Tuesday 14 August 2018

Sa fie bine, sa nu fie rau

M-am gandit daca sa scriu de protestu' de Vineri dar daca pricepi ce am scris pana acum in ultimile articole ar trebui sa intelegi ca am scris deja despre subiect. Io-ncerc sa fiu atent la sahisti si mai putin la piesele de pe tabla. Piesele-s limitate si daca intelegi ce tactica aplica sahistul vei intelege ce turnura va lua partida.

Eu am asteptat sa treaca weekendul, sa se raceasca ceaunul, sa pot rascoli prin mamaliga fara risc de a fi ars la mana de vreo minte infierbantata. Din pacate, Duminica, la meciul Simonei s-a vazut ca nu poti scapa de "fenomen" nici macar la departare de Piata Victoriei. Se face propaganda oriunde. E si normal. Ca roman esti oriunde pe veci stapan. Majoritatea roman'lor nu au stapan in lege, bun simt sau ratiune. Ca un Don Juan care intelege ca singura piedica intre el si o femeie maritata nu este statutul marital al femeii ci daca barbatul ei ii poate cauza rau sau nu dupa. Lipsa repercusiunilor iti da o senzatie de libertate. In Romania in care ne-am format noi, legea nu a fost decat rar de tot stapana peste populatie. Jandarmeria s-a remarcat in constiinta populatiei prin bataia administrata demonstrantilor si mai putin prin aplicarea legii si prevenirea incidentelor prin controlul si izolarea elementelor antisociale. Aia nascuti ieri sunt acum socati ca Jandarmeria pare ba incompetenta, ba vanduta ambelor parti politice, cu efect contondent asupra celor prinsi la mijloc. De ce ai fost perfecta Jandarmerie pana pe August 9 si acum te comporti neprofesionist?!!!

Pare wishful thinking. Aceeasi cetateni "elvetieni" socati ca societatea lor perfecta a dat un rateu pe 10 August... desi ei erau la un protest cauzat de lipsa unei societati la standard european... fiindca ei cred ca sunt parte din Uniunea Europeana. Pai Romania este, dar este la nivel administrativ... moral si cultural... ntzzz. Mereu am ras de topurile alea facute parca la sanki, unde se vedea in cine are incredere populatia... si se trecea pe lista si Armata. De ce? 110% au incredere in Armata. Ce inseamna sa ai incredere in Armata Romana? Romanii au incredere sau nu in Biserica. Ce legatura are asta cu Uniunea Europeana, gen? Sunt multe statistici mult mai importante si relevante pentru situatia de fapt, dar despre ele nu se discuta. S-a uscat cerneala de mult pe statisticile alea despre faptele de vitejie ale roman'lor. Cine sta geana pe statistica consumului de alcool pe cap de rumun? Cine spune ca romancele sunt frumoase... adauga in acelasi gand si cele 100 000 de videochaturi ce emit din Gradina Maicii Domnului? Ma opresc cu statisticile, ca par denigrator... gen.

Experienta mea in societatea canadiana imi arata ca democratia lor nu s-a construit pe malai + apa + o sursa de incalzire ci prin alte ingrediente. Nu ca ei sunt mai buni ci ca Romania nu le-a avut si nu le are inca. Nici liniste si pace timp de sute de ani si nici exclusiv vecini de treaba ca Marea Neagra.

Mai demult intrebam intr-un articol "tu ce fel de roman ai plecat din Romania?" pe ideea ca in momentul emigrarii romanismul tau se criogeneaza, isi stopeaza dezvoltarea si romanismul tau va suferi mutatii generate de tara de adoptie. Aceste mutatii sunt diferite. Unii rezista in romanismul lor, unii isi iau titlu de glorie din asta iar altii ii evita din cauza ca-s asa, unii prospera, unii prospera si nu mai vor sa auda de tara-muma. Unii reusesc sa-si justifice frustrarile si rateurile dand vina pe tara de adoptie si viata grea de pribeag. Romanii s-au dus peste tot si tarile lor de adoptie sunt si ele diferite. Incerc totusi sa-mi imaginez cum e sa traiesti ani de zile impartind un apartament cu alt sau alte cupluri, ca sa platesti chirie mai putin si ce efect are asupra senzatiei de comfort si libertate.

Remarcam in anii de basism ca basismul le este invizibil celor care au plecat in timpul lui Iliescu si Nastase. Basismul a fost... ascuns de propaganda puternica dar cu efecte economice si sociale reale. Ne purtam acum de parca Basescu si PDL nu au fost acolo fucking 10 ani! Basescu pare o amintire de acum cateva wekenduri cand am avut planuri dar a plouat Samabata. Romania era beata pe atunci... pentru prima data dupa 1989 romanul simtea ca are bani (credite cu buletinul) si apoi i s-a dat si liber in Europa si in lume. Daca nu e asta o invitatie ca lumea e a ta nu stiu ce este.

Nu tin cu nimeni, cois. De aici cinismul exagerat. Sunt inca vii amintirile in care stand cu gauaza pe treptele scarii blocului si spargand bomboane agricole la o bere - mintea imi zbura... in timp ce societatea asta ma micea spundandu-mi ca-s ratat fiindca nu m-am aliniat falimentului national. Fiindca nu am luat scoala in serios sa vada pulea spataru ca am 7 ani d-acasa si sa vada angajatorul inexistent din oras ce CV am. Cum sloboz crezi ca e sa te uiti la teveu Vineri-pe-10 si singurul gand rational ce-ti vine e ca "bine ca ai plecat la timp"? Atentie cois, "bine ca am plecat la timp" NU este egal cu "Bine ca am plecat". Gineste nuanta.

L-am auzit deunazi pe Mircea Diaconu mentionand ceva cheie... romani ce au plecat, au plecat CONVINSI ca afara e mai bine. AM plecat convins de asta. Ce am gasit si cum ne-am raportat la ce am gasit tine de cine esti si care ti-e tara de adoptie, dupa cum am mentionat mai sus.

Acest protest intitulat al Diasporei a parut dubios de la inceput. Un milion de romanches vin in Bucale. Lol... CUM? Logistic vorbind. Unde parcheaza si/sau unde se vor caza? Apoi intrebi in stanga si-n dreapta... tuturor parea sa li se rupa paula, macar atat de mult incat sa nu mearga acolo, chiar daca aveau opinii puternice pro-miting. Eu am lista goala de propagandisti. Daca nu-i scoti din lista macar modifici notificarile primite de la ei. Si uite asa iesi din bula creata de "baieti" unde se invart doar stirile targetate. Inchide-ti facebookul cu totul si vei vedea ca nu primesti stiri din astea deloc. Mediul de propagare principal fiind Facebookul pentru romanii "de afara".

Si pe Facebook sunt muuult prea multi analfabeti functional ce se dau in fapt incercand sa scrie in limba lor materna si care-si isi dau cu parerea si cu pumnu' despre chestii complexe din domenii intercalate... niste domenii al caror sistem de functionare se preda la facultati pe bani multi. Scoala vietii te invata multe dar nu te invata carte.

Muie PSD nu a aparut din cauza ca Eminescu a jonglat voit cu cuvintele, atot-puternic fiind pe propriul vocabular, ci fiindca publicul-tinta pare sa nu stie multe cuvinte sau cuvinte simandicoase (pun intended). Brusc, cuvantul Muie a devenit acceptat academic fiindca expresia le da la muje cui vor ei. Reamintesc, daca e pe o piesa rap romanesc e cu golani aka najpa-najpa. Daca e cu altii ce nu-ti plac, e ok.

Astept meciul retur ce se preconizeaza.

Sa fie bine. Sa nu fie rau.



Thursday 9 August 2018

Trollul

In 2012 scriam articolul acesta - Mai putine click-uri, mai multa gandire.

Imi luasem cumva teapa, oamenii facusera un test psihosocial... incercau sa schimbe mentalitati, gen... incercand probabil in prima faza sa arate gaura din covrig. Probabil avand acces la "numere si statistici" legate de site-ul lor vedeau ce "merge" si ce nu.


Azi dau de articolul unuia numit Mitica Docan. 3 ani și jumătate în Casa Groazei

Omu' isi povesteste aventurile de cenzor pe internet. El se intituleaza moderator. Semantica, dom' Giurnalist. Ca sunt de acord cu tine cum ca ar trebui sa moderezi fecalele din comentarii nu te face mai putin cenzor de meserie. Dupa poza, pari de varsta mea. Dupa vorba si dupa scris...

Articolul incepe cu o chestie banala nu numai pe stadioane ci oriunde in Romania. Romanul e rasist si oricine mai bronzat devine usor tinta. Am fost de mic fascinat de romanii rasisti care nu vazusera in viata lor un negru african sau afro-american. Stia insa ca unde decidea EL-Romanul-aici-pe-veci-stapanul - nu era bar de negri...gen. Fara sa fi intalnit vreodata vreunul. Se mai intampla sa vina cate un sportiv de culoare la echipele locale si cand ieseau si ei pe bulevard se holba lumea la ei fara jena. Am vazut si socul unor romani cand au venit in Toronto si parca nu faceau fata vizual la atatea nuante de piele si ochi.

Dupa ce a descoperit ca multi romani sunt rasisti si nu le e frica sa vocifereze despre asta in public ne mentioneaza senin ca a fost numit cenzor desi nu intelegea de ce trebuie sa modereze. Adica, daca nu ameninta Partidul si Conducatorul... nu cenzuram. Nu cois, ca sa moderezi pe internet trebuie sa intelegi internetul. Trebuie sa fi facut parte din aceasta cultura. Trebuie sa intelegi cum a aparut. Trebuie sa fi scris mii de comentarii pe internetul de la sfarsitul anilor '90 si inceputul noului mileniu. Sa treci prin furcile caudine ca sa poti intelege cine ti-e clientela, sa intelegi cand se duce pe paula discutia si cand trebuie sa intervi. I-auzi "unele din sutele de mii de comentarii i-au dat dreptate". Parca e unul ce citeste din Biblie si alege doar ce-i place... doar "unele".

Giurnalistul de 11 ani nu ne povesteste de ce se pisa pe ei jurnalistii de sport mai batrani care au fost acolo inaintea lor si acum sunt inca pe val in domeniul lor? De ce aia spun ca sunteti nepregatiti profesional si amintesc de nepotismul care v-a propulsat? Eu vad ca spui ca tipul de golan din prima parte a articolului era preponderent la originea comentariilor. Pai nu lui ii dadeai stiri cu Becali? Cu Borcea? Unii dintre noi, dintre sutele de mii, mai inteleg ca atunci cand te muti pe online exclusiv fiindca nu produci suficient incat sa scoti editie printata ascunde ceva la dedesupturi... pe de-o parte clientela iar pe cealalta parte sunteti voi. Ziaristii. Inainte sa distruga trolii sectiunea de comentarii ati distrus voi ziarul cu vrajeala occidentala de titluri capcana. Probabil trolii va scriau titlurile alea cu SOCANT!!! urmat de Becali a... ragait...

Nu cois, nu te separa de clientii tai. Ba'atu' ne spune apoi ca intre 2015 si 2016 gsp cu tolontan si mai un site (nementionat)au participat la campania Less Hate, More Speech. "Scopul este să detecteze situațiile în care discursul online instigator la ură se poate diminua și ce anume ar putea determina eventualele modificări de comportament."

Sambagpaula daca m-am gandit la ceva dubios cand am citit articolul lu cenzor. Ma enervase doar fiindca am fost si eu comentator dar calitatea ziarelor romanesti de sport se reflecta doar la cantitate si absolut deloc la calitate si sincer, pana nu s-a rupt FCSB de Steaua Bucuresti am cam evitat din cauza ca fiecare stire incepea cu Becali si fiind stelist, stirile erau contopite cu becalu'. Acum pot sari fara jena stirile cu el.

Dupa cum spuneam nu m-am gandit dubios... dar internetul asta bulangiu iti schimba felul de a gandi. O spune si cenzorul pe final de articol. Incepi sa vezi numai partea intunecata.

"Acest proiect de cercetare realizat împreună cu Universitatea din Bergen și Central European University din Budapesta, și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, are ca scop o mai bună înțelegere a „factorilor care influențează tonul discuțiilor în România și contribuie la diferențele sau asemănările între România și Norvegia în reacțiile cetățenilor la diferite cadre discursive sau semnale din partea elitelor.” Acestea se vor realiza prin mai multe experimente online cu cetățenii, prin analiza comentatiilor online, prin sondaje trans-naționale și interviuri cu jurnaliști și elite politice."

Aceasta co-productie este intre o universitate norvegiana si una ungūreasca, linkul de pe pagina cu Less Hate, More Speech duce la asta:

Linkul catre universitatea ungureasca functioneaza. Sunt interesante insa detaliile despre aceasta universitate: "Central European University (CEU) is a graduate-level, private university accredited in Hungary and the U.S., located in Budapest and funded by billionaire George Soros."

Cois, ejti neszimtzit!!! Cine plm e troll-ul de fapt? Aia care injura sincer chiar si de pe 1000 de conturi clona? Sau...

Un mic studiu pe populatie inainte de alegerile parlamentare din acel an?

De la ce am pornit si la ce am ajuns footand un cacat de cautare pe goagal in timpul unei refulari despre trolling pe situri de sport.


Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...