Monday 22 October 2018

Decada



A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei...

Imi amintesc inca meclele celor doi romani ce ajunsesera in Toronto. Bagaje multe sub aripile lor ca puii sub protectia clostii. Tot antrenamentul de dinainte de "meci" fusese pentru asta. Ajunsesem.

Cum i-am vedea acum pe cei doi daca am fi noi aia ce-i luam de la aeroport? Hehehehhhe!

Le-as zice: vezi ca veti asculta o tona de cacat bine intentionat si vezi ca inca nu ai cap sa pricepi ce-i cacat si ce nu. Le-as zice sa stea si sa se gandeasca bine... vrei sa faci paula mare in 5 ani? - Trage tare de la inceput... daca vrei sa stai relax primii 5 ani (gen) vezi ca astfel sunt sanse mari sa nu faci paula mare in 5 ani. Claudia cica le-ar zice: Good luck! Hahahhahaha... si sa nu se uite in gura nimanui, sa faca singuri... daaaar dupa ce si-au facut research-ul asupra problemei.

Romanii de 2018 sunt mai emancipati ca aia model 2008, nu? Romanii de 2018 au 11 ani de uniune europeana de mare risque. Acum 10 ani, in plin exod, eram doar unii ce plecau ca si restul... dar luaseram un avion catre alta directie decat puhoiul.


10! Gee-cuh Hadji!!!... sau... mai nou... Iah-niece Hagi!






Thursday 18 October 2018

Have an ice day!

A inceput sezonul basquetbalerinistique NBA. Sesiunea 2018-2019. Sa nu uitam ca Air Canada Centre e acum Scotiabank Arena. Au schimbat baietii si tag-urile pe Facebook de la pozele facute in anii trecuti la Air Canada Centre.


Odata cu anii, a crescut si afectiunea microbistica pentru echipa locala, the Raptors. E si usor, am mai spus-o, cand baietii chiar joaca. Cand cauti linkuri sa vezi meciul online in regim streaming ajungi de multe ori sa folosesti linkuri catre televiziunile americane. Aseara, era o televiziune din Ohio. Uneori, urmarind comentatorii americani mai auzi parerile Made in USA despre Canada, canadieni sau Toronto. In timpul All Star Game-ului tinut aici in TO, comentatorii au avut o mica discutie cauzata de imaginile de ansamblu luate din elicopter, cu accent pe maretia orasului, (in speta Downtown core) cu skyline-ul maret si luminile "ce fac din noapte zi" gen. "Great City!" a fost concluzia dar incheierea unuia din comentatori a facut deliciul, el vede Toronto ca pe un New York mai curat. Hahhahahaa! Cunostiintele noastre ce au vizitat New York-ul, cel mai recent, au mentionat in special delasarea tot mai prezenta in Marele Mar Ioanatan.

Aseara, la fel. Imagini grandioase aratau un oras luminos si ciumeg, jmeker si baws. Rasa, clasa si talent. Gen. Chiar frumos... doar ca, cu circa 40 de minute inainte discutia dintre nevasta-mea si mine spunea alta poveste. La nivelul solului, cu nici o ora inainte, Claudia era "pa zona" si blestema ca nici macar dupa ora 7 pm nu ai sanse sa circuli prin Downtown, desi chipurile, navetistii ar fi trebuit sa fi deepthroted principalele artere de circulatie in urma cu macar o ora iar acum ar trebui sa fie mai lax. Nu era.

Dimineata, in masina, plictiseala cronica. Yep, din cauza de la trafic. Eu sunt unu din aia care aprecieaza cand e vacanta la scoli ca se simte in trafic, timpul de calatorie fiind mai scurt pe timpul verii cu 10-15 minute. Acum e deja cu 10-15 in plus si mai vin si diminetile intunecate , ploaia si ninsoarea care reteaza nemilos din talentul soferilor... vom mai adauga niste minute si pentru astea.

La radio, (ascult extrem de rar) aflu ca in Consiliul Local sunt discutii aprinse si ascutite legate de trafic. Cica ar exista un razboi impotriva masinilor. E o tabara consistenta ce viseaza doar piste de biciclete si unii care au cosmaruri cu "si mai multe piste de biciclete?!!". Acu' vreun an, m-am nimerit la o sedinta a Consiliului Local. Interesanta experienta. Se dezbatea o problema cu locurile de parcare pe strada, in fata casei, sau sa iti creezi propriul loc de parcare pe peluza din fata casei. O problema specifica orasului vechi din Downtown unde s-a construit din alte vremuri si se facea treaba mult mai inghesuit. Am invatat ca Toronto are o problema cu canalizarea si sugerea apei de ploaie sau a zapezilor topite prin sistemul de canalizare. Din cauza ca toata lumea baga beton si asfalt nu prea mai sunt suficiente zone de pamant care sa suga apa natural si ca urmare, nu mai ai voie sa iti betonezi peluza. Nici daca ai handicap iar topologia strazii unde locuiesti nu-ti permite sa parchezi langa trotuar sa te poti da jos sau urca, conform nevoilor. Pe strada locul de parcare nu-ti este garantat. Femeia a fost refuzata dar ea a venit cu alta femeie care a explicat despre o noua tehnologie de grilaje de plastic cu care iti pavezi driveway-ul si apoi umpli cu pietris. Un sistem ingenios ce l-a scos din minti pe unul din Consilieri. El a vazut-o ca reclama la o firma produicatoare de grilaje din alea si nu ca o marturie ajutatoare problemei femeii in scaun cu rotile.



Cealalata problema discutata a fost despre modificarea autostrazii suspendate Gardiner Expressway in niste zone cheie, pe unde se pupa cu Yonge Street. Zona aia, anunta un influx de vreo 30 000 de oameni in urmatorii 5-10 ani. Turnuri imense, construite ciorchine vor modifica aspectul zonei. Zona in schimb are la Sud ca vecin Lacul Ontario iar la Nord are Downtown-ul numit si "Pe aici nu se trece la ora de varf". Aia de locuiesc deja in zona sunt disperati. Mai adauga si atractiile turistice din zona ce creeaza tsunami-uri de cetateni ce vin si congestioneaza zona apoi vor sa plece. Infrastructura nu face fata. Dupa ce m-am holbat la cum ar arata pe cartie sunt extrem de curios sa vad pus in practica. Imi placeau raspunsurile celor de la planificare urbana: e departe, inca nu... abia am facut planurile... inca nu avem banii... de inceput e nevoie de 250 de milioane. Iar aia cu adevarat afectati de noile santiere ale Patriei clipeau nauc. Sincer, daca in urmatorii ani se muta vreo 20-30 de mii de oameni peste strada de tine... incerc sa-mi traduc in mintea mea de romanache... daca locuiam in Resita si peste drum de mine se muta tot orasul Caransebes?

Uite aici detalii despre magaoaie -
Pinnacle One Yonge


Temperaturi sub 0 Celsius deja. Azi am condus cu manusi pe maini pana s-a incalzit in cockpit. Incepe celalalt sezon cu alunecus pe jos si parbriz inghetat. Sezonul de iarna. Nimic sportiv in asta. E campionatul national de "tristete" pana pe la sfarsitul lui Mai. Lumea se agita deja. Temperaturi SUB zero grade Celsius. Iti dai seama?!!! E frig de innebunesti la fosa ischio-rectala. Peste o luna sau doua... o zi apocaliptica termal ca azi va fi considerata o zi decenta iar o zi cu temperaturi peste 5 grade va fi o zi calduta. Bah, ce sa zic... ospatar!... hai odata cu incalzirea aia globala.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...