Wednesday 20 February 2013

Istoria se repeta

Motto:
"History repeats itself because people make the same fucking mistakes over and over again".

Gandindu-ma la schimbul de replici din comentariile de la articolul anterior am avut o senzatie de here we go again. Iar in tandem cu fragmentul citat in articol ma face sa ma gandesc unde am gresit? Am gresit? N-aveam voie sa gresesc? Trebuia sa fac corect?
De nici unele.

Daca iei blogul meu de la inceput vei observa acelasi stil scriitoricesc. Caterincos. Fiindca asta sunt. Cand ma vei vedea pe mine serios atunci sa te ingrijorezi caci shit went down somewhere.
De-a lungul timpului am avut tendinte de a mentine o linie informativa asupra vietii de imigrant in Toronto. Dar la un moment dat m-am inlcinat in fata altor bloguri mult mai dedicate acestui subiect si mi-am continuat drumul meu, in felul meu. Subiectele au devenit axate pe ce ma preocupa pe mine in momentul ala. Religie, muzica, societate la modul general. Am scris si de experientele noastre din Canada, cand se mai intampla cate ceva. Dar n-am mintit niciodata si n-am exagerat niciodata, cum insinua pervers Pulox in fragmentul ala, chit ca vorbea despre mine sau despre restul blogurilor rom-canadienilor. Eu m-am simtit si de aceea m-am si explicat. Am fost acid cu baiatul ala, si el o stie hehehhehe, fiindca e ipocrit si superficial. Noi astia cu bloguri avem bloguri fiindca simtim nevoia sa ne exprimam unui public. Aceia politically correct ce nu deranjeaza pe nimeni niciodata isi pun si poza si isi dau si numele real. Nu cred ca e relevant cum arati sau numele tau. Aici e pe baza de minte, de idei si de scris. Conteaza ce fata are Stephen Hawking? Doar daca esti un bulangiu ipocrit si superficial. Daca vii cu bagajul intelectual necesar nu iti pasa, judeci bazat pe ce citesti. Ai din nou optiuni: iti place- mai citesti, nu-ti place- nu mai citesti sau nu esti de acord- te exprimi in contra prin comentarii. Dar fa-o cum trebuie! Si nu ma refer la limbaj sau atitudine ci la cum argumentezi.
Un cititor loial al blogului meu (daca exista asa ceva) sau cineva care ma si cunoaste de mai mult timp ar fi in masura sa remarce ca pe blog sunt acelasi ca si in viata reala. Nu-s din ala cu idei putine dar fixe ci am multe idei, DAR FIXE. Poate dau impresia ca sunt un infatuat dar ai sa ma gasesti ascultand atent cand imi spui ceva destept si te intrerup doar sa pun intrebari pertinente. Daca aberezi... si incepi sa o faci pe timpul meu, imi cer scuze dar imi pare rau. Sunt foarte des la limita dintre decenta si nesimtire. Dar asa e viata si doar merg cu valul.
Apropos de viata. Si eu si sotia ne-am schimbat mult de cand suntem in Canada dar nu Canada ne-a schimbat ci viata in Canada. Traind in Canada. Dar nu influentat de ea, asa cum ai crede. Treisferturi din timpul petrecut in Canada a fost in asincron temporal cu restul lumii. Cand restul lumii termina munca la ora 1600 sau la ora 1700 noi incepeam munca. Restul lumii avea liber de Vineri de la 1700 pana Luni dimineata. Noi aveam de Sambata de la miezul noptii pana Marti la ora 1600. Asta iti lasa foarte putin timp de interactionat cu prietenii. Asta a dus incet incet la o autosuficienta sociala. Oricum nu aveam destul timp ca mai ai si alta treaba in viata decat sa te intalnesti cu prietenii. Am niste prieteni canadieni cu care de cate ori vorbesc pe facebook sau text messages ne invitam in oras dar nu ne-am mai intalnit de 2 ani. Le-am spus sincer: sper ca la un moment dat sa ajungem sa reinnodam prietenia dar in momentul asta e greu si nu vreau sa ai impresia ca te evit.
Un lucru ce l-am observat la inceput ca pe o curiozitate iar apoi a devenit o certitudine e ca eu si Claudia nu suntem ca restul imigrantilor romani din Canada. A nu se intelege ca ma cred superior ci doar ca suntem altfel. Marea majoritate a romanilor de aici o poti incadra in acelasi tipar: oameni seriosi chititi sa munceasca mult si greu ca sa-si poata lua o casa in care sa creasca mari copiii lor. Pe noi nu ne intereseaza nici sa muncim greu si mult, nici sa facem copii si nici sa luam o casa la suprapret. Noi doi am venit singuri, ajutati doar de parinti, eu la 25 de ani si Claudia la 21. Nu am venit cu parintii cum am fost intrebat de catralioane de ori. N-am venit specialisti in nici o meserie uber-cautata in Canada. Mai degraba am venit ca niste capsunari, la plesneala, fara plan bine stabilit. Gata sa ne adaptam din mers la situatii. Fara vrajeala, romanii de pe aici emigrati pe fortele lor sunt fosti tocilari. Si nu o spun la bataie de joc ci ca sa suprind intr-un cuvant un fel de a fi timp de foarte multi ani: concentrat pe scoala, linistit,etc. In plus eu nu cunosc tocilari care sa nu fi fost protejati toata viata lor de parinti, de la stare financiara pana la ce si cum sa gandeasca. Experienta de viata reala inspre zero. De asta nu accept eu sa fiu judecat de ei despre ce fac sau ce ar trebui sa fac eu in Canada. Iar apoi vine unu si lasa un comentariu "mirandu-se de pe piedestalul lui de roman realizat in Canada" ca eu sunt inca security guard. Impresionat pana la lacrimi am raspuns la fel cum as raspunde si acum: sunt cumva vreun geniu ratat? M-am plafonat ca si security guard cand eu aveam munca inceputa in cercetarea cancerului? Sau in perceptia romanasului nu putea accepta tonul meu zeflemitor fiindca sunt doar un security guard? Serios ma? Asa judeci tu oamenii? Bazat pe meseria lor?
Eu nu accept comparatie decat cu o clona de-a mea care a vazut, auzit, citit si a experimentat exact 1:1 ce am vazut, auzit, citit si experimentat si eu in exact acelasi timp. Asta e imposibil dar orice altceva e irelevant.
Tot prin perioada cand am primit comentariul ala eram intr-o etapa a vietii cand mi se pusese pe carici de cliseele sociale. Asa trebuie, asa se face, mereu a fost asa.
Apoi a venit cinismul. Acceptarea. Un nou motto: it is what it is.
Parca totul a devenit mai clar. Realizezi ce merita si ce nu. Cine merita si cine nu. De ce sa-ti pese si de ce sa nu-ti pese. De cine si de cine nu. Conservarea energiei.
Anul asta va fi dubios rau din toate punctele de vedere.
Am sperante de mai bine dar ma astept la ce-i mai rau. Mi-as dori un lucky streak sa pot rezolva un sir de probleme nerezolvate pana acum caci dadeam dintr-una-n alta. Da, noroc. Ca de muncit mult si greu si ampulea am muncit destul si inca o mai facem.

De incheiere un moment liric. Am avut de ales intre sceneta din Scarface si asta, dar esenta e si in refrenul acestei melodii:


35 comments:

Tzipi said...

Cand decizi sa fii tu insuti, in detrimentul "a fi cum imi dicteaza societatea", poti incepe sa te pregatesti sufleteste, ca vei primi gramezi de c..t de la aproape toata lume.
Toti prostii se coalizeaza ca sa-ti dea la cap, in incercarea disperata de a te mutila, ca sa fii la fel cu turma. Ca pentru imbecili, e de neconceput si de neacceptat sa nu te supui spalarii de creier pe care ni-l aplica sistemul si societatea.
Sa fii tu insuti, este un lux, in societatea imbecil in care traim : iar luxul are pretul lui ...
Uite asa, incepe sa ti se scurteze fitilu' : incet, da' sigur.

Universul meu magic said...

Paul @ Si daca eu care nu am intrat niciodata (exagerez ptr impresia artistica) intr-un building cu security , voi veni si iti voi da tie lectii despre cum este sau nu este munca acolo , cat de eficienta este sau nu , Facandu-ti :demonstratii" din taieturi de ziare ...cum ti s-ar parea ?
Tu de metoda exagerarii nu ai auzit ? Fetica asta are probleme de perceptie a realitatii atat de mari incat realitatea ei se filtreaza prin ziare si poze facute de departe . Ea evita contactul real cu oameni (asta e din ceea ce spune ea -am avut placerea sa ii citesc si postarile vechi -foarte interesante si o spun fara gluma ). Asta nu e o problema . Serios chiar nu ma deranjeaza , doar ma amuza .Problema este cand i se da credibilitate .
Sistemul ala medical blamat de voi este unul departe de a fi perfect dar in nici un caz unul asa cum il descrie domnisoara Tzipi ...Stiu timpi de asteptare mai bine decat oricine . Asta fac zilnic la munca . De asta ma ocup . Nu-s pe departe ce insira ea .E adevarat ca nu poti baga spaga in buzunarul nursei ca sa te bage inainte dar parca de asta am plecat din Romania ...Si nu , nu pot fi tratati toti in acelasi timp . Medicina e scumpa . si cine crede ca isi permite luxul de a fi tratat primul chiar daca nu e o urgenta e liber sa aleaga alta tara .
A lua doar cazuri ziaristice si a le extrapola nu este nici pe departe profesional .
Am citit si eu articolul respectiv si sincera sa fiu nu te-am regasit pe tine in ce scria el ...nu asta e ceea ce voia sa spuna ...In schimb am gasit cateva idei absolut pertinente in discursul lui .
Nimeni nu te judeca ptr alegerile tale , ptr cariera ta profesionala , indiferent care e ea . Fiecare avem aspiratii si vise diferite ... Incearca sa nu ii judeci nici tu pe ceilalti ...

Mowgli said...

@Paul: ca tot vorbeai de simt ca pe un blog se refera la...m-am identificat si eu la categoria "cand nu vrei sa deranjezi pe nimeni iti dai si numele, iti pui si poza". E adevarat, poate, dar eu nici nu mi-am propus vreodata sa deranjez prin blog pe cineva. Tot ce am facut a fost sa ma "exfoliez", cum zice si baiatul ala pe blogul lui, si asta doar dintr-o nevoie poate, personala, de a ma exprima vizavi de experientele mele. In viata de zi cu zi, m-au deranjat foarte multe personaje. Dar niciodata nu as fi scris despre ele nici cu nume, nici fara nume, pe nicaieri in vazul lumii. Pentru ca pur si simplu nu mi se pare fair. M-am enervat pe unii si am latrat la ei doar atunci cand pe blog s-au luat unii si altii de viata mea. Ca si pe tine, asta ma deranjeaza foarte tare si pe mine. Asa cum ziceai si tu, atata vreme cat accesul e liber, fara bilet de intrare, mi se pare corect sa ai bunul simt sa comentezi numai la ceea ce se cuvine a fi comentat si aici nu intra optiunile de viata ale bloggerului (suna ca dracu cuvantul asta). Oamenii se pare ca au inteles si ma lasa in pace acum, iar eu nu mai pot de bucurie ca e asa. Eu nu mi-am facut blog sa ma rafuiesc cu nimeni. Deranjul din partea altora poate a aparut in momentul in care mi-am exprimat niste pareri vizavi de anumite subiecte care nu au fost in concordanta cu ale altora. Pe de alta parte, nici pe alte bloguri nu mi-am exprimat niciodata parerile sub anonimat, nici cand am fost de acord, nici cand am fost impotriva, desi as fi putut oricand sa o fac, dar nu am vrut, ca nici eu nu mint in tot ceea ce scriu, poate doar nuantez cateodata, dar nu pentru ca am nume si poza, ci pentru ca de multe ori nu am convingerea personala ca am dreptate in tot ce zic si vreau intai sa ma conving eu.

In fine, eu am citit blogul tau de la cap la coada, astept cu nerabdare orice alta postare, e un blog cu personalitate si de aceea imi place cel mai mult, cel mai mult dintre toate. Am citit si postarea de pe blogul pe care il citai anterior si nici eu nu cred ca se referea vreo secunda la tine. Si chiar daca ar fi fost asa, nu conteaza.

@Tzipi: cand alegi sa fii tu insiti nu-ti iei neaparat gramezi de c...t de la lume...Gramezi de c...t de la lume le iei din alte motive. Din ce mi-am dat eu seama, daca esti tu insuti, dar iti vezi de treaba ta, lumea te lasa in plata domnului, conflictul apare atunci cand esti tu insuti, dar libertatea de a fi tu insuti depaseste libertatea celuilalt. Oamenii simt nevoia sa se apere...

MIR said...

Apropo, ce facultate ziceai ca ai terminat?

Tzipi said...

Mowgli : eu despre cu totul altceva vorbeam, da' n-am pretentia sa priceapa toata lumea.

Cat despre spalatii pe creier si reactia lor de aparare : imi pare rau pentru ei, da' n-am manusile de catifea la mine ! Nici nu cunosc cuvinte mai soft, care sa fie echivalentul " brainwashing", si pe care sa le folosesc, ca sa nu se jigneasca : ca deh, am spus tot timpul ca nu le am cu limbajul.

Prin urmare : cine nu poate suporta un limbaj clar, direct si fara echivoc, poate linistit sa-mi ocoleasca blogul. Pentru ei exista restul blogurilor de pe net.

Jeff said...

@Tzipi

Ce inseamna pentru tine "spalati pe creier"? Din ce ai scris tu si eu pot pricepe acelasi lucru despre tine ca esti "spalata pe creier" datorita ideilor fixe,negativiste, inflexibile pe care le ai. Tu prezinti realitatea in mod unilateral pentru ca asta-i modul tau de a percepe lumea - un infern.

Daca incearca vreunul sa-ti spuna ca mai exista si alte nuante in sistem, ii jignesti exact cum o faci si acum - "spalati pe creier", "retardati". Cine iti da tie voie sa jignesti oamenii? De cand nu este voie sa avem opinii diferite? Nu-ti cere nimeni sa le accepti dar nici nu este civilizat din partea ta sa te pretezi la jigniri.

Asa cum a spus si Mowgli, daca iti expuneai parerile fara sa-i jignesti pe altii care au opinii diferite de ale tale, atunci nimeni nu ar fi avut nimic cu tine. Si acum persisti cu jignirile.

@Paul

Nu am avut catusi de putin intentia de a comenta ceva legat de viata ta personala. Nu te cunosc si nici nu ma intereseaza realizarile sau nerealizarile cuiva din Canada. Sper ca nu la mine ai facut aluzia.

Ce nu intelesesem era faptul ca mi s-a parut (poate m-am inselat) ca nu-i agreezi pe cei care vin sa-si spuna parerile pozitive despre Canada.

Mie mi se pare firesc sa existe si oameni multumiti de traiul in Canada, precum si oameni nemultumiti de sistem. Nu trebuie nimeni pus la zid, spoliat numai pentru ca are alte experiente decat ale tale - vorbesc la modul general si nu despre tine ca persoana, pentru ca nu te cunosc de fel. Asta este parerea mea, iar daca m-ai inteles gresit, poate acum am reusit sa te lamuresc.

AM said...

@ Paul

Tu cand l-ai luat la pewla pe Manowar pe blogul lui a fost OK nu ? Acuma ai double standard.Eh ?

AM said...

@ Paul

Tu cand l-ai luat la pewla pe Manowar pe blogul lui a fost OK nu ? Acuma ai double standard.Eh ?

paulvarahil said...


Wooooooooooooooow!!! :)
@Tzipi
"Sa fii tu insuti, este un lux, in societatea imbecila in care traim : iar luxul are pretul lui ..."
Asta e! Have fun now, dear. Daca n-aveai blog nici ei nu aveau unde posta. Tu ai creat terenul de joaca.

@ Elena M
Mi se pare foarte pertinent tot ce ai scris. Stiu ca lucrezi in domeniul ala si tocmai de aia ti se pare absurd sa te contrazica pe ceva ce stii. Dar din cate stiu eu, sotul ei era pe lista de asteptare ce era absurda. Asa are si ea informatii la prima mana despre sistem. In cazul asta, in opinia mea, adevarul nu e undeva pe la mijloc dar e undeva intre voi doua. Eu cred ca si tu ai dreptate dar exista si cazurile prezentate de ea. Si amandoua situatiile prezinta un tablou complet al sistemului.
Un ex. concret: 3 pusti de 15 ani impuscati intr-o singura luna in Toronto. Nu e epidemic raportat la populatia Toronto-ului dar e ingrijorator si chiar daca sunt "doar" 3 cazuri... n-ar trebui sa fie nici astea si atunci e o problema undeva in sistem deci discutii pe marginea subiectului devin necesare si duce la extrapolare. In motivatia lui Tzipi mai sunt niste aspecte extrem de importante despre care ea nu vorbeste pe blog. Nu personale dar in care crede si nu vrea sa le amestece in blogul ei despre Canada. Sau asta e impresia mea. Eu cand ii citesc blogul iau mereu in considerare aspectul ala si atunci poate vad eu altfel.
Eu nu m-am regasit decat in paragraful citat de mine din articolul baiatului. Restul e despre el, iar el nu e interesant pentru mine.
Cu ultimul paragraf nu sunt de acord. Oamenii "vorbeste si barfeste", si judeca si desconsidera sa se simta ei mai bine. Asa fac si eu. :)

@Mowgli
contextul ar fi "Noi astia cu bloguri avem bloguri fiindca simtim nevoia sa ne exprimam unui public. Aceia politically correct ce nu deranjeaza pe nimeni niciodata isi pun si poza si isi dau si numele real. (dar) Nu cred ca e relevant cum arati sau numele tau."
Nu o lua cu conotatie negativa. Exprimam o stare de fapt. Eu am ales anonimatul caci stiam ce si cum vreau sa scriu iar anonimatul imi da flexibilitate. Tu poate nu ai nevoie de acea "flexibilitate" si e ok. Dupa cum vad eu, tu ti-ai facut scoala scrisului in presa reala iar eu pe internet, amestecat cu alte milioane de anonimi. Si am si o pasiune pentru nickname-uri destepte.

@MRI
am terminat o facultate in Romania relevanta doar pentru Immigration Canada. Iar asta a fost good enough. Sunt doar o "victima" a fabricilor de diplome romanesti. Cred ca nu gresesc cand spun ca din clasa a 5a n-am mai invatat nimic in scoala ce n-am gasit singur in carti.

@Jeff
Sunt de acord cu ce ai zis aici si chiar aplic in viata mea. Inteleg ca aceasta e societatea. Si cred ca si Tzipi intelege asta. dar depinde despre ce vorbim. Si in 1940 in Germania erau oameni multumiti de sistem si erau oameni nemultumiti. Dar cum era sistemul? Era bine? La fel ca si discutiile despre sistemul medical canadian, Tzipi cred ca incearca sa arate ipocrizia propagandei fata de realitate.
Si ca sa mai raspund o data la intrebarea "ce inteleg eu prin aplaudac?"... e ala care e multumit de sistem iar apoi devine vehement in a extrapola si la restul... e bine peste tot, uite eu am reusit deci daca tu nu ai reusit inca inseamna ca esti tu prost. De parca noi suntem la fel. Aplaudacul e superficial. Uneori si ticalos.

@AM
Asta e buna. Hahaahahahah! Aproape la fl de buna ca atunci cand a insinuat unu ca am sponsori generosi.
Nu cred ca am lasat vreodata vreun comentariu lui manowar. Iar daca am facut-o sigur nu a fost in contra. In plus... nu ma simt in largul meu sa las comentarii pe blogurile persoanelor ghiduse ce se lauda public ca e atras de adrese IP exotice si se distreaza incercand sa te hackuiasca. M-am rezumat la a citi. Dar e posibil sa nu-mi amintesc bine.

Jeff said...

@Paul

Daca eu sunt "aplaudac", de ce ma consideri ticalos? Te-am fortat eu sau alti "aplaudaci" sa vii in Canada?

In alta ordine de idei, uite ce ai scris:
"Fara vrajeala, romanii de pe aici emigrati pe fortele lor sunt fosti tocilari. Si nu o spun la bataie de joc ci ca sa suprind intr-un cuvant un fel de a fi timp de foarte multi ani: concentrat pe scoala, linistit,etc. In plus eu nu cunosc tocilari care sa nu fi fost protejati toata viata lor de parinti, de la stare financiara pana la ce si cum sa gandeasca. Experienta de viata reala inspre zero."

Chiar asa? Cei care au invatat carte pe bancile facultatii si nu au facut doar act de prezenta, se numesc tocilari? Am invatat carte si fara sa fiu protejat financiar de parinti. Atat eu cat si majoritatea colegilor mei de facultate lucram part-time pe la firme inca din timpul facultatii. So, cum e cu lipsa noastra, a "tocilarilor",de experienta de viata?
DA! - am invatat in facultate fara sa ma oblige si fara sa ma sustina financiar nimeni, nici parintii, nici bunicii, nici neamul intreg. Am invatat contient ca invat pentru mine, pentru profesia care imi place. Pentru toate astea, tu consideri ca sunt tocilar? "Tocilar" are un sens peiorativ...

Am venit in Canada prin fortele mele proprii, neimpins de la spate de parinti. Prietenii mei la fel. Am avut grija ca engleza noastra sa fie bine pusa la punct pentru ca stiam cu totii ca asta se vorbeste in tara in care emigram; sa avem experienta profesionala, stiind ca meseriile noastre se cauta pe piata muncii canadiene.

Inversunarea cu care ii iei apararea lui Tzipi, imi adanceste ideea ca iti plac injuriile ei adresate altor oameni.
Cine are nevoie de comentariile lui Tzipi pe marginea unor articole din ziare cand oricine poate sa citeasca direct presa canadiana?

Tzipi said...

Sa te citez, Jeff " Cine are nevoie de comentariile lui Tzipi pe marginea unor articole din ziare cand oricine poate sa citeasca direct presa canadiana? "

Raspuns : Cei care inteleg ce scriu. Restul fac spume degeaba.

Jeff said...

@Tzipi

Mai pe intelesul tau: nimeni nu are nevoie sa le citeasca cineva articolele din ziare si sa i le comenteze.

Numai tu poti crede ca lumea nu intelege ce este scris in ziare. Dupa ilustra ta parere, toata lumea e "retardata" si numai tu pricepi statisticile si articolele din presa?

Restul comentariilor tale se rezuma fix la ura viscerala pe care o ai fata de "plozi", fata de oamenii care "se impuieaza", fata de cei care indraznesc sa zica si lucruri bune despre Canada.

Trebuie sa fii destul de limitata sa crezi ca toata lumea este "retardata" si iti inchipui, probabil, ca esti unica de pe pamant capabila sa vada realitatea. Se vede de la o posta ca ai o parere prea buna despre tine si prea proasta despre ceilalti oameni de pe Terra.

Despre modul cum jignesti oamenii, nu ai nimic de spus? Te satisface la maxim cand ii faci pe oameni cum iti vine la gura? In asta consta inteligenta ta, in a injura lumea care are alte opinii decat le ai tu?

paulvarahil said...

@Jeff
Nu te-am considerat aplaudac si nici nu te-am numit ticalos. Am spus ca unii aplaudaci sunt din fire asa iar unii o fac intentionat, cu plan.
Stiu ca tocilar suna peiorativ de aia am precizat ca ma refer la un fel de a fi. Din punctul meu de vedere faptul ca ai invatat in facultate nu te califica drept tocilar. Ai invatat la greu si in liceu? Gimnaziu? Toata viata ta s-a desfasurat in jurul scolii? Majoritatea prietenilor tai sunt colegi de scoala? Cel mai bun prieten al tau e fostul tau coleg de banca? Intelegi unde bat?
Ma refeream la oameni linistiti, cu plan cum zici tu, cu cariera, buni cetateni.
Eu nu sunt asa. Eu aveam tovarasi buni in 3 anturaje diferite fara sa numar colegii de scoala. Mie asta imi manca timp... pe care altii il foloseau sa invete.
Eu am fost autodidact. Cum am spus deja cred ca din lasa a 5a n-am mai invatat nimic folositor la scoala ci din carti de toate felurile. Eu ma ocup cu alte chestii. Din pacate chestii din care nu ies bani. Dar asta sunt eu.
Cat despre Tzipi. Repet, pe blogul ei va trateaza cum crede ea. N-am zis ca ii aprob fiecare comentariu. Am dat chiar exemple de situatii in care sunt de acord cu ea. Ea e foarte extrema in multe situatii care mie nu-mi dai stres atat de mare. Dar eu sunt altfel. Mie imi place in Canada. Mi se pare ca mi se potriveste. Nu mi se pare smekerie in alta parte, in aceleasi conditii. Nu-mi place iarna asta lunga dar sunt destule ce-mi plac. Am mai scris pe blog de un miliard de ori ca nu sunt vreun exceptional cu vreo meserie cautata. Eu trebuie sa ma descurc cu acest dezavantaj. Si o fac, cum pot. Totodata accept ca sunt judecat prin prisma a ce scriu pe blog. Dar aici e avantajul unui minimum anonimat. Dar aici e si DEZavantajul unui anonimat. Lumea nu te cunoaste dar totusi vorbeste. Si la fel fac si eu de altii. Deci accept dar imi rezerv si dreptul la replica.
Eu nu ma atac pe net la injurii cat ma atac daca esti nerezonabil.
In concluzie: eu n-am boala pe nimeni in mod special. E adevarat ca am rabdare mai putin cu crestinii in expandare, nu mai am atata rabdare cu discutiile despre "voi nu faceti copii?" si aia care spun ca Basescu ar face treaba dar nu-l lasa Antena 3. In rest sunt cool as ice.

Jeff said...

@Paul

Am avut si am prieteni si in afara colegilor de scoala/facultate. In timpul studentiei este adevarat ca nu prea aveam timp de pierdut prin cluburi si baruri, insa nu ratam niciodata o partida de tenis jucata cu prietenii, mai ales duminica. Nu regret faptul ca am acordat mai multa atentie scolii, iata consecintele favorabile se vad si azi prin jobul pe care il am.

Singura materie la care m-am meditat a fost limba engleza. Toti colegii mei de liceu au facut asta, asa ca le-am cerut si eu parintilor mei sa-mi puna meditator la engleza ca sa fiu si eu la nivelul lor - si mi-a prins bine.

Am invatat si in gimnaziu si in liceu destul de bine, neimpins de la spate de parinti. Poate datorita faptului ca am fost curios sa aflu mai multe despre fenomenele din lumea inconjuratoare, imi placea sa citesc multe carti, inclusiv cele de beletristica. Si acum imi place sa citesc, in limita timpului disponibil.

paulvarahil said...

Hahahhahahahhaa!
Ce legatura are scoala cu fenomenele din lumea inconjuratoare? Glumesc.
Parerea mea e ca scoala e buna doar in vreo eventuala cariera, ani de zile mai tarziu, in sensul ca sunt niste cerinte pentru a obtine acel job. Asta in liceu. Ca valoare practica in viata privata e discutabil. La facultate abia inveti o meserie. Dar te invata meserie nu viata.
Cititnd postul tau mi-am dat seama ca nu am prieteni care au invatat bine. Am prieteni destepti, inteligenti, vicleni, cu scoala vietii, din familii destramate, de la casa de copii, crescuti pe strada, hoti,parnaiasi, din familii bune, de bani gata, am prieteni pustani sau oameni de peste 50 de ani. Am tovarasi buni dovediti prin fapte cand a fost cazul. De la toti astia am invatat de-a lungul vietii ca nu conteaza daca ai diploma sau nu. Si nu conteaza ce functie ai. Tot de la ei am invatat ca nu conteaza cum vorbesti, cu "in pula mea" sau cu "in puii mei".
Mie nu-mi pare rau ca nu am invatat la scoala. Am invatat mult mai multe din activitati extra-curriculare. Si am mai spus-o, daca as fi invatat la scoala nu as mai fi fost EU de acum, as fi gandit altfel, cu alte valori caci sunt ce sunt datorita experientelor de viata. Mie-mi place de mine. Sunt fanul meu no.1.
Ca e greu cu munca si alte alea, ca ar fi fost mai usor... astea intra la "What if?" iar eu nu-mi pierd timpul cu Ce-ar fi fost daca?. It is what it is and not what it could've been.

AM said...

@Paul, sa stii ca ai mici sanse sa iti pice mana cereasca la combinatia cu pariurile sportive. Just saying

@Tzipi, parca te laudai ca te muti in Costa Rica si dupa aia Cuba. Abia astept un blog pozitiv de la tine traind intr-una dintre cele 2 tari.

Tzipi said...

A.M. Blog pozitiv de la mine n-ai sa vezi, ca nu's dusa cu sorcova, ca sa am vedere selectiva ( " gandire pozitiva" ).
Indiferent cand si unde voi ajunge, vei gasi la mine pe blog, realitatea, asa cum este ea in tara respectiva. Plus ipocrizia societatii respective, plus manipularea si spalare ade creieri.

paulvarahil said...

@AM
N-am mai bagat de anul trecut. La inceput mi-au dat $1500 sa ii tin pentru ei. Apoi au inceput sa-i ceara inapoi. Le-am dat 300 si m-am retras.
Hmmm... uitasem de pariuri. Hmmmm....

AM said...

@Tzipi iti doresc din suflet sa ajungi "prizoniera" intr-o tara la care tanjesti.

Jeff said...

@Tzipi

La ce iti foloseste tie, personal, blogul ala negativ care sa arate "ipocrizia societatii respective"?

In afara ca te umpli singura cu venin, iti adancesti si mai mult ura pe care o ai fata de oameni pana ai sa ajungi depresiva. Crezi ca iti face bine?

Tu abia acum ai descoperit lumea, de cand ai emigrat in Canada? Abia acum ai aflat ca exista diferentieri de clase sociale, ca este o diversitate de tipologii umane si ca nu poti sa reduci gandirea umana dupa tiparele tale care nu sunt nici pe departe perfecte (nimeni nu este perfect, nici tu nu esti perfectiunea intruchipata)?

Ii consideri pe altii "spalati pe creier", dar tu faci tocmai parte din aceeasi categorie si nici macar nu constientizezi lucrul acesta. Pe ce lume traiesti? Din care apocalipsa ai aterizat de ai asa traume mari?

Nu esti deloc realista asa cum te pretinzi. Un om realist vede si alte nuante ce compun societatea, nu le ignora pe unele si le exagereaza pe altele la scara apocaliptica. Tu nu poti sa percepi intreaga realitate, ci doar fractionata, datorita modului tau pesimist,sinistru de a vedea viata.

Am ramas uimit sa citesc ce ai scris pe blogul tau ca iti urasti parintii pentru faptul ca ti-au dat viata. Urasti viata, iti urasti parintii, urasti copiii, urasti lumea. Esti plina de ura si refulari.

Iti impui punctul de vedere in mod obsesiv, prin jigniri. Tu nu stii sa vorbesti civilizat? Ai impresia ca spui lucrurilor pe nume numai daca injuri vartos lumea?

E dreptul oricui sa faca haz de necaz, sa isi spuna pasurile, sa critice societatea (nicaieri nu exista societate perfecta), dar nimeni nu ajunge la obsesii si deraieri de comportament.

Universul meu magic said...

Paul @ esti nedrept cu oamenii si ncerci sa-i privesti numai din perspectiva experientelor tale . Exista scoli bune , exista oameni care chiar au invatat in scoli , exista prietenii fantastice care s-au legat pe bancile scolii...
A invata nu este un cuvant peiorativ .
Eu personal nu te-am judecat niciodata pentru optiunile tale ...
Nu te intereseaza invatatul ...cui ii pasa ? Serios ? Crezi ca mie ?
Nu te intereseaza o carierea ? la fel ... cui crezi ca ii pasa ?
Atat timp cat tu nu vi sa ceri de la mine (si nu ma refer strict , literar- ci si la cei care abuzeaza de sistemul social de exemplu ! ) , atata timp cat iti porti de grija mie nu imi pasa unde incep si cand se sfarsesc optiunile si tale personale .
Daca visul tau e sa traiesti asa cum o faci acum ...de ce nu ?!
Dar tu de ce ii critici pe cei ce aleg sa faca altfel ...Sa invete , sa fie mai buni intr-un domeniu ...Nu uita ca ai trecut oceanul intr-un avion doar fiindca unul sau mai multi tocilari l-au inventat :))
Ca ai sau nu copii ? Come on ... chiar ca asta nu ma intereseaza ... Ce ma deranjeaza este cand tu ai veni sa ma critici pe mine ca am sau sa-ti exprimi greata si dezgustul ca fac copii .... Asta e deja nesimtire si tine de patologic .
Traieste si lasa-i pe ceilalti sa traisca asa cum vor ... Este exact ce apreciez de la oameni.

Cat despre medicina lucrurile sunt eva mai complicate si atat timp cat toti vor sa fie primii la un produs (medical) , cat timp resursele sunt limitate ...ei bine , exista timpi de asteptare ! Am lucrat in trei sisteme medicale iar cel de aici nu este nici pe departe atat de prost cum iti inchipui tu .
Cu o conditie :sa stii sa-l folosesti ! Cei mai multi ignora si vizita anuala iar cand apar problemele se isterizeaza ... Ai idee cate femei romance ajung la 50 de ani fara sa fi facut un singur PAP in viata lor ? Ai idee cat de greu le convingi ca e spre binele lor .... De barbati nu mai spun ce greu vin la un chek-up ... Lucrurile nu sunt albe sau negre Paul ...

Mowgli said...

@Paul: Nu, ca nu luasem ce ai scris in sens negativ, doar am tinut sa (ma) explic in privinta asta si mi-ai dat ocazia :).
Normal ca nu conteaza cum arati, nici pentru mine nu conteaza, doar ca ceea ce fac eu e un blog personal, irelevant, e ca si cum seara m-as aseza in pat si as incepe sa scriu exact ceea ce scriu, pe o foaie de hartie. Eu nu pot disocia ceea ce scriu de mine, de persoana mea, pentru ca intr-un mod ciudat ceea ce scriu porneste de la mine si ma influenteaza, in primul rand, tot pe mine. Ca vorbeai de pasiune pentru nickname-uri, eu am o pasiune pentru lucrurile marunte care constituie 90% din viata de zi cu zi. Celalalt procent revine evenimentelor majore. In ceea ce priveste societatea in ansamblul ei, o pricep in modul meu, dar nici mie nu-mi produce un stres prea mare. E prea complicata sa-i trasez eu linia de conduita.

@Tzipi: ca ziceai ca nu ai pretentia sa priceapa toata lumea, pai ai dreptate, sunt f multe lucruri pe care eu nu le inteleg. Probabil te refereai la a fi tu insuti prin alegerile vizavi de scoala si cariera (nu stiu, banuiesc, ca ai zis ca nu am inteles), ceea ce am scris despre a fi tu insuti e general valabil. Si foarte bine ca folosesti un limbaj direct si fara echivoc dupa cum spui tu, dar limbajul este un atribut specific uman, iar a sti cum sa-l folosesti da dovada de maxima inteligenta. Poti reduce un om la zero si fara sa ii spui in fata ca e prost. "I-o arati" prin cuvinte, nu i-o spui. Asta e din teoria scrisului cu efect. Din ce am mai citit si eu. Dar, repet, fiecare e liber sa aleaga ce si cum scrie, la fel de liber cum e si celalalt sa citeasca sau nu ceea ce celalalt scrie.

paulvarahil said...

@Elena
Tre' sa recunosc sincer ca atunci cand am citit comenatriul asta am scos un WTF! si am dat "fuga" sa citesc ce am scris eu initial.
De doua ori am precizat ca nu am folosit "tocilar" in sens peiorativ. Am spus ca am folosit cuvantul pentru a exprima pe scurt o stare de a fi a unor oameni: linistiti, familisti, oameni cu plan in viata. Fiindca ei exista si dupa parerea mea ei sunt majoritatea romanilor emigrati pe fortele lor in Canada. Dar ei sunt majoritatea emigrantilor romani in Canada, nu majoritatea romanilor din lume, sau oamenilor din lume. Unii se ocupa si cu altele. Acolo ma plasez eu. Si am spus asta ca sa nu mai fiu supus aceluiasi filtru. Fiindca nu sunt la fel, nu gandesc la fel, nu am crescut la fel, nu am invatat aceleasi lucruri, etc. Deci de ce ai avea aceleasi asteptari de la mine? Mai ales cand nu-mi esti parinte, profesor sau sef?
N-am zis ca ar trebui sa-ti pese de mine? Chiar am subliniat ca eu sunt multumit de cine sunt si cum gandesc si ca sunt asa pentru viata mea a fost cum a fost.
Am tot respectul pentru "tocilarii" ce au inventat si continua sa inventeze chestii. Dar mai e un aspect... Tesla putea fi un gunoi de om in viata civila (nu zic ca a fost) si din cauza asta nu amestec ce faci tu in meseria ta si ce faci acasa. Il tii minte pe colonelul ala, seful bazei aeriene care in privat te vizita in casa noaptea? Era membru de vaza al societatii. Un om dintr-o scoala buna, bun la invatatura, cu cariera ireprosabila. Ce treaba are asta cu restul? Pai n-are. Iar eu nu pierd din vedere aspectul asta.
Cum zicea refrenul la piesa ce am pus-o la articol: de ce esti un om mai bun ca mine? (nu ma refer la tine Elena :) ) Faptul ca te-ai concentrat pe scoala, ca ai inventat avionul, ca faci copii, ca-ti iubesti parintii sau absolut orice societatea spune ca e kosher sa faci nu te face automat un om bun.
Tzipi nu uraste copii, uraste parintii iresopnsabili, care nu fac copii din dragoste pura pentru bebelasi ci fiindca fac copii aia pentru ca restul lumii face, ca asa se face, ca vor parintii lor, ca vor bunicii lor, ca sa aibe cine sa aibe grija de ei la batranete. E o diferenta. Poate n-am priceput eu, dar eu asa am inteles. Asta o face un om rau? Vezi aici de ce nu-si place proprii parinti.
Ma bucu ca nu te intereseaza ce fac eu si cum fac eu. Asa si trebuie, Sentimentul e reciproc si sincer. :) Putem discuta despre orice altceva.

paulvarahil said...

@Mowgli
Ma gandesc ca fiind ziarista ai invatat sa pui cu mandrie numele sub ce ai scris. Eu am "crescut" pe net cu mii de comentarii anonime sub diferite nick-uri "destepte". In momentul in care a inceput sa-mi pese de ce scriu am pastrat un singur nickname. Dar tot anonim, my comfort zone. Fiindca stiam ca am sa scriu multe "minuni" si ceilalti anonimi de pe net sunt rai.

Universul meu magic said...

Paul @ Cred c am-ai pierdut la o anume parte .La partea cu colonelul :))) Nu am priceput ce vrei sa spui acolo .(cred ca ai confundat personajele :)) )
Cat despre Tzipi , crede-ma ca am facut studiu de caz citind blogul ei ... E departe de ce spui tu :) Stiu si explicatia . Dar nu e treaba mea .
Da ... tu esti un baiat extrem de simpatic (stiu ca suna mamos dar asa e cand ai jumatate de secol aproape ) , si iti garantez ca nu intereseaza pe nimeni ce faci si cum faci .Nu vine nimeni sa iti puna mancarea in farfurie ...tu trebuie sa ti-o pui singur . Ca o vrei organica sau raw ...strict problema ta si cheful tau ...
Stii cum e atunci cand ai 50 ? Au trecut pe langa tine anii si i-ai vazut pe toti cei cu care ai inceput in copilarie ce au ajuns . Sa nu iti imaginezi ca stilul tau de a trai e inventat acum .
Unii sunt bine merci desi nu si l-au schimbat nici acum , altii s-au distrus , altii au devenit exact oamenii asezati de care vorbesti .
Viata e un cumul de lucruri : ce esti genetic si cum viata isi lasa amprenta pe tine . Influenta mediului .
Si ca in orisicare selectie naturala unii se adapteaza , altii isi creeaza propria nisa e supravietuire si altii sunt eliminati ... Asta e viata .
Tu pari unul dintre cei care si-au creeat nisa . Taica-miu este identic cu tine doar ca el a avut forta si norocul de a ajunge sa faca exact ce i-a placut . Asta e ideal :munca pe care o faci sa fie aceeasi cu pasiunea pe care o ai !
Asa ca unicul sfat pe care il dau oamenilor este sa lupte ca munca care ii aduce bani sa fie si pasiunea lor !

paulvarahil said...

De acord cu tine.
colonelul il gasesti aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Russell_Williams

Universul meu magic said...

Aaa , la asta te referi :))
Sunt cazuri care tin de patologie deja ... Numai uita-te la cazul Aspergerului care a ucis recent ...
Sti cum arata un Asperger in viata reala ? E un personaj care isi fereste privirea de lumea din jur , pare timid , nu ii plac oamenii si contactul cu ei .Extrem de inteligenti deseori , exceleaza in cunoastere. Sunt ca un burete de absorbit cunostiinte practic pe care le pun in folosul unor idei preconcepute .
Dar in momentul in care oamenii incearca sa-i traverseze bariera fizica devine agresiv . Sau in momentul in care este deposedat de "jucaria" preferata ... Asta poate fi orice ...de la un computer pana la cine stie ce ...
Nu ai cum sa previi asemenea intamplari decat tratand dar de cele mai multe ori parintii nu accepta , nu vad ca exista o problema .
La fel si colonelul ...deviatie sexuala ... El nu era in stare sa atinga placerea decat in felul asta .Si cum instinctul sexual patologic este unul dintre cele mai puternice ...

paulvarahil said...

ajungem la ce am spus eu: nu judeca omul dupa ce meserie are. Iar societatea asta face. Pune etichete bazate pe observatii superficiale.
Tehnic, colonelul a fost un deviat sexual doar cu victimile sale. Zeci, sute mii si de ce nu zeci de mii de membrii de familie, prieteni, colegi, soldati din subordine etc, etc l-au cunoscut ca un om bun profesionist in meseria lui si un bun cetatean. Ooooh, si-au luat soc? Si-au luat.

Universul meu magic said...

Paul , nu stiu cine iti sunt "prietenii" care te judeca din punctul asta de vedere ...Eu una , si stiu de ceva timp blogul tau , niciodata nu te-am privit asa. Mi-a fost clar ca nu asta te intereseaza si mi s-a parut foarte OK ...DE aceea mi s-a parut destul de diferit de tine atitudinea de revolta ... Nu-i baga pe toti la gramada ... schimba-ti "prietenii" dar nu te revolta pe lumea intreaga :)
Fa ceea ce iti place si lasa-i si pe alti sa faca ceea ce le place .
In definitiv de asta am venit departe de Romania ... Ca sa nu se mai uite nimeni in gradina mea ce mananc , ce port . DACA si CATI copii fac sau cum ii educ...
Cum ma imbrac si cat cheltui sau nu .
ASa ca si mie mi se potriveste Canada ...nu-s genul care sa stea la cafele cu vecina de la 3 .:))

Jeff said...

@Paul

Sigur n-ai priceput ca Tzipi uraste pe toata lumea care "se impuieaza". Uite psihozele care o bantuie, pe care ea le-a scris pe blogul ei:

"Femeile indeosebi, mi-au motivat absolut cretin, ca nu se simt implinite daca nu crapa ca pepenii, ca sa scoata un plod. Aha, foarte inteligent. Si care-i implinirea personala in treaba asta ? Ca si cateaua din curte face fix acelasi lucru : face pui, pe care ii educa si ii creste ca sa devina catei de nadejde.

Pe langa toate astea, nu inteleg de ce femeile nu se simt sclave, obligate, presate de societate sa nasca ? Adica inreaga societate ma reduce la un uter fertil si ventual o cratita. Dar eu ce sunt, mascota societatii ? Si de ce as vrea sa-mi distrug viata si libertatea, doar pentru a fi apreciata de societate?

In plus, se plang toate ca au crapat ca pepenii ( cu durerile aferente ), li se lasa sanii, se slabesc muschii vaginului in timpul sarcinii, raman cu vergeturi, grasimi inestetice. Asta in cazul fericit. Ca sunt si cazurile multe, in care in timpul nasterii li se face epizotomie si le coase obstertricianul vaginul dupa nastere, ca pe mileuri ! Si li se pare....normal ! Face parte din mandria si implinirea de a deveni mama!"

Mai are si alte obsesii:

"Eu am rezolvat-o asa, pina cind am gasit omul cu care sa impart afectiunea (aveam deja 30 de ani): sex, sex si iarasi sex. Functioneaza ca un drog, care te tine la un nivel de plutire (din punct de vedere afectiv), si te tine departe de depresii. Reteta a fost foarte eficienta si a dat roade pe toate planurile : experienta de viata, experienta cu barbatii, pentru cind a fost sa aleg, trezirea din prostie, etc."

Iar despre parinti, iata ce debiteaza:

"E doar sclavie, iar nenorocitii aia de ne-au nascut, stiu foarte bine asta (indiferent ca o recunosc sau nu.) Sclavia au simtit-o pe pielea lor intreaga viata, si asta e si motivul pentru care isi preseaza plozii sa invete, casa prinda un loc mai caldut pe scara sclaviei de o viata."

Paranoia este putin spus...
Blogul ei pe care tu il lauzi este plin de dejectii din astea.




Tzipi said...

Jeff : Da' tu ce bai ai, de citesti dejectiile mele ? Simti nevoia sa mazgalesti cu dejectii si blogul lui Paul ?
Nu iti convine ce scriu pe blog, e simplu : nu citi !
Ai o problema cu mine ? Vezi ca am pe blog afisata adresa de email : vino in privat si pune-ti pasul, poate te pot ajuta cu ceva !

Pana la urma, care-i problema ta, de esti asa urzicat ca Tzipi are pareri diferite de ale tale ?

Jeff said...

@Tzipi

N-am savurat de fel dejectiile de pe blogul tau. Paul ti-a laudat blogul si am vrut sa-i prezint cateva exemple concludente din mizeriile pe care le emiti...

Te faci ca nu pricepi ce am cu tine? Limbajul suburban pe care il folosesti, jignirile permanente pe care le adresezi oamenilor pe toate blogurile pe care postezi tu.

Tzipi said...

Jeff, hai sa-ti dau o veste mare : lamine pe blog, folosesc ce limbaj vrea pana mea. Tie, daca nu iti convine, poti sa dai fuguta la mamicuta, sa ma parasti.
Sau mai simplu : poti sa nu intri la mine pe blog.

Jeff said...

@Tzipi

Am dat peste tine si pe alte bloguri, doar ti-am precizat lucrul acesta. Si acolo folosesti acelasi limbaj suburban si aceleasi jigniri adresate oamenilor - vrei sa-ti mai repet asta din nou ca sa pricepi?

Chrislord said...

@paule, iar te iei de mine? LOL
@@@ experienta mea cu psitalu` n-a fost asa rau ca la altii, timpii de asteptare sunt datorati in buna masura si oamenilor care umpla spitalele pentru o durere de burta sau o supradoza de bere cu marijuana. si alte blablauri.
@@@ lasati-o mey pe tzipi in veverita ei. este si ea o forma de viatza umanoida. cred.
@salut tzipi, cum mai stai cu stomacelu`? tot rau? recomand moare de varza, la mine merge beton.
@@@salutari de pe marte.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...