Saturday 10 January 2015

Liber sa ma exprim



Sa crezi ca esti liber si sa fii cu adevarat liber nu este acelasi lucru.

Un prieten cita pe facebook pe Sartre care zicea ca si un sclav din ala in lanturi ar fi liber... daca s-ar sinucide. M-as da pe spate la duma asta doar ca nu e asa tare. Cand vorbesti de libertatea unui sclav nu te gandesti sa moara sclavul. Nu ca nu inteleg la ce nivel o da Sartre... dar pragmatic vorbind... filosofia e o laba.

Cand ma mai uit la emisiunea lui Cap-de-porque de labeunu il mai aud cum argumenteaza anti-paranoia celor de la antene vizavi de asa-zisa cenzura a sistemului basist cu simplul fapt ca vorbind despre asta si ca l-au facut pe Basau in fel si chip, denota o libertate a presei. Asta pe subiectul antena 3 vs. basescu. Extrapoland la societate si mass-media, omul de rand crede ca exista aceasta libertate de exprimare. Pana si eu am blog. Si bag ce vrea mujkii mei, nu? Pai realitatea e ca eu nu deranjez de fapt pe nimeni la un nivel care necesita un contra-raspuns represiv din partea... oricui. De asta am EU libera exprimare.

Comentasem despre asta pe un alt blog romano-canadez si vreau sa reiterez ce am spus acolo. Libertatea de exprimare ti se termina in momentul in care cineva ce iti poate rupe capul (metaforic sau nu) te ameninta sau chiar iti rupe capul. Ca e un avocat angajat de unul deranjat de exprimarea ta libera, ca e politia, judecatorul, guvernul sau biserica sau vreun bagabont tare-n pumn si iute la manie. Sau niste musulmani cu kalashuri, in cazul acesta. Cel care iti arata limita libertatii tale de exprimare va fi mereu cineva in pozitie de forta.

Libertatea ti se ia MEREU prin forta. Forta bruta sau mascata in manipulari abile.

Cred ca nu trebuie sa precizez ca pe mine ma seaca toate imbecilitatile facute in numele religiilor. Dar inteleg realitatea: unii nu inteleg ca altora li se rupe paula de zeii lor sau de profetii lor. Intr-atat de mult incat se face caterinca publica despre asta.

Si aici ajungem la tinta. Sunt vreo 5 milioane de musulmani in Franta. Societatii franceze i s-a cam pus de obiceiurile importate din nordul Africii de catre acesti bravi cetateni ai ei iar asta se intampla deja de multi ani. N-am urmarit atent situatia in Franta, ca nu sunt pasionat atat de tare, dar nu avea cum sa nu-mi atraga atentia decizia guvernului francez care in 2010 a interzis ca musulmancele sa se imbrace in ninja in public. Musulmanii francezi au raspuns cu urale apreciative, aplauze si incurajari entuziaste gen "Hai, baietii!!!" Evident... NU!

LOL! Sper ca nu se intelege ca aprob evenimentele. Nicidecum, doar ca... nu-s chiar asa de surprins ca s-a intamplat. Ambientul tindea catre ceva retardat.

Revin la libertatea de exprimare citand original ca Puie Monta de la altcineva cu copy/paste. Sursa

Ce e cel mai perfid in toate sistemele de legi cate au existat e faptul ca ele se prezinta ca un schimb economic liber. Totul pare un schimb corect: eu iti dau tie statule obligatia mea iar tu imi dai mie niste drepturi. In realitate acest presupus schimb ascunde o mare escrocherie generalizata. Cele mai multe din libertati sunt abstracte si care mai de care mai neaplicabile pentru omul de rand. Asa cum s-a vazut in articolul precedent ele sunt superfluu expuse in codurile de legi sunt puse doar formal si se aplica doar pentru o anumita parte a cetatenilor. Daca toti cetatenii si-ar lua toate libertatile promise atunci sistemul s-ar colapsa instantaneu. Sa luam de exemplu banala si mult prea trambitata libertate de expresie care teoretic este o libertate de baza a civilizatiei occidentale. Daca mai luam in calcul ca tulburarile depresive in randul cetateanului de rand ating o incidenta de aproximativ 80% si daca ne imaginam o libera exprimare a nemultumirilor de orice fel a acestor sentimente depresive atunci ar trebui ca 80% din forta de munca sa protesteze nonstop. Ori un astfel de scenariu ar duce efectiv la colapsarea sistemului social deoarece sclavii ar protesta in loc sa munceasca si sa fie productivi. Sistemul trebuie sa intervina si sa manipuleze expresia in asa fel incat libertatea promisa sa nu fie chiar atat de libera. Iata cum libertatea de expresie are limitele ei care o face mai curand o caricatura de libertate decat o libertate autentica. Legea scrisa pe hartie este o hartie care oricand poate fi interpretata, manipulata si folosita discriminatoriu de cei ce o aplica. Orice prevede si ofera legea poate oricand fi anulat de o alta lege, prevedere sau masura guvernamentala daca asta e in favoarea neoarsitocratilor. Viceversa este la fel de valabila: orice abuz din partea autoritatilor condamnat de legile in vigoare poate fi legiferat de alte legi sau masuri guvernamentale. Votul electoral realizat odata la cativa ani vine apoi sa ia pulsul reactiei sclavilor la o astfel de masura riscanta. Daca nemultumirea e prea mare atunci opozitia va incerca sa o absoarba si astfel sistemul sa continue in forma sa neschimbata dar mereu „schimbatoare”.

No comments:

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...