Sunday 21 July 2013

Fii geana, frate!

Un prieten pasionat din cale-afara de abuzurile comunistilor si de miscarea de rezistenta din munti a pus pe facebook un text blamand scurta memorie colectiva vis-a-vis (de orice, as zice eu) de ce a insemnat de fapt comunismul, ajungandu-se ca tineretul din ziua de azi sa considere acea perioada ca o perioada de timp in care "ai batrani" o ardeau cam dubios si cica se cam chinuisera. Descopar ca e egal de greu sa convingi un tanar din categoria de mai sus sau unul din aia ce au trait in comunism despre ce cacaturi se intampla acum fiindca unii nu cred ca se pot intampla din astea la asemenea nivel sau unii nu cred ca se MAI POT intampla din astea. Printre multele aberatii din Statele Unite se remarca unele ce amintesc de perioada premergatoare instaurarii aparatului dictatorial in Romania. Propaganda face iures pe toate canalele, se creaza evenimente artificial sau se speculeaza cele intamplate de la sine si se preia controlul, pe scara mare si tre' sa fii imbecil sa nu vezi totul ca pe mutarile de sah ce duc spre Sah Mat.
E de mare actualitate in Romania re-prinderea lui Haysam precum si proiectul de lege propus de Ghita Epoleti si sustinut de Dom. Prim-Epoleti Ponta. Haysam e dovada vie ca Romania lupta impotriva terorismului deci e nevoie ca SRI sa asculte si cartelele pre-platite. Nu ascultatul era problema ci anonimatul celui ce cumpara si folosea cartela pre-platita.
Cand Snowden a dat in vileag ceea ce se stia deja oricum... a facut valuri... dar se sting incetul cu incetul fiindca aia care inteleg... intelesesera deja iar aia care abia au aflat... e un motiv pentru faptul ca abia au aflat.

In Statele Unite serviciile secrete asculta telefoane si intercepteaza e-mailuri, nu? Adica e ok, nu? Ba, n-ai nimic de ascuns... asta e. In realitate ei inregistreaza TOATE convorbirile si intercepteaza si copiaza TOATE e-mailurile. Nu daca esti suspect. Nu daca esti in zona de interes. TOATE. America - 2013 nu dupa Cortina de Fier inainte de '89. Si mai e un aspect cheie: orice analist de la ei poate sa iti verifice tie convorbirile fara sa ceara permisiune de la superiori sau mandat judecatoresc.
Ai crede ca asta e totul, nu? Adica ce mai poate fi in afara de TOATE convorbirile si TOATE e-mailurile? Pai mai e asa:

- guvernul american monitorizeaza si TOT traficul de internet: ce, cand, cum.
- in multe state Politia foloseste scanere pentru a fotografia placutele de inmatriculare. In scurt timp va deveni standard in toata tara. Cica in 2012 in statul Maryland s-au facut peste 85 de milioane de poze la masini. Fratiorul cel urias stie unde te-ai plimbat fiindca tu esti liber sa mergi unde vrea mujkiul tau iar el e liber sa stie unde te duci, asa... liber. (sursa)
- in cel mai pur stil democratic Obama a cerut lucratorilor guvernamentali sa isi spioneze colegii de munca si sa raporteze chestiile dubioase in ideea de a preintampina lucrurile nasoale. (sursa) O metoda destul de eficace... arhiva securitatii e plina de rapoarte ale oamenilor de bine ce-si aparau tara dand informatii despre aproapele lor.
- In SUA s-a creat deja o baza de date imensa ce contine ADN-ul a peste 11 milioane de condamnati de lege. Se cere sa se mareasca baza de date sa cuprinda ADN-ul tuturor persoanelor ARESTATE, nu numai al celor condamnati. (sursa)
Totodata mai exista o baza de date unde se inregistreaza ADN-ul tuturor noilor nascuti si legea spune ca acel ADN poate fi folosit pentru experimente genetice. (sursa)
- Cipurile din Pasapoarte sunt deja lucruri arhicunoscute si multi l-au vazut ca un test pentru cipurile ce vor fi bagate direct in corp. Cati insa stiu ca SUA are o legislatie foarte vaga in detalii care da dreptul vamesilor sa-ti ia computerul si sa verifice tot ce-i pe el, avand posibilitatea sa ti-l retina pentru 30 de zile si chiar mai mult. Si nu trebuie sa iti dea vreo explicatie tie. Tot ce au nevoie ei este "reasonable suspicion". Poate ca te uiti chioras ca-ti bate soarele in ochi si transpiri de la cele 40 de grade... deci ai un comportament cam suspect. (sursa)
- persoanele "de interes" sunt monitorizate cu agenti FBI dar si cu GPS-uri ascunse in masinile tinta (sursa). Aici vorbim de activisti pentru diferite drepturi si libertati si nu suspecti de terorism.
- TSA (Transportation Security Adimnistration) intentioneaza sa se extinda de la aeroporturi si vami la puncte de control in teritoriu, unde sa fi controlat si perchezitionat cand conduci pe autostrada, in teritoriu, in interiorul tarii.
- DARPA, cei care se ocupa cu tehnologia de viitor accesibila tie peste 15-20-25 de ani, au inventat deja tehnologia ce permite cautarea de tip google in timp real PE IMAGINI VIDEO inregistrate de camerel video publice. (sursa) Uite aici un exemplu de ce poti cauta folosind ghidusia lor: “how often did an adult male taller than six-foot get in a car in the early morning between November 1st and December 22nd in this compound in Abbottabad?” Ce treaba ai tu cu camerele video publice? Uite niste cifre din UK: Exactly how many CCTV cameras there are in the UK is not known, although one study four years ago estimated 4.8 million cameras had been installed. (sursa). Every step you make...
- uite aici tehnologie folosita de politia din Anglia, cumparata de la armata americana: The Metropolitan Police has bought Geotime, a security programme used by the U.S. military which tracks suspects’ movements and communications and displays them on a three-dimensional graphic. The software aggregates information gathered from social networking sites, GPS devices like the iPhone, mobile phones, financial transactions and IP network logs to build a detailed picture of an individual’s movements.
- uite alta tehnologie (sursa)
The state police in Michigan are using “extraction devices” to download data from the cellphones of motorists that they pull over. This is taking place even if those pulled over are not accused of doing anything wrong.

- Un sondaj american din 2012 gaseste ca 51 percent of Americans agree with this statement: “It is necessary to give up some civil liberties in order to make the country safe from terrorism.”
Personal sunt surprins ca doar 51%.


Cat de liber te simti, hombre? Este ca te doare la ciocan? N-ai nimic de ascuns are un nou sens acum cand nu poti ascunde nimic de ei, nu?


Te intrebi cum e posibil asa ceva?

da o geana pe linkul asta

Cu oameni din astia nu e deloc greu sa faci ce vrei.

Wednesday 17 July 2013

Fratele de otel

Ne-am facut un obicei sa mergem la film in fiecare Marti fiindca e cam cu 50% mai ieftin si Reward Points pe cardul de client fidel sunt in acceasi cantitate ca la un bilet cu pret intreg. Noi savuram filmele cu aceeasi placere si acasa si in cinema deci departajarea se face in felul urmator. La cinema vedem filmele 3D sau cele cu efecte speciale spectaculoase. Martea trecuta nu am putut merge cand planuiam sa vedem Man of Steel asa ca am mers ieri. Singurul ce se mai potrivea criteriului de mai sus a fost Pacific Rim dar, desi as putea sa gresesc, intuitia imi spune ca filmul ala e un scenariu de nota 5, acting de 6 si efecte speciale de 9 deci nota pe imdb.com peste vreun an va reflecta un 6.6, dar n-am vazut filmul inca, nu? Am ajuns la film si era facut un culoar din cordoane din alea, ca la banca. Ne-am pus la coada si am asteptat vreo 5 minute pana am inceput sa ne punem intrebari. Apoi am trecut la the next level si AM PUS intrebari. Un okios politicos ne-a explicat ca acea coada nu e la lapte pe cartela cum credeam noi ci la Pacific Rim. Bravo bine maaaaaaaah. La Man of steel nu era coada. Prin peisaj era unu cu imbracaminte de ayatolah dar cu o cruce imensa la gat, cum avea tiganul ala din poza aia celebra pe internet, pe plaja in Bulgaria. Deci era crestin. Preot ceva. Ce era uber dubios era ca venise cu un pusti de vreo 12 ani si jur ca am sperat ca e fiu-su, daca intelegi ce vreau sa zic. Inainte sa inceapa filmul am dat o fuga sa fac pishu si pe coridorul ala intunecat m-am intalnit cu un okios (pe la vreo 40 de ani) transpirat ce m-a intrebat intr-o engleza foooarte aproximativa ce film ruleaza in sala asta? A trebuit sa ma intrebe de 3 ori pana m-am bunghit ce vrea. Cand m-am intors l-am vazut ca scana sala cautand ceva. Dar era dubios ca un panda pedobear. Si chiar s-a uitat la mine si ma intrebam daca o sa se puna langa mine. Nu a facut-o.

*SPOILER ALERT*
Deci Superman. Vrem sa conducem lumea ca Lex Luthor... super, man. De data asta fara Lex Luthor. Filmul e oarecum un remake al primului Superman din 1978 dar doar in linii mari caci detaliile chiar fac diferenta. Ma refer la scenariu si nu la efectele speciale ce pentru producatorii filmului din 1978 ar fi fost demne de civilizatia avansata de pe Krypton. Nu pot sa nu remarc la scenaristi pe Christopher Nolan, cel ce a dat o noua "fata" lui Batman. Man of steel e excelent facut si chiar si scenariul e mai credibil (ca sa zic asa). Am fost insa atent si la unele detalii. Inca de la primele filme SF din anii 50 s-a incercat vizualizarea tehnologiei viitorului. Cred ca Star Trek (cel din anii 60) a fost primul film de gen ce a folosit savanti pe post de consultanti pentru a face designul futuristic al navei si al tehnologiei folosite de eroi. Stiinta din lumea reala a depasit in 20-30 de ani ce oamenii aia de stiinta ne prezentau drept tehnologia secolului 22. Savantii aia au ratat cu gratie. Astia de acum sunt foarte aproape. In filmele mai noi sunt variatii de HAARP si tot mai des lasere de mare putere si pulsuri gravitationale capabile sa destabilizeze miezul planetelor. Nu chiar atat de SF, dupa parerea mea. Tehnologie ce creaza gauri de vierme, un fel de triunghi pe cer formand un portal prin care trece nava? Doar pe planeta Krypton si in pozele facute in Romania de niste ufologi romani invitati la Codul lui Oreste acum cativa ani. Pentru pamanteni, totul capabil in teorie doar ca ne lipseste energia imensa necesara deschiderii unei gauri de vierme.
Alt detaliu excelent vizualizat si realizat grafic e The Genesis Room... locul unde civilizatia kryptoniana (cu 100 000 de ani mai avansata tehnologic decat noi) crea indivizi prin clonare si ii crestea in utere artificiale ce aratau ca niste muguri primavara pe ramurile unui copac gigantic. Sa-i zicem Pomul Vietii din Raiul crestin, descris de Enoh. Sau sa nu zicem. Blasfemie! E o blasfemie sa te gandesti la rece ca o supercivilizatie ar renunta pentru binele genetic al rasei lor la nasterea pe cale naturala in schimbul unui control genetic strict ce duce la salturi genetice, la creearea indivizilor programati genetic pentru anumite functii, la fel ca la albine: matca, soldati, muncitori. Dar stai... nu asa e descris Raiul cu ingerii din el? Reamintesc un fapt ca Biblia nu mentioneaza nici macar o data ca exista ingeri de sex feminin. Ar avea sens daca nu ar fi o blasfemie. Stii de ce? Fiindca s-a decis ca ingerii nu pot fi o supercivilizatie sa zicem mai avansata tehnologic cu 100 000 de ani.
Superman, la fel ca si alti supereroi de benzi desenate si film, sunt alegorii ale lui Prometeu, cel care sfideaza zeii din dragoste pentru oameni.
La iesire m-am napustit din nou la toaleta. Urmat indeaproape de ayatolahul crestin si fiu-su. Am stat foarte atent, au intrat in cabine separate. Phiu! Cand sa ma duc sa ma spal pe maini... ghici cine era acolo? Okiosul transpirat. WTF? Coincidente.
Nu stiu daca am fost indeajuns de clar dar o spun pe sleau. Man of Steel mi s-a parut un film excelent, mai ales ca l-am comparat cu primul Superman din 1978. Remakeurile nu sunt mereu la inaltime (vezi Total Recall cu Collin Farrell).


Si daca nu era clar de ce imi plac filmele SF...



Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...