de prea mult timp cocosata de tonele de resurse de absolut toate felurile ce se gasesc pe taramul fermecat. Poporului i s-a spus sa scape de trecut si cum toate resursele sunt din trecut... i s-a luat aceasta greutate de pe suflet.

Dar mai sunt sezoane multe si devine serialul din ce in ce mai bun... scenaristi de calitate, actori de calitate... de toate... fara numar... fara numar...fara numar...

Si ca niciodata pana acum, in sezonul actual, serialul are un iz de Mani Pulite. Suspans. Tanananaaaah!

No comments:

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...