Sfarsit de cincinal p1

La inceputul lunii Iulie a venit in sfarsit rahatul ala de scrisoare cu invitatia la testul pentru cetatenie. Aplicasem in Noiembrie 2011. Aici te lovesti din nou de intransigenta canadiana a ministerului Imigratiei. Ca si atunci cand ai aplicat pentru emigrare trebuie sa stai in pozitie de drepti ca sa rasfoiasca ei 6 pagini de dosar. Printre imigranti e deja celebru faptul ca sunt in urma cu procesarea dosarelor incepand de prin 2011. Ai zice ca s-au dublat cererile sau chiar s-au triplat... dar nu e asa si bine-nteles au aparut voci conspirationiste cu diferite scenarii demne de cartile SF precum bLibia... cum ca guvernul canadian incearca o domolire a imigratiei, si asta din alte diferite motive.
Totul face sens cand romanaches aplica pentru cetatenie in Octombrie si noi in Noiembrie la exact o luna distanta, iar ei primesc invitatia la test in Ianuarie si noi in Iulie. Te anunta pe site ca nu tolereaza sa-i intrebi cat mai dureaza ci te invita sa te panichezi abia dupa trecerea a cel putin 25 luni de la data aplicarii.
O data cu confirmarea de primire a dosarul de aplicare pentru cetatenie primesti si vestita carte pe care trebuie sa o inveti. E plina de istorie canadiana. Cum bine remarca Tzipi, istoria canadiana incepe cu venirea europenilor si ignora cu nesimtire istoria localnicilor. Sunt multe de remarcat in ce considera Ministerul Imigratiei un minimum necesar de stiut de catre viitori cetateni. Despre indienii nativi sunt doar mentiuni si cateva scuze anemice pentru faptul ca s-au mutat la ei in casa si i-au fortat sa se mute in debara. Nu se mentioneaza nici faptul ca populatia indigena a fost redusa prin mijloace specifice fetelor palide cu pana la 80%. La fel ca si in cazul segregarii rasiale din SUA, omul contemporan cu telecomanda in mana are impresia ca s-a intamplat candva demult si se uita neincrezatori la tine cand le spui ca a durat pana in anii 70, cand ei erau poate nascuti si nu le vine sa creada. 'Merica? Da, 'Merica. In Canada copii indigeni erau fortati sa mearga la scoli catolice unde erau invatati cum e cu crestinismul... acest program scolar necesitand scuze oficiale in 1993 pentru abuzurile la care au fost supusi copiii aborigieni.

More than 150,000 native children were forced to attend the schools from the 19th century until the 1970s. It was part of an effort to remove them from the influence of their homes and culture and assimilate the children into Canadian society.

The Canadian government has admitted that physical and sexual abuse in the schools was rampant. Many students recall being beaten for speaking their native languages and losing touch with their parents.Carticica mai contine scuze si pentru taxa pe cap de okios din secolul 19 si pentru japonezii incarcerati in lagare de concentrare in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Un alt lucru ce nu-l stie multa lume e ca americanii independenti de ceva vreme s-au gandit ca e cazul sa vada ce fac vecini de la nord incercand sa profite de faptul ca englezii erau obositi de la luptele MMA cu Napoleon, detinatorul centurii pe zona Europa continentala. Americanii au incercat niste raiduri de tip Timur Lenk dar pana la urma au sfarsit cu julituri in coate si genunchi caci canadienii au intors favoarea si au reusit sa cucereasca Washingtonul si sa dea foc Casei Albe si Capitoliului.

Carticica mentioneaza si tot felul de artisti celebri... de care n-ai auzit si nu vei auzi vreodata. La test vor fi intrebari despre Lordul Grey ce a donat trofeul pentru liga canadiana de fotball... american... sau despre hockey si mai putin despre poetul canadian ce a scris poezii despre Goana dupa aur din Yukon de la sfarsitul secolului 19. Romanaches cumparasera un test pregatitor online si si-au facut pomana cu noi. Am facut teste pana am fost siguri ca stim tot si apoi pana am cazut in extrema cealalta, ca nu stim nimic. La gata, testul in sine, a fost usor caci au fost intrebari mai generale, dar n-ai de unde sa stii exact ce te intreaba. Canadienii cu care am discutat eu in perioada aia nu ar fi luat testul de cetatenie. Nici macar pe aproape... si ii vedeam cum nechezau ca Basescu in interviul ala cand povestea cum a dat foc la toate navele din rada portului.

In astea 6 luni de cand fusesera romanaches la test s-a mai schimbat mersul. Ei au dat testul si au plecat acasa si peste o luna si ceva au primit o scrisoare in care erau anuntati ca au trecut testul si invitatia la ceremonia de depunere a juramantului. Cand am fost noi, am dat testul apoi am mers si am stat de vorba cu un agent de-al lor care ne-a spus ca am luat testul si apoi ne-au verificat un minimum de limba engleza aka level 3 English... aka sa folosesti propozitii. Cat am fost acolo am putut auzi un okios ce nu luase testul. Daca pici mai ai dreptul sa dai inca o data dupa cateva luni. Ce e dupa depinde de un Judecator de Pace dupa discutii tete-a-tete.

Apoi ti se spune ca vei primi invitatia in posta candva in urmatoarele 2 luni. Noi am primit-o dupa 6 saptamani.

De mentionat ca in sala de asteptare stateam toate viniturile, prospecte cetatenesti, tensionati in fata marelui test, citind inca o data carticica, imbarbatandu-ne intre noi... Taman in fata noastra se pune o familie de maronii, unde EL, stalpul familiei era incaltat in ce altceva decat slapi... Caci era cald si el transpirase pe ghioambe si-a scos copitele din slapi si omul s-a facut comod picior peste picior oferindu-mi si o viziune zoom-ata asupra texturii lamelor cornoase. E dreptul lui castigat la Revolutie si nu am ce sa-i fac.

Comments

Tzipi said…
Indienii din rezervatiile din America, si acum se feresc de omul alb ! Primul lucru pe care ti-l spun, este cate zeci de milioane de indieni a macelarit omul alb, cand a invadat America : si ti-l spun cu cifre, cati au fost si cati au supravietuit . Aproape ca i-au exterminat .

Cat despre indienii din intreaga North America, atata vreme cat nu se ia in considerare oficial, istoria indienilor, se cheama ca sunt in continuare suprimati.
In toate cartile de istorie " oficiale", in cel mai bun caz, indienii sunt amintiti drept niste salbatici ce traiau pe aici, fara sa stie ce-i cu ei si de unde au venit ( exact ca animalele ).

Fragmente din istoria indienilor din USA, s-au publicat in carti independente, rapid botezate " conspirationiste " si ignorate in mod oficial. Dar despre indienii din Canada nu s-a auzit nimic, nu se stie nimic. De ce oare ?
Chrislord said…
bine ca nu ti-a picat (cu tronc) testul ala cu 3 intrebari de genu` "daca te supara nevasta ce faci?" a) o ciopartesc si o mananc, b) o bat zdravan ca la mama acasa, c) o trimit la mama-sa acasa cu-n picior in coor si d) eu nu ma supar usor, ca-s canadian in devenire.
paulvarahil said…
@ Tzipi
Am mai adaugat o poza cu o "mai in gluma mai in serios" a lui Chris Rock, stand up comedian.


@ Chrislord
A picat intrebarea aia. Cred ca e standard si mandatory din motive de evidenta.
Tzipi said…
Mai in gluma, mai in serios, omul are perfecta dreptate.

Eu cand i-am intrebat pe indieni de unde se trage omenirea, au ras si mi-au zis asa : probabil ca tu te tragi din maimuta, insa noi indienii ne tragem din zeii veniti din cer, iar maimutele ne sunt doar rude.
Indienii nu dau 2 bani pe povestile dogmei istorice a omului alb si se feresc de ei.In USA in rezervatii, traiesc intr-o saracie crunta, inimaginabila, insa refuza sa iasa si sa traiasca in limea omului alb.

Mie indienii mi-au spus ca sunt dezgustati de sclavia in care traiesc oamenii albi si ei refuz asa traiasca asa : prefera sa fie saraci lipiti, sa faca foamea, dar sa fie liberi.

Imi ziceau ca in rezervatie la ei, nu exista sclavie si ca isi transmit istoria adevarata ( si mi-a precizat ca Hopi hystory, nu istoria impusa de omul alb )si traditiile lor.

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon