Tuesday 5 August 2014

Idei. Oameni. Internauti.

Nu neaparat in ordinea asta.

E greu sa discuti idei cu oameni, dar e si mai greu sa discuti idei cu oameni pe internet. Libertatea de exprimare vine si cu reversul meadliei: toata lumea apuca sa vorbeasca. Asta e. De aceea exista moderare si de aia exista oameni ce inteleg ca moderarea facuta cum trebuie NU este cenzura.
Oamneii sunt partinitori indiferent de subiect. E in firea noastra. Situatia din fasia Gaza produce discutii in toate directiile, la toate nivelele, pe toate culorile.
Asta e un subiect unde oricum o dai... ti-o iei. Ti-o iei clar si ti-o iei cu pasiune. De asta eu nici nu ma pronunt pe subiect la modul subiectiv. Nu sunt nici israelian nici plaestinian, deci incerc sa discut detasat. Si nu fiindca sunt pe langa subiect ci fiindca am pretentia de la mine ca inteleg macar un pic cum merge de fapt treaba. Nu e vorba de cine are dreptate, ci de cine are puterea si cine nu.
Cine are puterea da tonul si directia in care evolueaza lucrurile. Eu personal, nu am incredere 100% in judecata mea. In perioada de formare intelectuala am fost expus prea mult la propaganda sionista, ca apoi sa nimeresc in curente anti-semite. La un moment dat am inceput sa inteleg ca e si asa dar e si asa. Dar tot mai ies chestii la suprafata din pre-programarea la care am fost supus in copilarie si adolescenta. La fel ca si cu crestinismul. STIM ca lumea nu a fost, nu este si nu va fi condusa de flower power dar tot vorbim si actionam de parca asa e. Si totusi lumea merge inainte. Iti asculti preotul citind dintr-o carte "sfanta" in paginile careia sunt descrise genociduri si consideri ca acea religie e "a iubirii". Obama devine laureat al premiului Nobel pentru Pace fiindca a pornit razboi. Mircea Badea e monstru fiindca a zis ceva urat de Szobi Cseh desi ala il ameninta cu moartea la televizor. Nu mai suport sa vad imbecili pe internet ce considera ca evreii sunt sursa raului in lume. Ba, sunteti siguri? Toti evreii sunt de vina? Ca stiu si eu cativa... si aia n-au nici o treaba. La fel si musulmanii. Stiu si eu cativa si nu-s demoni.
Totul e de perceptie. Fasia Gaza e rezultatul unor evenimente complexe. Ratatul ala de Jon Voight ii acuza pe Penelope Cruz si Bardem de instigare la anti-semitism. Dobitocul da si o lectie de istorie: "They are obviously ignorant of the whole story of Israel’s birth, when in 1948 the Jewish people were offered by the UN a portion of the land originally set aside for them in 1921, and the Arab Palestinians were offered the other half. The Arabs rejected the offer, and the Jews accepted, only to be attacked by five surrounding Arab countries committed to driving them into the sea."
Ok. Perfect adevarat, doar ca Voight nu pune deloc interes pe faza cu " The Arabs rejected the offer". Pare ca refuzul nu a fost luat in considerare ca optiune. Aia nu a fost o oferta ci o impunere. Si acesta este motivul conflictului. Restul devin amanuntele desfasurarii acestui conflict.
Cunosc extrem de multe persoane ce-ti pot citi o carte de istorie si sa ti-o recite si care nu sunt in stare sa inteleaga ca situatia actuala in lume este influentata de evenimentele din trecut, evenimente ce daca te tine intelectul, realizezi ca puteau avea o alta turnura (ma gandesc de ceva timp la un articol pe tema). Citind acea carte de istorie, daca ai cu ce sa intelegi, vei intelege ca aproape totul s-a facut cu forta, prin razboi sau sub amenintarea razboului, etc.
Mi se pare incredibil de imbecil sa fim mandri de latinitatea poporului roman. Citim cumva detasati ca romanii au venit si au cucerit Dacia cu toata impotrivirea dacilor. Mai sunt imbecili ce justifica acea cotropire prin civilizatia adusa de romani in aceste pamanturi barbare. Dudes, au cucerit Dacia prin razboi, deci: crime, jaf, viol, sclavie. Da, maaah... dar vorbim o limba latina. Good Game. Realizati, baieti, ca istoria e plina de popoare ce au existat odata si acum nu au ramas decat cioburi de ceramica? Dacii au avut bulan ca n-au fost extirpati. Dar toate evenimentele trebuiesc judecate bazate pe realitatea istoriCA COntemporana, atunci sau acum. Alan Turing e creditat ca a ajutat la scurtarea celui de-al doilea razboi mondial. Deci a salvat vieti si bani. Deci a influentat lumea in bine. Insa, realitatea contemporana postbelica spunea ca homosexualii sunt esenta raului in lume deci Alan Turing a fost gasit vinovat de "indecenta" si a avut de ales intre parnaie si elibereare conditionata de castrare chimica prin tratament hormonal de reducere a libidoului.


L-am judecat pe Russel Brand (actor, stand up comedian, ex-drug addict)foarte superficial bazat pe filmele in care a jucat si nu mi-au placut, bazat pe felul cum se imbraca si nu-mi place, si bazat pe accentul aspru de englez din insula ce pare ca macelareste limba engleza. Dar eu nu-mi bat capul aproape deloc cu vedetele din ziarele colorate, deci e cumva normal sa nu aflu decat tarziu ca omul e super tare.
Cand se da jos de pe scena se ocupa si cu alte chestii, chestii tari de tot, chestii in care e implicat personal, pe care pune mana. La fel, dar altfel, era si actorul Paul Walker despre care s-a aflat doar post-mortem ca petrecea luni de zile in zone lovite de dezastre ajutand lumea la modul direct, cu uneltele in mana, cot la cot cu localnicii. Russel Brand, a fost depnedent de droguri, iar acum e implicat in campanii de ajutorare a dependentilor de droguri, cautand o metoda eficienta. In plus, are o atitudine si un discurs gen George Carlin, amestecat si in materialul de stand-up comedy ce-l produce pe scena.
Pe canalul lui de youtube, afce un fel de show in care discuta chestii.

Aici il acuza de ipocrizie, pe buna dreptate, pe un dobitoc de la Fox News din Statele Unite.
Dobitocul, Sean Hannity. E suficient sa stii ca e "conservator" si ca e din Statele Unite si atunci ii vei intelege mai bine atitudinea.
Hannity afla de filmuletul lui Russel Brand si il discuta (editand ce vrea mujkiu lui) impreuna cu niste invitati. Din pacate, nu verifica ce parrere are colegul lui Geraldo Rivera despre subiect, si are o surpriza neplacuta atunci cand Rivera e de acord cu punctul de vedere al lui Brand.

Placerea mea perversa este sa citesc si comentariile la articole. Nu numai ca aflii trenduri de gandire, dar aflii si chestii pertinente precum si comentarii atat de stupide incat iti vine sa iti bagi pumnul in monitor.

Inchei descriind mediul in care lucrez. Am un coleg evreu-rus, ce a locuit in Israel ce e convins ca niste evrei suspusi trag fraiele lumii, si nu ne vor binele. Am un coleg iranian ce a crescut in propaganda musulmana anti-semita. Are poker face vizavi de situatie. Superintendentul e evreu ce a scapat cu viata din al doilea razboi mondial in situatii limita. Toata familia lui austriaca nu a supravietuit. Asta cu cine crezi ca tine? Supervisorul,... a venit acum 2 saptamani din Israel, unde fusese la nunta surorii prietenei lui. Toata familia prietenei locuieste in Israel. A stat 3 saptamani si a plecat exact cand conflictul escalada in intensitate. Inainte sa plece imi povestea ce vrea sa faca, ce sa viziteze, obiective trusitice, etc. La reveneala il intreb daca a apucat sa faca si sa vada tot ce-si propusese. El imi raspunde ca e super dezamagit (parea ca i-a stricat vacanta) ca nu a vazut cu ochii lui cum rachetele lansate de catre palestinieni sunt doborate in aer de sistemul anti-aerian israelian Iron Dome. Ma uitam incredul la el cum imi imi povestea cu obida ca facuse greseala sa considere plictiseala sa mearga cu prietena lui si cu mireasa sa ridice rochia de la magazin, astfel ratand acest eveniment celest. Ce ratat!

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...