Wednesday 7 August 2013

Gitano rumano

Ieri la munca primesc un telefon. In fata usii noastre este un barbat half-naked dormind pe jos. Stiam exact cine e caci il vazusem cu o ora inainte cand venise acasa. Parea beat dar nu se clatina... ma intelegi? Isi condusese prietena si pe sora ei acasa si ultima oara cand il vazusem era in lift, dupa ce aruncasem o ocheada in containerul de gunoi caci draga de ea, prietena, reusise sa-si arunce telefonul mobil la gunoi. N-am gasit nimic deci ne-am intors la business-urile noastre. Apoi... telefonul. Ma duc si-l vad pe el. Fara camasa, desculti... cu pantalonii lasati mai jos de buci... caci asa e moda si cureaua scoasa aruncata la un metru de el. De partea cealalta a usii auzeam rezidentii impingandu-se care sa stea la vizor sa vada ce se intampla. Il trezesc pe cetatean. Habar n-avea pe ce lume e. "Where's my shirt?" Ba... sincer... nu stiu. Da' unde ti-s papucii? Era varza... dar nu parea beat. Vorbea repede si impleticit si-mi era greu sa-l inteleg. Isi ia cureaua si incepe sa si-o infasoare pe pumn. Vrei sa-mi dai perversa? De ce faci asta? "It's my belt, man!" No doubt, dar de ce faci asta? "What do you want me to do with it then, man?" Bag-o in buzunar. Vrea sa se intoarca la prietenele lui. Stai putin. De ce esti aici? Nu stie. Hai ca vin cu tine sa vad ca e ok sa te intorci in apartamentul fetelor. E ok. Fetele sunt dormicioase si nu vor sa vorbeasca cu mine... probabil cred ca e vorba de telefon si asta poate astepta pana dimineata. De unde sa stie ele ca masculul lor bosketarea prin bloc? E suficient pentru mine si dau sa plec dar el ma opreste si-si cere scuze. Isi spune numele si mi-l spun si eu. "Are you greek? I mean ur background?" Nu, sunt roman. Si aici se intampla ceva de care am auzit dar nu mi s-a intamplat niciodata. Mormaie ceva dar "gypsies" se aude clar. What? Si iar incepe sa mormaie niste scuze si ceva din care se intelegea ca romanii nu stiu ce. I don't know what ur tryin to say here... but we're... people... El e un mulatru cu parul afro si e vorbitor de franceza si imi pare a african din coloniile franceze dar in mod sigur crescut in Franta. Rade ciob de oala sparta. Muje!

Am fost surprins cat de tare m-a enervat chestia, sa fiu catalogat drept tigan. Nu credeam ca imi pasa atat de tare. Se pare ca sunt roman pur-sange... am crescut in Romania... o tara ariana prin definitie... mai ales in Moldova, unde oricine cu nuanta mai inchisa la culoare e tigan... de la creoli pana la Negru 13 bosiman.

Acum nu-mi mai pasa... dar daca e vreodata... am sa-i tin o lectie de geologie: exista tigani romani dar romanii nu sunt tigani. Atat de simplu. Si din nou, faptul ca esti alb la piele nu inseamna ca esti si un om bun. Exact la fel si daca ai 45 de facultati.
Albilor!
Igghhhh!

Monday 5 August 2013

Popolitia 2

Cazul de saptamana trecuta a reusit sa ma enerveze la fel de mult ca dezabaterile de dupa facerea publica a filmuletului unde Basescu il pocnea pervers ca pe Targu-Ocna pe pustiul acela, in fata a sute, daca nu chiar mii, de oameni. Prostii sunt la fel deci reteta de prostit e similara si nu difera chiar mult, indiferent de cazuri.
De obicei se foloseste tehnica de magician a la Iozefini. Ti se flutura degetele in fata sa vezi ca omu nu ti-a bagat nici un degete in fund dar in realitate u got fucked.

La fiecare articol aparut pe subiectul uciderii tanarului citeam online si comentariile, sa iau pulsul natiunii. Dar nu reuseam decat sa fac cu nervii. Chiar intrebam si feluriti oameni ce parere au de ce s-a intamplat. Parerile sunt prea impartite avand in vedere ca poti fi martor ocular al incidentului doar vizualizand inregistrarea. Nu e la mana a doua, din povestite, nu e un articol din ziar asa cum a simtit jurnalistul sa relateze intamplarea. Acum ai la indemana aceleasi informatii ca marotii oculari. (ca tot scrisesem in articolul de dinainte ca nu mai ai privacy deloc...)

Lucrul ce e scapat din vedere de majoritatea dadatorilor cu parerea e ca shitspreadingcontainment e facut de prodesionisti. Chiar ma uitam acum cateva saptamani la serialul Necessary Roughness (foarte bun, recomand) unde o echipa de fotbal american a angajat o firma de consultanta specializata in shitspreadingcontainment. Un fel de serviciu de contra-informatii media. Prostii sunt aceeasi deci aceeasi pasi vor functiona aproape mereu. Cand urmezi pasi... ai un program deja, o reteta. Cand ai o reteta ce se repeta, tot ce trebuie tu, ptivitorul, sa faci e sa identifici pasii, sa poti vedea imaginea de ansamblu... reteta.

In cazul politistului primul pas a fost sa il indeparteze de ziaristi. Suspendat cu plata (vacanta platita, asa e legea). Nu cunosc detaliile dar cred ca s-au facut studii si shit-storm-ul incepe sa se linisteasca dupa 48-72-96 de ore. Au dat declaratii vagi si in limbaj de lemn seful politiei din Toronto si seful sectiei speciale de investigatii. Se indeamna la calm si sa se lase FNI-ul sa lucreze pentru cetatean. Tu dormi linistit. Tu oricum nu ai fost invitat la eveniment, ci doar fiindca un martor a filmat totul si a facut video-ul public ai ajuns sa ai bilet in primele randuri.
La momentul poportun, avocatul popolitistului a venit si a dat o declaratie din partea clientului sau. Gaboru e devastat. He took a life. Sunt curios unde a inceput el sa fie devastat? la primul glont? La al doilea? La al treilea? Sau la urmatoarele 6, atat de absurde prin redundanta lor? Eu cred ca a fost devastat atunci cand adrenalina s-a risipit si a realizat ca si-a futut cariera si viata. Si sunt sanse mari sa dea vina pe tanar pentru asta. Look what you made me do!
Concomitent, se lucreaza la contra-nformatii. Aici nu e vorba sa aibe sau nu sens ci e la volum. Seamana indoiala. Daca indeajuns de multi oameni spun asta... trebuie sa existe un sambure de adevar. Incep divagatiile. Tanarul nu era un sfant. A amenintat oamenii din tramvai. Nu s-a supus somatiilor popolitiei. Era batjocoritor. Avea poze cu arme pe pagina lui de Facebook. A atacat politia cu cutitul. Se amintesc celelalte cazuri (irelevante aici) in care popolitia a fost in pericol. Toate astea se numesc smoke screen. Toate chestiile astea se intampla cam de fiecare data in cazuri din acestea in care trebuie manipulata opinia publica. Atat de des incat ti se pare normal. Dar cat de normal e sa te uiti la un filmulet cu presedintele tarii pocnind un copil si apoi sa ti se spuna de catre unii ce ai vazut de fapt, chiar daca (...) contrazice evidenta? Sau sa ti se explice de ce a fost nevoie sa impusti de 9! ori pe cineva auto-izolat intr-un tramvai inarmat cu un cutit, o arma prin definitie, de proximitate?

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...