Tuesday 6 November 2012

Liberul arbitru

Ma gandeam asa:

Liberul arbitru il duce pe om spre posibilitatea de a pacatui.
Poti pacatui nu doar cu fapta ci si cu gandul.
In Rai nu exista pacat... deci nu exista liber arbitru... deci nu faci ce vrei...
Dar pacatul e si cu gandul... deci nu gandesti ce vrei.
Ergo...
Nu poti face ce vrei, nu poti gandi ce vrei...
Ghici ciuperca ce-i?

Signed out.

User offline.

7 comments:

royan32 said...

Pai in rai nu exista pacat pt ca omul nici nu gandea, deci nu stim ce facea si daca facea ceva-din carte rezulta ca doar se nutrea! Pacatul a fost muscarea din fruct, care a "deschis ochii", care a dus la gandire aka pacat, care este.Deci, atata timp cat gandesti pacatuiesti, cred ca nici nu mai conteaza ce! :)))))
Dar cand te temi de o bata pe spinare din partea sefului al mare la fiecare decizie pe care o iei, aia nu mai e liber arbitru, eu as numi-o "redirectionarea atentiei catre un anumit lucru".
Omul are liber arbitru sa creada sau sa nu creada cu consecintele de rigoare.

paulvarahil said...

Liberul arbitru e doar aici, pe Pamant.
Concluzia evidenta pentru mine ca acolo nu mai esti TU, mai ales in gandire... format c:/

royan32 said...

Asta pt ca vorbim de lucruri diferite. Conform cartii, "actiunea" a avut loc pe pamant. La Edenul de unde au fost expulzati primii oameni nu mai exista cale de intoarcere. Restul e cancan, adica propaganda, pt ca altfel religia n-ar avea nici o sansa fara promisiuni. In afara de Isus care tot vorbeste de a sta alaturi de "tatal" nu prea scrie pe nicaieri de mult promisul rai, se face tot timpul referire la Rai, dar la intoarcerea in Raiul ala primu', dar asta ar insemna evident intoarcerea la starea primordiala a omului. Asa ar fi logic, dar cum logica ne ocoleste am inventat unul, astfel incat sa nu-l ajungem cu scara in timpul vietii. In acest context se spera cumva ca daca n'om pacatui (ceea e este o aberatie, pt ca odata mancat din fruct, pacatul s-a transmis genetic conform dogmei) trebuie sa imbratisezi credinta/harul Christic, pt ca a fost nevoie de o jertfa,(totul se face doar prin jertfe/sacrificii,vezi VT sau mai recent de ex. mesterul manole) ca prin ea, noi sa fim spalati de pacat (iertati) si sa ajungem cumva la tatal/tatii, pe care nu i-au vazut decat un el si o ea in momentul creatiei:)))
In contextul asta exista liber arbitru, adica: sa crezi ca exista un creator si un Rai, sau sa nu crezi; in prima varianta tre' sa fie o credinta fara dovezi si deasupra oricarui dubiu, got it?
Partea amuzanta e ca de ceva timp toata lumea incearca din rasputeri sa aduca dovezi in sprijinul acestei credinte :))))
Zic yo, pot sa ma si insel, multe kestii nu mi le mai amintesc.
Da' de unde atatea concluzii la tine, ca nu mi-a reiesit ca ai avea oaresce credinte...

Si nu, nu vreau sa-ti transform postarea intr-o dezbatere pe teme religioase:))))))))))

paulvarahil said...

Putem discuta fara problema despre asta atat timp cat se respecta linia ei initiala: logica si filosofie. Daca respecti asta, nu ar trebui sa fie relevant daca crezi sau nu.
Te intrebi de unde atatea concluzii? Ma lovesc de ele zi de zi. Azi, de exemplu, am fost instiintat ca maine e sarbatoare. Sfintii arhangheli. Un google de curiozitate si aflu ca maine e sarbatoare mare fiindca acum nu stiu cati ani in Constantinopol s-a facut o biserica in cinstea lui Mihail. ATAT! Asta e tot. De ce e sarbatoarea aceasta asa de "importanta"?
Retoric.
ASTEA ma pasioneaza pe mine. Asta ma amuza pe mine. Ignoranta credinciosilor ce iau lucruri asa cum sunt fara sa stie cum si de ce e asa. Eu nu discut despre ce scrie in biblie... pentru mine asta e total alt subiect si consider, fara caterinca, ca e total separat de ce am spus mai sus.
Mai vrei un exemplu elocvent? Liberul arbitru... filosofia legata de acest termen a fost definita de Vasile cel Mare, Sf. Vasile. Suna pompos? Ii da greutate? In realitate el nu era nici mare nici sfant cand a venit cu ideea asta.
Stii poezia aia scrisa de Basescu despre ma-sa? Poezia aia nu e scrisa de presedintele romaniei ci de un marinar. Nu mai atarna atat de greu acum, nu?

paulvarahil said...

Cat despre discutia noastra initiala...
Ma refeream din nou strict la credinta populara ca daca nu pacatuiesti ajungi in rai unde e bine si blah-blah.
Cat despre Biblie, nu pot sa o iau mot-a-mot... ar insemna sa iau in considerare ca Noe a avut toate rasele de animale de pe pamant la walking distance de arca lui. Sau alte caterinci din astea.

Nightclaw said...

Man o intrebare iti adresez si eu : Chiar daca Biblia a fost creata ca o poveste de "adormit" copiii unde copilul inainte de culcare asculta povestea si adoarme impacat si linistit, cat timp aceasta "poveste" are un efect cat de cat benefic pt o mica parte dintre noi, nu ar trebui sa o acceptam si noi? Omul va pacatui intotdeauna pt ca asa a fost el construit sau asa a devenit intre timp pe parcursul vietii dar poate ca va pacatui mai putin datorita acestei "povesti"...zic :D

PS Suntem pe aceasi unda in ceea ce priveste chestiunea asta dar stii cum e,daca nu-ti pui intrebari nu existi :D

paulvarahil said...

@gheara noptii
Eu n-am zis ca biblia e o poveste de adormit copii. Am spus ca nu o pot lua literal. Interpretarea popeasca e de adormit copii si 2000 de ani mai tarziu aproape nimeni nu intelege ca dogma bisericeasca, obiceiurile, superstitiile, etc. sunt rezultatul a 2000 de interpretari, modificari si ticalosie.
Cat despre efectul benefic... imi pare rau dar cred ca e propaganda... pura propaganda. Istoria REALA arata ca 1800-1900 de ani se VORBEA crestineste dar se FACEA altfel. Nu uita ca pana tarziu in istorie au fost executii publice, a fost sclavie, dueluri pentru onoare si alte imbecilitati. Si n-am mentionat razboaiele. Deci crima, pacat capital,era in regula.
Ce vad eu ca s-a schimbat a fost inasprirea legilor... schimbarea societatii... a mentalitatii...
Dar aceasta schimbare e nou-nouta raportata la scara istoriei. Si din nou, nu cred ca are treaba cu religia crestina...

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...