Creationism

Nota: Am mai scris si am de gand sa mai scriu despre niste chestii un pic off topic fata de ce sustine header-ul ala al blogului, adica in legatura cu viata de emigrant. Ideea e simpla: te intereseaza... bine, nu te intereseaza... nu citi. Nu pierzi nimic. Am sa pun eticheta Aberatii personale la inceputul posturilor in cauza. Deci...

Creationism
* Aberatii personale

Pe 4 Februarie 2014 se tinea o dezbatere pe tema Creationismului, ar putea el fi viabil prin prisma stiintei actuale? Indiferent ce sentiment te incearca citind asta trebuie sa stii ca dezbaterea a fost extrem de serioasa. Bill Nye a reprezentat "lumea stiintifica" iar de partea cealalta Kevin Ham a reprezentat creationismul, crestinii, biblia si o institutie americana cu baza in Kentucky intitulata Answers in Genesis. Dezabterea integrala e luata de pe canalul lor. Vreau sa mai precizez ca nu e o intamplare ca Muzeul Creationismului e in Kentucky si Kentucky face parte din ceea ce se numeste in Statele Unite drept The Bible Belt - Centura Bibliei.Dezbaterea a durat 2 ore si 30 de minute. Crestinul a avut un opening statement de 30 de minute. E foarte bun orator si a venit foarte bine pregatit. Problema e ca Bill Nye a aratat primele 2 poze si din punctul meu de vedere a inchis discutia. Dar eu eram deja partizan. Oricum nu de asta scriu acest post. Si nu de asta m-am uitat la toata dezbaterea. Nu ma mai cert de mult cu crestinii, poate decat cu aia insistenti, si atunci o fac fara sentimente. Trebuie sa precizez ca in vacanta in Romania am fost scos din minti de romanii credinciosi. De la "Dumnezeu stie" la "daca mi-o ajuta Dumnezeu" o sa reusesc. "Daca o da Domnul"... "Doamne Fereste". N-am uitat nici acuzatiile de paganism sau obsesia cu mersul la biserica. Si nici seninatatea cu care romanul credincios considera normal sa se construiasca biserici la fiecare scara de bloc de parca e rasa protoss si you must construct additional pylons dar li se pare aberant sa te gandesti sa folosesti banii aia sa faci ceva folositor cu ei. A se observa ca nu am o problema cu religia in sine ci cu oamenii religiosi. Sunt convins ca pot surclasa oricand un credincios crestin intr-o discutie pe baza de religie. Dar discutand idei, din maxima "Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.(Eleanor Roosevelt)". Am avut prin 2002 o discutie legendara cu un tovaras pocait. Omul voia sa imi salveze sufletul.

Dar sa revin la dezbatere. Am aflat de dezabetere imediat dupa ce s-a petrecut caci au circulat pe internet meme-uri pe subiect. Abia ieri m-am decis sa ma uit. Nu mi-a parut rau. Ma interesau in principal argumentele creationiste si recunosc ca m-am enervat de multe ori ascultand argumentari despre varsta Pamantului - 6,000 de ani. Kevin Ham lupta la deal dar trebuie sa recunosc ca a venit extrem de bine pregatit. A avut niste argumente ce tin de avocatie, a pregatit terenul, a inceput prin a baga indoiala in aspecte de baza ale dogmei stiintifice, omul si-a pregatit terenul anticipand argumentele lui Bill Nye. Spre sfarsit insa, repetand aceste argumente parca si-a facut mai mult rau. Uite un argument:"Daca nu-i inveti pe copii Creationismul nu pot avansa in viata, in stiinta, etc." Ninja what?!!

Kevin Ham nu stie o alta carte ce explica in detaliu cum a aparut totul. Asta e o ingamfare tipica crestinilor. Biblia e singura carte sfanta. Pentru ei restul de carti religioase existente pe pamant nu exista. Pentru cine nu stie, exista multe alte religii ce au povesti despre creatie in cartile lor sfinte.
Multi crestini aleg ce sa ia ad literam din Biblie si ce nu. Si li se pare ok. Daca aplici aceasta mentalitate la Codul Penal de exemplu... cum ar iesi?
Crestinul ignora complexitatea proceselor vietii si a universului ce-i inconjoara crezand ca daca spune ca dumnezeul le-a creat asta simplifica totul. Mananci si caci nu explica totul. Nu explica acea complexitate a sistemului digestiv,reactiile chimice la nivel molecular ce au loc, ce inseamna de fapt sa te hranesti. Omul de rand crede ca bagi un burger in tine si gata, te-ai granit. Pai cu burgerul ala se intampla ceva in tine, nu se tranforma doar in cacat. Cum sa inteleaga unul dintr-asta legatura dintre mancare si cancer la colon cand nivelul lui de intelegere e de copil.
Am auzit extrem de des aberatia cu The Grand Design, ca Pamantul e facut parca pentru om. Una dintre cele mai mari aberatii posibile. Nu numai ca omul nu e adaptat cum trebuie dar chiar are probleme mari. Hai sa luam in calcul doar factorul termic. Omul are nevoie de haine sa se protejeze de frig. Asta e adaptare? Dupa parerea lui Kevin Ham, da. Caci domnul ne-a dat haine. Sau duma aia ca avem oxigen perfect pentru a-l respira omul. Omul e adaptat la mediu, nu invers. Ma rog.
Alt argument adus de Kevin Ham a fost cu legile naturii, induse clar de dumnezeu, sa dea sens. Mie mi se pare ca legile naturii sau legile fizicii, etcetera sunt de fapt un stadiu de echilibru la nivel de macrocosmos la care s-a ajuns in cine stie cat timp iar noi am ajuns cand totul era deja stabilit si am "citit" doar rezultatele.
Prin 2009 fusesem la o biserica, la slujba si m-a umflat rasul cand preotul a cerut enoriasilor sa se roage pentru crestinii persecutati pentru credinta lor. Asta e o mentalitate comuna crestinilor contemporani. Ei nu isi cunosc sau nu iau in considerare ultimii 1600-1800 de ani. Nu e tare asta? Sa ignori practic 80% din istoria religiei tale? Aceasta mentalitate se coroboreaza cu credinta ca in trecut toata lumea era crestina si deci erau majoritari. Dupa 1701 ani de control cu forta acum tipa ca "partidul de la guvernare" nu-i lasa sa fie liberi si sa creada in ce vor ei. Cum plm se face ca imediat ce ei ajung sa aibe mana forte devin ei aia ce te strang cu clestele?
O alta "credinta" a crestinilor e ca religia lor e o religie a iubirii. Bazat doar pe o realitate vazuta stand cu capul bagat in propriul cur. Realitatea din afara colonului e ca... nu e asa si n-a fost niciodata. Iubirea religiei crestine a fost doar in paginile noului testament si aproape niciodata in faptele crestinilor.
Cum poti sa tii o sarbatoare crestina fara sa stii de ce a ajuns acea zi o sarbatoare? Fara sa stii cine e sfantul cutare sau sfantul cutare, cum, cand, de ce si cine a decis ca e sfant? Cand te rogi la un sfant, ce astepti tu concret de la acel sfant? Ce face el dupa ce iti aude ruga? Concret! Te ajuta el peste autoritatea lui dumnezeu? Are dispensa de la dumnezeu ca sa se ocupe de anumite rugaciuni? Te asculta apoi merge la dumnezeu sa iti sustina punctul tau de vedere ca un avocat? Cum iti imaginezi tu ca se intampla toate astea? Pe dumnezeu il deranjeaza ca nu i te rogi direct lui si ca mergi prin intermediari? De unde stii tu ca sfintii se ocupa cu astea in Rai? De unde stii tu ca Fecioara Maria se ocupa cu rugaciunile tale?
Ma rog...
Ah, the irony!


Comments

Tzipi said…
Nici macar nu suntem adaptati la mediul in care traim : nici pentru mersul biped nu suntem adaptati, ca avem nevoie de scaune si dupa cateva ore in picioare, ne prabusim de oboseala.
E clar ca zeul crestinilor a facut o treaba de mantuiala cand s-a apucat sa creze omul !
paulvarahil said…
:)) El zice ca suntem facuti perfecti. Omu ala, Kevin Ham zice ca toate sunt vraijte acum pe lume de la aparitia pacatului. Ce pacat, nu? Putea sa fie bine si sa nu fie rau...

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon