Sunday 15 June 2014

World Cup, americanii si soccer-ul


Asta e gluma cea mai tare pe care o stiu americanii despre fotbal.


Asta e replica restului lumii fata de americani.

Putina lume stie insa ca "soccer" e un cuvant englezesc pentru fotbal si nu american.

Greseala ramane folosirea termenului de football pentru fotbalul american. Daca i s-ar spune "fotbal american" ar fi ok... dar e normal ca in SUA sa i se zica pe scurt "fotbal" la fel cum "chinese food" e doar "food" in China. Logic nu?


Cand esti superficial, orice sport pare stupid. As incepe cu mandria Statelor Unite: baseballul.

Unu arunca o minge catre unu ce sta cu o maciuca in mana incercand sa nimereasca bila. Stai ca am explicat gresit. Reiau. Un melc arunca o minge catre un alt melc ce sta cu o maciuca in mana incercand sa nimereasca bila.

Fotbalul are istorie in SUA doar ca nu a avut niciodata succes la publicul larg. Era un sport de nisa. Se practica in unele colegii dar abia cand a inceput sa fie popular la pee-wee's si ale lor soccer moms, iar apoi prin licee aria americana de selectie a crescut si asta s-a vazut si la nivel de seniori. Fotbalul feminin american e destul de bun. La barbati SUA nu s-a calificat la Cupa Mondiala intre 1950 si 1990. Din 1990 s-a calificat de fiecare data, inclusiv anul acesta. Trebuie precizat un lucru insa. Adversarii americanilor in calificarile pentru Cupa Mondiala sunt din America Centrala, Caraibe si America de Nord. Hai sa luam campania de calificare pentru acest Campionat Mondial. Adversarii lor au fost Jamaica, Guatemala si Antigua, in faza grupelor, iar apoi s-au batut in play-off cu Mexic, Honduras, Costa Rica, Jamaica si Panama. Vreau sa precizez ca minunata noastra Canada a intrat devreme in competitite laolalta cu marile forte mondiale gen Insulele Cayman, Barbados sau Belize.

(fac o paranteza ca am fost intrerupt de o okkioasa ce m-a confundat cu celalalt barbat alb ce lucrease inainte de mine. We all look the same for them.)

Deci pentru americani e destul de simplu sa se califice. Pentru redenecul de rand ce rade la gluma aia cu iarba crescand, echipa nationala a Statelor Unite prezinta o imagine deformata a valorii echipei lor. 'Merrica, fuck yeaaah! Ce nivel poate avea o Cupa Mondiala daca echipa lor nationala la un sport pe care ei nu-l considera sport se califica fara probleme? E beacs. Vrajeala. Caterinca de sport. Pai tu daca joci cu din aia ce dimineata schimba cearceafuri la resortul all inclusive si seara vine ca are meci la nationala... esti tare. Pana si Romania s-ar califica daca ar juca doar contra Luxemburgului, Lichtensteinului, Insulele Feroe si San Marinoului.
In fine.

Am vazut macar 20 de minute din fiecare meci pana acum. N-am fost dezamagit de nici un meci. Spania - Holanda a fost surpriza doar prin proportia scorului. Uruguay - Costa Rica a fost intr-adevar o surpriza. Extrem de multe greseli de arbitraj in primele meciuri. Per total a fost bun de tot.

Sunt convins ca Spania va iesi din grupa, probabil de pe locul 2 si astfel va juca probabil contra Braziliei. Oricare iese din astea doua... va fi pacat. Brazilia mi se pare foarte motivata. Argentina la fel dar au un plus enorm: toti jucatorii lor au avut sezoane fenomenale la echipele de club si sunt in forma maxima. Si-l mai au si pe Messi. Germania e Germania. Italia a impresionat ieri. Sa vedem cu se prezinta Franta, caci cu ei nu stii niciodata cine intra pe teren. Olanda s-a aratat puternica dar eu cred ca vor fi eliminati de o echipa mai de doamne-ajuta. Arata bine pana acum.

Sa ne fie de bine.
Hai Rrromania!







3 comments:

Chrislord said...

nici eu nu am vaut prea mult, dar campionatul asta pana acuma este mult peste cele de dupa 2000. multe goluri, joc in viteza, greseli mari de arbitraj putine (vad ca toti se referea la japonezul din meciul cu croatia, dar nimeni nu isi da seama ca albtierul vede mana si nu calculeaza forta de impingere. POti tu sa spui, fara sa vezi replayurile din n-spe mii de unghiuri, ca aparatorul nu l-a impins din spate? eu nu)

Chrislord said...
This comment has been removed by a blog administrator.
paulvarahil said...

Mie mi s-a parut ca a fost penalty la inceput. Abia apoi am revazut la nesfarsit reluarea din unchi opus. Acolo se vede ca nu a fost.

Pana acum s-a marcat in fiecare meci cel putin 3 goluri, exceptie Mexic - Cameroon. Desi ei au mai dat inca 2 dar au fost anulate gresit. :)
Astept sa vad Argentina - Bosnia acum.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...