Wednesday 17 December 2014

Apasa

Discutam acum ceva vreme de simbolistica asta din media si practic de oriunde. Cum functioneaza ea, scopul ei dar mai ales esenta: ca functioneaza.

"Ca esti prea surd sa auzi ca vorbesc de viata ta;
Frustrat ca e legata mult prea strans de a mea;
Frustrat ca desi nu te cunosc la modul personal
Se vede clar ca esti botist la propaganda acestor hoti,
Ce sa mai zic de subliminal, ca de-acolo ne-o luam toti... in mod egal..."


Eu ma gandesc in felul urmator. Subconstentul meu inregistreaza ce imi dau astia la nivel subliminal si n-am ce sa fac. Si imi dau, si mie si tie. Dar ma mai amuz din cand in candreusesc sa recunsoc mecanismele. De data asta ma uitam la un afis, in metrou.
Daca traiesti in Canada si ai fost expus la multiculturalism intelegi mai bine implicatiile.



PRESS FOR EMERGENCIES. Poza e regizata atent, la detaliu. Un gabor okios, un pompier brown si un smurdist latino. Toti au fete blande de oamenii familisti si dovedit fertili. Uniformele nu par proaspat scoase din cutie, ci par a unor oameni ce au trecut prin botezul focului. Oameni de nadejde. Apoi cireasa: mana ce apasa pentru asistenta de urgenta este al unei femei albe.

Cand stau in autobuz mai ales, in partea aia din spate... vad femei venind grabite si care se gasesc in situatia de a alege un loc liber. Dar in multe cazuri, unul din doua locuri pe fiecare bancheta e luat deja. Cand sunt imbracat ca un alb educat femeile gospodine tind sa se aseze langa mine. Probabil prezint incredere. Si probabil nu put la subrat. Cand sunt imbracat kejual sau e vara si mi se mai vad tatuajele... intervin si alti factori in alegere. Oricum, ma amuza sa le urmaresc cutele de pe frunte cand au in fata aceasta alegere.

Uite inca o poza din autobuz.


Doua mame au preluat controlul. Pe tiganca o durea direct la frana de mana despre faptul ca lumea nu reusea sa treaca. Mama alba avea jena in ea dar nu avea unde sa mute carutul. Haos si dileala. Radeam fara jena si imi dadeam coate cu un filipinez mai in varsta ce clatina din cap a "incredible, chico!".

Monday 15 December 2014

L.M.A.!

La Multi Ani, Claudia! Incepem asa.

Pe fond de multa munca, de si mai multa munca, de timpi aberanti de asteptare in trafic sau prin autobuze, a venit si ziua Claudiei. La multi ani, draga mea.

Ziua mea e vara, iar a ei... tot vara daca ar sta in emisfera sudica. De ziua mea incercam sa mergem in diferite locuri, weather permitting. De ziua ei... incercam sa facem chestii, gen show-uri.

Anul acesta am luat bilete la concertul Justin Timberlake | The 20/20 Experience

Am luat biletele destul de tarziu si nu am mai gasit decat pe stubhub.ca, deci usor mai scumpe. Oricum eram bucuros ca reusisem si asa. Nu suntem neaparat fani JT, probabil si din cauza ca nu suntem pustoaice si nu avem 14 ani, dar adevarul e ca unele piese produse de Timbaland pentru baiatul asta suna incredibil si instrumentalele m-au dat pe spate de la prima auditie. Vezi? bine ca nu sunt pustoaica.

Si a venit momentul. Miercuri, cam prea obositi si infometati ne-am pus sa infulecam un carnat de la coltu strazii, ceva ce devine un fel de traditie, se pare. No E-Coli yet, fingers crossed.

Am luat de la unu cu fata de Down pe nume Schooley D. sau ceva. Ne-a inmanat ceva de o culoare cam dubioasa pe care le-am refuzat lansandu-ma un pic la discutii cu maestrul tonetar. Si a doua sarja arata cam la fel dar macar am stat cu ochii pe el cat le-a facut. La gust a fost ok.
Trecem Bay St. si dupa ce terminam de halit ne lasam controlati de catre security garzii de acolo. Omu' cotrobaie prin poseta Claudiei si vrea sa spuna ceva despre dimensiunile aparatului foto dar Claudia il asigura plina de incredere ca "e OK, e in dimensiunile regulamentare" si omul pune botul. In timpul spectacolului un okios din spatele nostru ne intreaba socat cum am reusit sa intram cu camera foto. Abia atunci parca observam si noi ca eram cam singurii cu un aparat de asemenea proportii. Lasa ca e bine.

Locurile erau sus, sus, sus la munte sus. Dar nici nu-mi mai aminteam daca asa le-am ales sau m-am uitat la unele, iar ala de le vindea pe stubhub mi-a dat altele. Habar nu am. Probabil ca alea erau.

Pana sa inceapa show-ul ne uitam la alt show. Mare parte din audienta nu avea buletin sau abia se uscase cerneala pe el si majoritatea purta mizda. Noi am stat in sectiune 323, la cucurigu cum spun eu sau nose-bleeds seats, cum spun canadezienii.

Din-jos de noi, era o scena cu sectiunile VIP precum si podiumul de unde un DJ negru intretinea atmosfera. Atmosfera avea sa fie aruncata in aer ca la Boston (too soon?) in momentul in care a anuntat ca are 2 bilete VIP pentru cine va urla cel mai adevaraciune. Si incepe sa dea indicatii gibonilor: Acum urla sectiunea ASTA! Apoi, ASTA! Apoi ACOLO! Si tot asa. Si lumea urla. Dar show-ul abia incepuse. Ghici ce? Sectiunea unde eram noi urlase cel mai tare deci trecuse de calificari si ajunsese in faza grupelor. Tiganul DJ inarmat cu un microfon si insotit de un badigard incordat a inceput sa se plimbe plin de "sueg" printre randuri, evaluand laborios urletele si scalambaielile audientei doritioare de viaipii ecspirians. Ba, si urca omu nostru pana ajunge undeva in dreapta noastra, in sectiunea vecina. Langa noi doua paras... domnisoare din rasa gunoi-alb fac taraboi. Una are un pic de jena si o da mai cu frana. Cealalata, vrea cu orice pret biletele si isi foloseste geaca rosie ca pe un steag din care falfaie de parca e pe o insula pustie si vede vaporul lui Basescu la orizont. Nu e suficient. Pleaca si se urca undeva la inaltime pe un podet de unde mesajele ei SOS sunt mai vizibile. Cel putin in teorie.
Tiganul DJ e insa neinduplecat si isi continua baia de multime. Se apropie de noi, fiind insa pe un rand mai jos. Eu fac poze amuzat-socat si schimb glume cu sotia sarbatorita. Deja va ganditi ca am castigat biletele, nu? NU, nu am castigat nici un bilet. Ca in bancul cu ala de se ruga la dumnezeu sa castige la loto, trebuie sa joci la loto prima data. Noi nu participam. Acum, Claudia zice ca nu a fost faza atat de tare dar mie mi-a facut ziua, cum se zice. Uite filmuletul de "dupa" ca sa vedeti si sa simtiti atmosfera.

Practic tiganul mergea si se facea ca evalueaza interesat, cum facea Ceausescu in vizitele de lucru. In jurul lui, lumea se dadea in stamba. Macar una vazuta de noi, s-a dezbracat pana la sutien sa explice ca ea e gata de orice. De orice, man!
Deci tiganul mergea agale inconjurat de jgshdughfdjgdfljkslkfjkjghjfdhgjhdshfjdsvbjdsjjhHJDJKEJFJKkjkshdfjdhgjfghdjgjvbjdfnbjfdnbj. Apoi da de noi. _______________________________________ Se uita la mine, ma uit la el. El mirat,eu impasibil. "You cool. I like that." imi zice. Eu ridic din umeri, pai ce dreac ai vrea sa fac, sa iti arat sutienul ca barbatii astia cu cateva randuri mai jos? El ma imita amuzat ridicand din umeri si pleaca mai departe nhdjgfhdfjghfjdhgjfghdfjhfsjkvnjkdnkjfvjdfnbjfdnbknfkmbngmfnbkmgfn bm.

Nu stiu cine a luat biletele. Nici nu ma intereseaza. Noi aveam bilete in penultimul rand. Deluxe!

La 8:30 pm a inceput spectacolul. Ne-a placut. M-a enervat ca a cantat What goes around intr-un format acapella sau ceva, ca voiam sa aud instrumentalul ala facut de Timbaland. Interesant la un moment dat a fost ca scena aflata in planul indepartat s-a ridicat usor in sus si s-a transformat intr-un pod ce tinea de la o tribuna la cealalta. Apoi a inceput sa traverseze terenul pe lung pana a ajuns in partea noastra, deasupra de sectiunile VIP unde a continuat sa performeze.
A fost frumos si sper ca i-a placut Claudiei.

La multi ani, my love.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...