Extrem de multa lume se bucura de pretul scazut al benzinei. La pompa avem acelasi pret din 2009. Inca din Romania cunosteam acea obscura formula matematica: pretul mare al combustibilului = cresteri de preturi, gen reactie in lant, la alimente, transport, etc.
Dar, lucru nemaiintalnit, benzina a scazut la pretul de acum 5-6 ani. Sunt la curent si cu speculatiile privind adevaratul motiv al acestui efort concertat de a scadea pretul petrolului, lucrat pe principiul "dam aici sa crape unde vrem noi", iar Rusia cred ca stie despre ce se vorbeste aici. Insa aceasta scadere de pretrui la combustibil are extrem de multe ramificatii in economiile locale, la nivel de tara, provincie sau municipalitate.
Nu vreau sa intru in detalii ci doar sa semnalez niste evenimente mondene despre Kim Kardashian si Drake.
1. BanCA CAnadei a micsorat prime rate-ul de la 1% la 0.75% provocand alte reactii in lant. Fiindca scaderea pretului petrolului a influentat negativ economia Canadiana, si asa destul de scartaitoare, Banca Centrala a decis sa ajute prin aceasta ghidusie. La prima vedere inseamna ca e avantajos sa mai faci niste datorii, draga canadianule. Stiu ca acum ceva timp aceasi banca centrala te critica fiindca datoria pe cap de canadez e imensa... dar acum e la fel dar diferit, intelegi? Va fi mai rau. Pentru tine. Pentru ei, nu.
Se pare ca aceasta mutare a fost facuta pe neveu si i-a luat pe toti in surprindere. Astfel, nici o banca nu s-a grabit insa sa isi modifice propriul prime rate, deci nu te grabi inca sa te infunzi in mai multe datorii.
Alte efecte ar fi ca se produc mai putin bani la bugete deci cresterea economica nu va avea anvergura proorocita.
Uite si planul lor de bataie: Uram insanatosire grabnica economiei americane, sa dea domnu sa fie virila si erecta, sa avem un dolar canadian pipernicit ca ajuta exportul... si bine-nteles miscari de trupe comandate din birourile centrale ale Bancii Canadiene. Nu suna rau, nu? They got this!
""The negative impact of lower oil prices will gradually be mitigated by a stronger U.S. economy, a weaker Canadian dollar and the Bank [of Canada's] monetary policy response," it said."
Ah, ti-a scapat faptul ca specialistii de la BanCA CAnadei au facut calculele astea pornind de la un pret al barilului de petrol la o medie de $60/baril in urmatorii 2 ani? Ei bine ieri barilul scazuse la $50. Nu e rau. Din cauza ca totul e clar pentru ei si stiu cu ce se mananca treaba guvernul cica ar fi amanat discutia despre buget pentryu Aprilie sau ceva sa vada care e jmenul cu pretul petrolului.
Alberta nu are cum sa se simta bine nici ea.
b. Desi a promis ca nu... el VA... e vorba de primarul orasului Terente care va mari pretul per calatorie cu transportul in comun aka TTC cu 10 centeze.
c. Dolarul Canadian cunoscut local ca "Loonie" s-a depreciat in urma actiunii bancii canadiene fata de dolarul american, ceea ce e totusi bine pentru exporturi.
"The loonie tumbled 1.53 cents to 81.07 cents US — its lowest level since late April 2009."
Uite cum percep oamenii lucrurile astea:
"Whats funny is that for the period the loonie was on par with the U.S. dollar, we as consumers certainly did not see any benefit either. I know it hurt exports, but imports should have been much cheaper. Even now, with the drop in gas cost to most companies, why haven't we seen anything reflected in the price at the till? I don't know about you, but I have definitely seen a rise in my grocery bill over the past few years. With all the back door manipulation and speculations it seems standard economics isn't as much a factor now. It seems we can't win. If interest rates are hiked there will be a lot of stupid people who bought a house they could not really afford, in HUGE trouble and let's see how well the economy does then. It seems we have to pick the lesser of the two evils."
Pe scurt, in traducere: cand e dolarul canadian sub cel american... nu se simte in buzunarul tau cu plus... ci ti-o iei din nou caci preturile nu scad dar puterea de cumparare a banului canadian se duce in jos.
Sa ne fie de bine.
PS: Se anunta miscari financiare si in UE.
No comments:
Post a Comment