Wednesday 19 November 2014

Trăiască eroica noastră clasă muncitoare!

Pe 3 si 4 Noiembrie Guvernatorul Bancii Canadei, Stephen Poloz,scotea niste porumbei pe gurita spunand ca acei tineri ce fac bataturi pe buci stand degeaba in basement-ul parintilor ar trebui sa mearga la munca, chiar daca e si gratis. Asta a s-a suprapus perfect pe scandalul de dinainte cu cateva saptamani despre ilegalitatea si imoralitatea unpaid internship-ului. E un lucru stiut ca in unele domenii nu aveai sanse sa te angajezi daca nu prestai ca ucenic mocca. Ei se foloseau de tine ca de un sclav modern iar tu trebuia sa te descurci cu alea, cu traitul, ca poate-poate pica vreo angajare permanenta si platita, la gata. Sistemul parea promitator pana cand a ajuns abuzat de angajatori ce se foloseau de el sa salveze bani pe carca ta.

Ce vreau eu insa sa remarc sunt unele aspecte:

- Mereu ala de te sfatuieste sa muncesti mocca e un imbuibat bogat aflat in pozitii inalte de unde se poate pisa pe tine fara sa sara nici un strop pe pantofii lui scumpi

- Citeam niste comentarii la un articol-analiza despre faptul ca sistemul de unpaid internship cerne prin sita persoanele ce nu-si permit sa se sustina financiar pe perioada internship-ului si asta nu are nimic de a face cu capacitatile si talentele saracului. Dar cineva comenta ca lui ii este cam greu sa citeasca analize facute de un profesor alb si anglo-saxon despre inegalitatea din societate.

- Ma amuza asta cu basement-ul. E destul de perversa, implica un anumit grad de comfort, de privacy caci se stie ca multe basement-uri sunt amenajate ca un apartament separat. In realitate foarte multa lume locuieste la bloc iar "locuitul la parinti" e de multe ori in acelasi apartament cu ei, poate chiar impartind o camera cu fratele sau sora.

Politicienii au ridicat eufemismul la rangul de arta.

Citand dintr-un comentariu al unui canadian care n-are de munca din cauza imigrantilor... (sarcasmul se scurge din degetele mele in tastatura si de acolo pe blog).

..." the real reason for the younger generation not being able to get into the work force is because the reliance of foreign workers taking the jobs.this is because the wages that foreigners see here is much more than they see in there home country and are not likely to ask for a raise because they are happy where they are. our own government that we pay income taxes to creates a situation were our own kids (don't have any) will not have a chance to create a future for themselves."

Joburile alea de care vorbeste el sunt joburi de la Tim Hortons, adica minimum pe economie.Autorul e un canadian ce scrie "your" in loc de "you're", lucreaza "in the trades" si desi are full time job el inca locuieste cu parintii fiindca costurile vietii sunt prea ridicate.

Oare cum isi explica el ca traiesc foreign workers aia care nu au parinti la care sa stea... si totusi o fac? Am mai povestit pe blog ca am stat cu multi colegi de-ai mei de vorba despre viata si bani si ii intrebam pe unii ce gandeau ca asta de mai sus: dude, noi castigam la fel. TU ce faci cu banii tai ca si tu stai acasa la parinti si nu platesti chirie?

E dreptul fiecaruia sa isi doreasca mai mult. Eu sunt unul care spune mereu ca e anul 2014 si e aberant sa ai veceu in fundul curtii si sa ti se para normal. Dar totodata simplul fapt doar ca EXISTI nu te califica la toate beneficiile din viata moderna. Isaac Asimov remarca genial ca unii au inteles ca democratia inseamna ca "ignoranta mea este egala cu cultura si cunoasterea ta". Nici anti-intelectualismul din comunism nu promova altceva, de altfel.

No comments:

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...