Finala la final

Regele a dat coltul. Sa traiasca famelia lu' rege si noul rege odata cu ei. S-a terminat sezonul fotbalistic. Kein stress, incepe noul sezon.

S-a incheiat si Campionatul Mondial. Ca preferinta personala mi-ar fi placut sa castige Argentina. Sa castige pentru Messi. Sa castige Argentina condusa de Messi si sa nu mai trebuiasca sa vad stirile cu Maradona, acest Becali din tara tangoului, raspunzand la eternele doua intrebari puse de jurnalisti: Cine e mai bun, Maradona sau Pele? si Este Messi mai bun si decat Maradona?. Raspunsurile lui Maradona variind in continut si tonalitate in functie de cat de sictirit sau beat era.
In finala Messi a fost absent.

Lui Messi i s-a inmanat trofeul de cel mai bun jucator al turneului, lucru contestat vehement si aproape unanim pe internet. Este si o conspiratie, evident. FIFA, Adidas... l-au ales pe Messi pentru marketing. Probabil e si ceva adevarat p-acolo. Doua aspecte de remarcat aici. In 2010 castiga Diego Forlan, cu o performanta comparativa cu cea a tanarului Thomas Muller. Diferenta a fost data de faptul ca Forlan a fost motorul echipei Uruguayului ce a ajuns pana in semifinale. In 2006 Zidane castiga acest trofeu individual chiar si dupa fiasco-ul din finala, cand il berbeceste pe psihopatul de Materazzi. Zidane marcase doar 3 goluri, cred si castigarea acestui trofeu individual a parut pentru unii doar o consolare pentru un gigant aflat la ultimul meci al carierei. Vorbind pur de statistica, Messi a meritat sa castige mai mult decat ca alti castigatori din trecut dar Muller parea castigatorul de drept.

Argumentele pro-Messi sunt:
Si sa nu se uite un lucru:

Mie, echipa Germaniei mi se pare stearsa. Imaginea e formata din intregul echipei, de angrenajul incredibil ce a dus la o noua finala de campionat mondial si la un nou trofeu. Dar nu par sa aibe individualitati. Nu au staruri de anvergura si impactul altor superjucatori. Chit ca jucau la Real Madrid unde media exposure e la maximum, jucatorii germani paleau langa vedetele consacrate. Chit ca sunt superjucatori par a se rezuma doar la fotbal. Pe teren. Nu e rau, doar ca uite... esti sarit la rand atunci cand alte considerente primeaza. Si atunci, iti mai sare CD-ul si ii explici lui James Rodriguez sa-si ia Gheata de Aur si sa si-o bage in gauaza. Media Handling... below zero. Dar pe de alta parte, pe Muller il doare la trofeu. Cica isi permite. Dar vezi tu, cacaturile astea te trag in spate. Oameni ca Messi, ca Ronaldo, ca Beckham, au sute si mii de interviuri in care au vorbit frumos, in limbaj de lemn si politically correct. Iar asta nu i-a facut mai putin fotbalisti. Sa inchei cum spunea Vacanta Mare "... Cermania, fireste!".Canadienii, vinituri sau nu, au fost cat de cat conectati la fenomen. Am mai trait-o si in 2010. Mai putin in 2012, la Euro, desi atunci am fost prizonieri in trafic (..) cand italienii de a saptea generatie din Woodbridge invadasera strazile. Dar e foc de paie.
Citisem un articol de sport interesant. Subiectul nu era o noutate. Am vorbit la inceputul campionatului de parerea unor nord-americani cum ca pe ei ii plictiseste groaznic sa urmareasca un meci de fotbal, cap coada. Pai dupa cum remarca ziaristul ala, un meci de fotbal vine cu ceva ce ii deconcerteaza pe nord-americani. Incepe meciul... si tine aproape fara intrerupere 45-48 de minute. Apoi vine pauza. Abia acum se difuzeaza reclame. Apoi incepe repriza a doua pentru 45-48 de minute neintrerupte. Apoi meciul e gata. Si apar reclamele. Pai cand televiziunea ce ai urmarit-o toata viata iti induce un ADD de toata frumusetea... cum ma-sa sa te poti concentra 45 de minute la ceva? Normal ca ti se pare ca urmaresti iarba crescand.
Hai sa analizam niste cifre despre minunatul fotbal american. Timpul efectiv de joc intr-un meci NFL e undeva pe la 11 minute! In medie o transmisie TV a unui meci de football american tine cam 174 de minute. Din 174 de minute se joaca efectiv fotbal doar 11 minute. Din restul de 163 de minute reclamele ocupa cam o ora de trasmisie. In restul timpului vezi imagini cu jucatorii facand chestii pe teren, discutand, pregatindu-se, etc. Intr-un meci de soccer timpul efectiv de joc este unde intre 45 si 70 de minute dintr-un total de 90-96. La baseball e si mai trist. Am auzit foarte des canadieni spunand ca se plictisesc sa urmareasca un meci de baseball din tribuna dar e mai ok sa o faca de acasa, de pe canapea. Pai da, pe stadion nu sunt reclame. Pe de alta parte basketul are multe intreruperi dar e extrem de dinamic.

Motto: Filmele la TV sunt pentru a umple spatiul dintre reclame.

Si ce finuta e duma asta:
Tot din sport, miscare geniala a lui Lebron James.

La multi ani... mie! Traimi-ar familia!Comments

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon