Arta Ipocriziei

Ipocrizia la nivel de natiune, la nivel de istorie, la nivel planetar nu e chiar o arta cum am supralicitat eu in titlu ci mai mult gigantice hei-rup-uri ale aparatelor tenace de propaganda. Pe primul loc sunt evident Statele Unite ale Suei. Astia se mint singuri de cand s-au infiintat. Ei si-au declarat independenta si apoi au luptat pentru libertatea lor. Ai spune ca ei erau transilvaneni si apoi au stat sub ocupatia austro-ungara cateva sute de ani. Cand nu au mai rezistat jugului turcesc s-au rasculat si au luat inapoi pamantul stramosesc. Povestea lor e atat de plina de crapaturi incat sarcasmul meu se scurge valuri printre ele. Realitatea a fost ca ei erau colonisti britanici ce s-au gandit sa nu mai imparta profiturile cu firma-mama. Firma-mama nu a apreciat asta si a trimis recuperatorii. Astia nu s-au batut pe pamantul stramosesc ci s-au batut pe pamant... in sensul de bani. Celebra declaratie de independenta a 'mericanilor spune (...)"that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights"... "All men" nu se referea la negri ci doar la albi. Nici macar abolirea sclaviei de catre Lincoln nu e asa cum s-a impamantenit prin cartile de istorie. Proclamatia lui nu elibera TOTI sclavii ci doar pe cei din teritoriile necontrolate inca de Nordisti. E mai mult de discutat aici dar asta e esenta si nu idealizarea ce a urmat. Cea mai tare democratie din lume a permis o egalitate intre cetatenii ei cum nu s-a mai pomenit sub soare. Segregarea sociala pe principiu de rasa a fost permisa in Statele Unite ale Americii pana la inceputul anilor '70 si s-a incheiat fiindca lumea alba in sfarsit a inteles ca Dumnezeu ne iubeste pe toti la fel. Sper ca ati citit "prin decizii judecatoresti, parnaie si amenzi". Alti OAMENI contemporani cu The Founding Fathers ce au fost creati si ei de catre Dumnezeu au fost indienii. Indienii au fost bastinasii locali ai locurilor, niste neadaptati sociali ce nu au reusit sa se adapteze vremurilor moderne. Adica sa cedeze pamanturile si sa moara convenabil. Aceasta e un alt capitol glorios din superba poveste ale SUA ale Americii. E plina cartea lor de istorie de fapte marete.
Cu mai putine victime colaterale sunt celelalte ispravi ale 'mericanilor. Perioada Prohibitiei. Daca Burebista impunea prohibitia fiindca avea nevoie de oamenii lui treji in America prohibitia s-a nascut din concepte morale crestine. In acelasi timp, in Rusia se intampla acelasi lucru dar impus de proaspetii comunisti ce inca mai credeau in lumea utopica a lui Lenin. Prohibitia marijuanei e inc-o ghidusie dubioasa dupa reteta americana. Domnul Anslinger... dupa ce a ramas fara obiectul muncii aka prohibitia alcoolului probabil ramasese si el dependent de adrenalina vanatorii de contrabandisti, la fel ca in bancul cu Pavlov dupa ce-i murisera cainii. Pana si wikipedia scrie in paranteza ca dupa parerea lui ( a lui Ainslinger) consumul de cannabis crescuse ingrijorator. Aici realitatea se desprinde iarasi de ce a ramas in constiinta publica. Cu adevarat ingrijorator era consumul de opiacee si asta a facut ca Liga Natiunilor sa ia masuri in privinta asta. Tari MUSULMANE precum Turcia au cerut ca pe lista sa se treaca si cannabis-ul ca ilegal fiindca rastalmacisera ei litera Coranului sa le iasa lor bine si uite asa rezolvau problema din tara LOR. Frumos s-a legat totul. Tari precum Romania Mica au aderat din spirit de turma nu fiindca plaiesul moldovean pasa jointuri la dejghiocat porumbul. Sunt supozitii bine fondate care spun ca marea campanie anti cannabis a fost sponsorizata de Dan Voiculescu al vremurilor de atunci, un mogul al bumbacului ce incerca sa sape concurenta in cel mai frumos stil american: cumperi politicienii care trebuie si faci propaganda. Propaganda la radio si in ziare sustinuta chiar de presedintele in functie. America nu se poate lauda nici acum cu nivelul de educatie al populatiei iar in 1930 (sa moara Gaspar daca minte fratele vostru) daca aveai casa vopsita erai jupan de calibrul lu' Nea Jiji. Americanii haleau tot ce era la radio. ORICE! Vezi cazul "Razboiul Lumilor". Istoria alternativa ne spune ca domnul Anslinger de la Anti alcohol in perioada Prohibitiei a devenit domnul Anslinger de la Narcotice cu o noua jucarie. Wikipedia nu mentioneaza probabilitatea mare ca acest domn sa fi fost un mega rasist ce considera cannabisul un drog al negrilor. "Anslinger launched a nationwide media campaign declaring that marijuana causes temporary insanity. The advertisements featured young people smoking marijuana and then behaving recklessly, committing crimes, killing themselves and others, or dying from marijuana use. The propaganda campaign was a success and all states signed on." Mai e ceva de zis? What would Jesus do?
Alta aberatie marca Made in USA e legislatia privind jocurile de noroc. Gambling-ul e lucrul diavolului, la fel ca alcoolul si marijuana. Iti ia mintile. Canada a mostenit si ea naravurile surorii ei de la Sud. Casinourile trebuie sa existe doar in anumite zone si neaparat departe de oras... ca jocurile de noroc sunt contagioase si se ia si prin aer deci o minima carantina se impune. NU? Oh daaaa... fuck yeah!
Se impune fiindca esti liber sa faci ce vrei... ei.

La Toronto presa feamata inca de anul trecut la ideea de a se construi un cazinou in Downtown, pe malul lacului Snagov. Articolul din The Sun explica faptul ca Toronto poate va invata din faptele verisorilor aia de stau cu capul in jos, in Australia si Noua Zeelanda. Aia n-au avut vreo problema in a construi super cazinouri in miezul centrului orasului in Sidney si Auckland. Ce inseamna asta pentru orasul in sine, pe langa cazinou-joburi-turisti? Pai cam 90 de milioane anual ca taxe. In Sidney se va plati si un bilet de intrare de 100 de milioane. Tot pe la 100 de milioane era si taxa de smeker oferita municipalitatii din Toronto. Deocamdata aici nu s-a acceptat fiindca gamblingul e imoral.
Pana nu va mai fi.
Asa a fost mereu... a fost pana n-a mai fost... sau n-a fost pana a fost.
Doar memoria colectiva da rateuri.

Comments

Popular posts from this blog

O stiti pe Paula?

Decada

The art of regifting si alte jmenuri de sezon