Sfarsit de cincinal p3

"It's just a lame ass ceremony"... ma anunta gospodin Lenin, tanarul meu coleg rus. Am invatat extrem de multe intr-un timp extrem de scurt de la acest coleg al meu. In principal fiindca vorbeste foarte mult si pe gura si cu body language... Are doar 21 de ani... Dar sa revenim.

Lame ass ceremony? Dudulete, poate pentru tine caci tu ai venit la 12 ani aici adus de parinti. In afara de faptul ca exista el n-a facut nimic pentru a deveni cetatean canadian. N-a decis sa vina in Canada, n-a aplicat, n-a completat formulare, nu a avut stres, nu a aplicat pentru cetatenie... n-a dat testul, n-a facut nimic. Cum sa inteleaga un pulifrici din asta ca cetatenia pentru un imigrant reprezinta sfarsitul unui proces lung?

Prima oara am fost la ceremonia romanchesilor. Judecatorul de pace era un barbat cu o fata blanda de Mos Craciun care a tinut un discurs lung si a reusit sa dea ceremoniei un aer plin de insemnatate. Adica si-a atins scopul. Femeia care a prezidat ceremonia la care am luat noi parte din postura de jucatori activi a avut discursul ei dar trei sfert din el a fost despre ce a realizat ea in viata... probabil in ideea ca si ea e din familie de imigranti, si iata - se poate, sa ajungi edil de vaza in Toronto sau Vaughan. Dar propaganda asta nu parea sa reverbereze macar intre imigrantii astia, din grupa asta. Sau poate eram doar eu. In plus de asta, judecatoarea a spus ca aceasta grupa de inJURATORI e cea mai bine imbracata de pana acum. Well... ori spune asta la toata lumea ori n-are nici o treaba cu nimic... si uitandu-ma la unghiutele ei roz fosforescent ce zambeau de sub roba lunga... hmmm.

Trece repede... Ai asteptat atat de mult incat la sfarsit ramai descumpanit uitandu-te la un teanc de pamflete, un steag cu Canada, o insigna si certificatul de cetatean care arata ca un act si nu prea stii ce sa faci cu el. Si te mai cauti in buzunare de cateva ori sa vezi unde e Permanent Resident cardul si apoi iti amintesti ca ti l-au luat la intrare caci si-a facut treaba. Ai o senzatie de suntcanadiandarcumodovedesc? Si atunci te gandesti sa aplici repede pentru pasaport... sa ai totusi un act doveditor unde scrie Bula Bualescu... CANADIAN.

In rest ai aceeasi senzatie ca atunci cand e ziua ta. Ok, nu mai am 30 de ani, am 31... asa... siii... cum ma simt? In schimb ai puseuri de realitate in care te loveste ca ai facut-o si pe asta. Sa ne fie de bine.

Obtinerea pasapoartelor va duce la vizitarea Statelor Unite si in special al punctul de atractie turistica - Buffalo. Dar mai e pana atunci.

Pe forumurile specifice romanii veterani spun in mare acelasi lucru: dupa vreo 5 ani reusesti sa te asezi... cu tot ce inseamna asta pentru fiecare individ in parte. Asa pare si la noi. Mai dai cu capul de pragul de sus, iti mai invinetesti tibia, mai merge ceva bine, mai una, mai alta... ajungi cum spuneam mai demult, stapan pe bucata ta de Canada. Evident, cei 5 ani nu sunt o regula.
Important e sa faci ce vrei sa faci in ritmul tau si nu sa simti presiune ca te apropii de termenul limita si... nu stiu ce. Sfaturile de genul "tre' sa faci si tu ceva" ma fac sa-mi dau ochii peste cap. Biiine maaaa...

Inchei punand accent pe Noi Canadienii si pe Romani... Ighhh!.

Numai bine va ureaza Citizan Chein si sotia.

Comments

Chrislord said…
si la mine tot Mos Craciun a fost, polonez. La voi cred ca a venit sotia lu` Moshu, ca cica nu e bine sa descreierezi nevestele, sa le lasam s lor loc de joaca.
Tzipi said…
Da' care-i faza cu Buffalo, ca m-ai facut curioasa ? Ce e de vazut acolo ?
paulvarahil said…
@ Chrislord
CV-ul domanei era mai tare decat a lui Mos Gerila. Doamna era capabila.

@ Tzipi
Hahhahahaha. Eram sarcastic, ma refeream la cumparaturi.
Tzipi said…
Aww ! Apoi tu stii, ca la cat sunt eu de impaiata, iau totul foarte in serios ...

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon