Monday 5 August 2013

Popolitia 2

Cazul de saptamana trecuta a reusit sa ma enerveze la fel de mult ca dezabaterile de dupa facerea publica a filmuletului unde Basescu il pocnea pervers ca pe Targu-Ocna pe pustiul acela, in fata a sute, daca nu chiar mii, de oameni. Prostii sunt la fel deci reteta de prostit e similara si nu difera chiar mult, indiferent de cazuri.
De obicei se foloseste tehnica de magician a la Iozefini. Ti se flutura degetele in fata sa vezi ca omu nu ti-a bagat nici un degete in fund dar in realitate u got fucked.

La fiecare articol aparut pe subiectul uciderii tanarului citeam online si comentariile, sa iau pulsul natiunii. Dar nu reuseam decat sa fac cu nervii. Chiar intrebam si feluriti oameni ce parere au de ce s-a intamplat. Parerile sunt prea impartite avand in vedere ca poti fi martor ocular al incidentului doar vizualizand inregistrarea. Nu e la mana a doua, din povestite, nu e un articol din ziar asa cum a simtit jurnalistul sa relateze intamplarea. Acum ai la indemana aceleasi informatii ca marotii oculari. (ca tot scrisesem in articolul de dinainte ca nu mai ai privacy deloc...)

Lucrul ce e scapat din vedere de majoritatea dadatorilor cu parerea e ca shitspreadingcontainment e facut de prodesionisti. Chiar ma uitam acum cateva saptamani la serialul Necessary Roughness (foarte bun, recomand) unde o echipa de fotbal american a angajat o firma de consultanta specializata in shitspreadingcontainment. Un fel de serviciu de contra-informatii media. Prostii sunt aceeasi deci aceeasi pasi vor functiona aproape mereu. Cand urmezi pasi... ai un program deja, o reteta. Cand ai o reteta ce se repeta, tot ce trebuie tu, ptivitorul, sa faci e sa identifici pasii, sa poti vedea imaginea de ansamblu... reteta.

In cazul politistului primul pas a fost sa il indeparteze de ziaristi. Suspendat cu plata (vacanta platita, asa e legea). Nu cunosc detaliile dar cred ca s-au facut studii si shit-storm-ul incepe sa se linisteasca dupa 48-72-96 de ore. Au dat declaratii vagi si in limbaj de lemn seful politiei din Toronto si seful sectiei speciale de investigatii. Se indeamna la calm si sa se lase FNI-ul sa lucreze pentru cetatean. Tu dormi linistit. Tu oricum nu ai fost invitat la eveniment, ci doar fiindca un martor a filmat totul si a facut video-ul public ai ajuns sa ai bilet in primele randuri.
La momentul poportun, avocatul popolitistului a venit si a dat o declaratie din partea clientului sau. Gaboru e devastat. He took a life. Sunt curios unde a inceput el sa fie devastat? la primul glont? La al doilea? La al treilea? Sau la urmatoarele 6, atat de absurde prin redundanta lor? Eu cred ca a fost devastat atunci cand adrenalina s-a risipit si a realizat ca si-a futut cariera si viata. Si sunt sanse mari sa dea vina pe tanar pentru asta. Look what you made me do!
Concomitent, se lucreaza la contra-nformatii. Aici nu e vorba sa aibe sau nu sens ci e la volum. Seamana indoiala. Daca indeajuns de multi oameni spun asta... trebuie sa existe un sambure de adevar. Incep divagatiile. Tanarul nu era un sfant. A amenintat oamenii din tramvai. Nu s-a supus somatiilor popolitiei. Era batjocoritor. Avea poze cu arme pe pagina lui de Facebook. A atacat politia cu cutitul. Se amintesc celelalte cazuri (irelevante aici) in care popolitia a fost in pericol. Toate astea se numesc smoke screen. Toate chestiile astea se intampla cam de fiecare data in cazuri din acestea in care trebuie manipulata opinia publica. Atat de des incat ti se pare normal. Dar cat de normal e sa te uiti la un filmulet cu presedintele tarii pocnind un copil si apoi sa ti se spuna de catre unii ce ai vazut de fapt, chiar daca (...) contrazice evidenta? Sau sa ti se explice de ce a fost nevoie sa impusti de 9! ori pe cineva auto-izolat intr-un tramvai inarmat cu un cutit, o arma prin definitie, de proximitate?

6 comments:

Universul meu magic said...

Tu ce ai fi facut in locul politistilor ? Nu uita ca nu le-a zis cutitarul tau , "hello, eu nu am decat un cutit "
Deci nu ai de unde sa sti cat de inarmat sau nu era (putea sa aiba si el pistol , putea sa aiba un dispozitiv detonant). Iar in legatura cu focurile de arma , au fost toate in corpul lui sau au fost si focuri de avertizare asa cum se procedeaza ?
In plus precautiile cu care se apropie ma fac sa cred ca situatia era mult mai tensionata decat pare privind filmulete din fotoliul cald de acasa . Nu le iau apararea , habar nu am cazul si nici nu prea ma intereseaza dar sunt satula de cutitarii din Bucuresti (si toleranta politiei romane ),ca sa am vreo intelegere pentru ei ... Nu offence ,cand ti se spune arunca arma si te vezi inconjurat de arme , o arunci daca ti la viata ta ! Daca nu iti asumi consecintele ...

paulvarahil said...

:) Tre' sa incep si eu cu "No offence" si sper ca va fi "non taken" pentru ca discutam, ca suntem 'telectuali, ce mama ma-sii.

Filmuletul e pus de mine pe blog la articolul de dinainte de asta. Inteleg ca nu l-ai vazut. Si de aici... totul.

Situatia nu era mai tensionata decat parea decat in capul politistului ce a tras. Situatia era "contained" (cuvantul englezesc exprima mai bine decat orice cuvant romanesc situatia de atunci). Cutitarul era singur in tramvai. Cine are impresia ca politistii erau in vreun pericol sa fie injunghiati in caz ca tanarul decidea sa atace abereaza grav si probabil n-a fost niciodata cu tramvaiul torontonian, unde usile sunt inguste si trebuie sa cobori scari, deci iti ia timp si nu ai loc de miscari elusive si periculoase.

Erau 11 politisti de fata. Situatia era atat de tensionata incat langa cei doi politisti cu armele scoase sta o politista cu mainile in sold.

Cine zice ca erau doar 3 metri intre politisti si cutitar minte pervers, era mult mai mare distanta.

Situatiile din trecut sau cutitarii din Bucuresti NU se aplica aici. Cutitarul era izolat in tramvai.
Totul a durat vreo 2 minute de la venirea politiei. Nu s-a aplicat aboslut nimic din ce trebuia aplicat in situatii de genul. Repet, nu era o situatie tensionata. Nu era nimeni in pericol.

Astea fiind zise hai sa trecem la adevarata problema.

Poltistii in general, si politistii torontonieni in cazul asta, au fost acuzati de foarte multe ori de exes de forta letala. Sunt de acord 100% ca mai bine plange mama ta decat maica-mea. Dar! Cum am incercat sa explic in articolele astea, tu gaboru, esti gabor pentru ca esti antrenat sa faci ceva ce nu face toata lumea si nu doar sa umbli incordat, sa faci arogante si sa primesti cafea gratis la Tim Hortons. Si mai ales nu sa impusti oameni fara sa fie nevoie sa o faci. In cazurile din trecut politstii au scapat basma curata mai ales fiindca ei, politistii, au fost singurii ramasi to tell the story. Iar sa crezi ca politistii nu mint in rapoarte si nu se acopera intre ei e naivitate. Daca nu era filmuletul acesta in mod sigur citeai o stire despre un tanar schizofrenic ce a atacat politia in tramvai. Si nu aveai dubii de veridicitate. Dar acum poti vedea si tu. Poti auzi si tu. Si nu, nu ai nevoie sa iti explice cineva ce vezi sau auzi. Nu exista dedesupturi. Nu exista the other side of the coin. Aici nu e in discutie tanarul sau de ce nu a aruncat cutitul cand i s-a cerut ci daca a fost exces de forta din partea politiei sau nu. Si fiindca nimeni nu era in pericol... cam asa pare. Sau din cauza ca UN SINGUR politist a tras 3 gloante... si apoi inca 6 in persoana aflata cazuta. Faza cu dispozitivul detonator... nttttt... asta inseamna ca pot impusca pe oricine, oricand... caci e ascuns, nu? N-ai de unde sa stii. Si nu, nu a fost nici un foc de avertizare ci au fost in plin.

Ce as fi facut eu? Eliminand ideea dispozitivului detonant ramane cutitul. De ce nu a tras la picioare? E greu de nimerit? De ce nu au tras amandoi politistii la picioare? De ce nu 3 sau 4 sau toti 11? De ce nu au urmat pasii normali in situatiile de gen? De ce nu au asteptat? Ce era atat de urgent incat ai tras dupa 2 minute? De ce nu ai incercat cu taserul? Pe net se abereaza ca nu aveau taser. Dar aveau... caci dupa ce l-au impuscat de 9 ori au bagat si taserul in el. De ce nu s-a dus un gabor pe usa cealalta inauntru? De ce nu au asteptat trupele speciale sau psihologul. Erau atatea chestii de facut ce nu le-au facut.

paulvarahil said...

Raspunsul cred ca e simplu si are legatura cu faptul ca in fapt, a tras un singur dobitoc. Faptul ca langa ei statea o politista cu mainile in sold spune ca situatia nu era incordata decat pentru trigger happy cop. Faptul ca restul de 8 politisti erau in decor cu mainile infipte in cur (nu au incercat in nici un moment sa indeparteze privitorii, in speta ala de filma) fiindca abia incepuse show-ul... abia ajunsesera si nu era nimic tensionant. Decat pentru ala de a tras. Si eu, personal, cred ca faptul ca a tras de 9 ori e un simptom al starii in care era. O sa vedem.

paulvarahil said...

Si mai cred ca nu stiau ca cineva filma. :)

Universul meu magic said...


Da , probabil ca l-au lasat nervi pe politai ... Dar asta e ceva asumat . Nu poti sa faci jobul asta fara repercursiuni pe termen lung si probabil ca unul dintre multi tot ajunge sa clacheze . De aia e bine sa ii crezi pe cuvant pe politai cand iti zic "freezeee" :))
Comparatia in Romania o faceam in virtutea faptului ca toleranta excesiva a politiei a dus la ce se intampla acum acolo .
Mie politai nostri, ontarioti mi se par draguti in comparatie cu ai americanilor . Acolo chiar ca nu iti lasa loc de zambit . :D Bine , eu nu traiest in marele Toronto :))

paulvarahil said...

In State politistii devin militieni intr-un stat militienesc. In plus incep sa aibe din ce in ce mai multe elemente de guvernare de stat de lumea a treia. Chit ca ei vor sau nu sa recunoasca.

Politistii din Romania n-au nimic de partea lor. Nici fata, nici comportamentul, nici uniforma nici profesionalismul. Mie mi-e mai mult frica sa nu intru la parnaie in Romania din cauza incompetentei lor sau a ticalosiei lor decat ca voi ajunge sa incalc legea, fie si din greseala.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...