Cand vad prin ziar articole ce analizeaza piata imobiliara canadiana, devin usor curios si arunc repede o geana. La fel ca un stecher in priza, vreau sa fiu la curent. Cat pot. Articolul asta din The Sun incepe cu ce spune economistul sef Bob Dugan de la Canada Mortgage and House Corporation. El spune destul de vehement ca preturile caselor in Canada sunt cu doar putin mai mult decat ar trebui. Un piculet. Un degetel. Un micron. "Modestly overvalued in average". In Vancouver nu e absolut nici o problema. Poate, doar in Montreal si Quebec City, unde preturile au urcat cam mult in comparatie cu veniturile localnicilor. Dar nici macar acolo, de fapt, caci s-a echilibrat situatia. Deci DA, dar NU... intelegi? In Toronto, Calgary sau Halifax... problemele sunt "modeste" si per total sunt riscuri mici de corectie a pietei. Asta e de-al "lor" cum ar veni si e "obligat" prin contractul de munca sa spuna din astea. Apoi vine un economist de la Canadian Imperial Bank of Commerce aka CIBC si zice ca e de bine... ca raportul ala de analiza era inainte doar de uz intern pentru CMHC si omul de rand se paniCA CA fraierul dupa analize grobiene de taran prost: "pretul urias caselor vs. venituri mici= bula imobiliara" sau "numeri blocurile in constructie sau macaralele din Vancouver sau Toronto si iti zici ca e nebunie ce se intampla". Dar acum, ai o unealta a celor de la Canada Mortgage and House Corporation. Acum poti sa analizezi in detaliu si sa nu mai pui botul la ce vezi sau traiesti. Ce, tu esti vreun economist sef?
Iar la gata vine din nou Mr. Bob Dugan, economist sef, si aduce argumentul suprem sa ai incredere in raportul lor: raportul analizeaza date bazat pe modele economice din trecut, in preconceptia ca si in viitor se va intampla la fel in economie. Tot el spune ca exista pericole mergand inainte cu masina in timp ce conduci uitandu-te in oglinda retrovizoare. Eu nu vad nici o problema in asta.
Se preconizeaza ca piata imobiliara va continua sa se mentina la acelasi nivel in 2015 si abia din 2016 va suferi niste modificari insprea nasoleala . Linistitor, nu? Dar tu daca cumperi o casa cu mortgage pe 30 de ani... cu ce te ajuta ca in urmatorii ani piata va fi in regula? Acum fii sincer cu tine insuti, daca raportul ala ti-ar spune ca piata va cadea in 2016, te-ai grabi sa iti vinzi casa? Doar ai unealta lu' aia in fata ochilor. Sau e doar ca "daca zice de bine - e bine" iar "daca zice de rau"... asteptam sa vedem cu urechile noastre? 'om trai si 'om vedea.
Disclaimer: Sper ca nu s-a inteles ca eu m-as pricepe la imobiliare. Eu doar citesc ziare si imi dau cu parerea fiindca am blog unde sa o fac.
2 comments:
eu am inceput sa ma pricep. caci , dupa cum stii ram este in bussines de vreo 5 ani si eu sunt proaspat agent cu o casa deja vanduta in 5 zile de la licenta. in decembrie cand piata este foarte slow. sa-ti zic eu cum merge treaba, vazut din interior. atat vreme cat lumea da (adica e cerere) si bancile tin dobanzile mici, preturile tind sa creasca mult. se contruieste pt ca noul vval de cumparatori vor NOU. nu vor sa investeasca in reparatii sau doar ideea de vechi li se pare nasoala. cererea de case noi este data in GTA in special de valul de imigratie din estul asiei (india si china). imobiliarele sunt un business chiar si pt cumparatori, asta este sistemul american, cumperi -vinzi , nu iti iei casa pt a locui 3 generatii in ea. in medie, un adult schimba 3-5 case intr-o viata in canada. te-as putea proostii mult si bine, dar discutia ar fi mai interesanta la o bere (eu o platesc pe prima LOL). ce zici?
:)
Tot vorbim de bere dar uite ca nu mai ajungem si nici nu vreau sa mai zic ceva despre asta sa nu fiu iarasi contra-zis de realitatea ulterioara anetriorului. Sunt convins ca vom reusi sa bem o bere-doua-trei dar... nu stiu cand.
In articolul meu ma refeream exact la articolul din ziar si mai putin la Piata Imobiliara. Am pus accentul pe spusele celor implicati. Apoi tu ai confirmat, cu informatii din interior, ce au spus si ei. Dar eu stiu si inteleg asta. Stiu care e motorul pietii imobiliare in Toronto si stiu ca exista cerere mare. Si e legata de cresterea preturilor. Dar asta nu o face un lucru ok ci e doar un rezultat. Din punctul tau de vedere de agent e in regula ce se intampla, bravo tie. Daca te uiti la finalul articolului vei vedea ca sunt oarecum amuzat ca un CUMPARATOR nu aude decat de bine iar daca aude de rau... merge tot pe varianta de bine. Eu cunosc foarte putini oameni care au schimbat 3 case, si nu ma refer la chirie ci ca owner. Si atunci ma gandesc ca luandu-i pe acestia in considerare, sa iasa media, altii trebuie sa schimbe 7-8-9 case in viata lor. Cine sunt omaenii aia? Din ce nivel de income provin? Si raportand totul la persoana mea si veniturile mele... cat de relevant e faptul ca unii au bani si-si permit sa vanda si sa cumpere case ca pe masini? Am lucrat si eu niste ani prin condouri prin Toronto si am vazut un lucru ce l-am precizat de multe ori si pe blog: in Toronto sunt multi oameni cu bani, imprumutati sau nu, cu care-si cumpara case si apartamente scumpe. Si am intalnit si din astia care schimbau apartamentele pe case si invers, trading up, cum se zice si incasand diferenta. Dar erau de alt nivel. Imi amintesc cand ii cazuse lu unu receiptul de la bancomat pe jos si citisem ca are in debit $118k. Pai atat am si eu... minus kappa, sa-mi fie de bine.
Post a Comment