Sunday 7 July 2013

Arta Ipocriziei

Ipocrizia la nivel de natiune, la nivel de istorie, la nivel planetar nu e chiar o arta cum am supralicitat eu in titlu ci mai mult gigantice hei-rup-uri ale aparatelor tenace de propaganda. Pe primul loc sunt evident Statele Unite ale Suei. Astia se mint singuri de cand s-au infiintat. Ei si-au declarat independenta si apoi au luptat pentru libertatea lor. Ai spune ca ei erau transilvaneni si apoi au stat sub ocupatia austro-ungara cateva sute de ani. Cand nu au mai rezistat jugului turcesc s-au rasculat si au luat inapoi pamantul stramosesc. Povestea lor e atat de plina de crapaturi incat sarcasmul meu se scurge valuri printre ele. Realitatea a fost ca ei erau colonisti britanici ce s-au gandit sa nu mai imparta profiturile cu firma-mama. Firma-mama nu a apreciat asta si a trimis recuperatorii. Astia nu s-au batut pe pamantul stramosesc ci s-au batut pe pamant... in sensul de bani. Celebra declaratie de independenta a 'mericanilor spune (...)"that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights"... "All men" nu se referea la negri ci doar la albi. Nici macar abolirea sclaviei de catre Lincoln nu e asa cum s-a impamantenit prin cartile de istorie. Proclamatia lui nu elibera TOTI sclavii ci doar pe cei din teritoriile necontrolate inca de Nordisti. E mai mult de discutat aici dar asta e esenta si nu idealizarea ce a urmat. Cea mai tare democratie din lume a permis o egalitate intre cetatenii ei cum nu s-a mai pomenit sub soare. Segregarea sociala pe principiu de rasa a fost permisa in Statele Unite ale Americii pana la inceputul anilor '70 si s-a incheiat fiindca lumea alba in sfarsit a inteles ca Dumnezeu ne iubeste pe toti la fel. Sper ca ati citit "prin decizii judecatoresti, parnaie si amenzi". Alti OAMENI contemporani cu The Founding Fathers ce au fost creati si ei de catre Dumnezeu au fost indienii. Indienii au fost bastinasii locali ai locurilor, niste neadaptati sociali ce nu au reusit sa se adapteze vremurilor moderne. Adica sa cedeze pamanturile si sa moara convenabil. Aceasta e un alt capitol glorios din superba poveste ale SUA ale Americii. E plina cartea lor de istorie de fapte marete.
Cu mai putine victime colaterale sunt celelalte ispravi ale 'mericanilor. Perioada Prohibitiei. Daca Burebista impunea prohibitia fiindca avea nevoie de oamenii lui treji in America prohibitia s-a nascut din concepte morale crestine. In acelasi timp, in Rusia se intampla acelasi lucru dar impus de proaspetii comunisti ce inca mai credeau in lumea utopica a lui Lenin. Prohibitia marijuanei e inc-o ghidusie dubioasa dupa reteta americana. Domnul Anslinger... dupa ce a ramas fara obiectul muncii aka prohibitia alcoolului probabil ramasese si el dependent de adrenalina vanatorii de contrabandisti, la fel ca in bancul cu Pavlov dupa ce-i murisera cainii. Pana si wikipedia scrie in paranteza ca dupa parerea lui ( a lui Ainslinger) consumul de cannabis crescuse ingrijorator. Aici realitatea se desprinde iarasi de ce a ramas in constiinta publica. Cu adevarat ingrijorator era consumul de opiacee si asta a facut ca Liga Natiunilor sa ia masuri in privinta asta. Tari MUSULMANE precum Turcia au cerut ca pe lista sa se treaca si cannabis-ul ca ilegal fiindca rastalmacisera ei litera Coranului sa le iasa lor bine si uite asa rezolvau problema din tara LOR. Frumos s-a legat totul. Tari precum Romania Mica au aderat din spirit de turma nu fiindca plaiesul moldovean pasa jointuri la dejghiocat porumbul. Sunt supozitii bine fondate care spun ca marea campanie anti cannabis a fost sponsorizata de Dan Voiculescu al vremurilor de atunci, un mogul al bumbacului ce incerca sa sape concurenta in cel mai frumos stil american: cumperi politicienii care trebuie si faci propaganda. Propaganda la radio si in ziare sustinuta chiar de presedintele in functie. America nu se poate lauda nici acum cu nivelul de educatie al populatiei iar in 1930 (sa moara Gaspar daca minte fratele vostru) daca aveai casa vopsita erai jupan de calibrul lu' Nea Jiji. Americanii haleau tot ce era la radio. ORICE! Vezi cazul "Razboiul Lumilor". Istoria alternativa ne spune ca domnul Anslinger de la Anti alcohol in perioada Prohibitiei a devenit domnul Anslinger de la Narcotice cu o noua jucarie. Wikipedia nu mentioneaza probabilitatea mare ca acest domn sa fi fost un mega rasist ce considera cannabisul un drog al negrilor. "Anslinger launched a nationwide media campaign declaring that marijuana causes temporary insanity. The advertisements featured young people smoking marijuana and then behaving recklessly, committing crimes, killing themselves and others, or dying from marijuana use. The propaganda campaign was a success and all states signed on." Mai e ceva de zis? What would Jesus do?
Alta aberatie marca Made in USA e legislatia privind jocurile de noroc. Gambling-ul e lucrul diavolului, la fel ca alcoolul si marijuana. Iti ia mintile. Canada a mostenit si ea naravurile surorii ei de la Sud. Casinourile trebuie sa existe doar in anumite zone si neaparat departe de oras... ca jocurile de noroc sunt contagioase si se ia si prin aer deci o minima carantina se impune. NU? Oh daaaa... fuck yeah!
Se impune fiindca esti liber sa faci ce vrei... ei.

La Toronto presa feamata inca de anul trecut la ideea de a se construi un cazinou in Downtown, pe malul lacului Snagov. Articolul din The Sun explica faptul ca Toronto poate va invata din faptele verisorilor aia de stau cu capul in jos, in Australia si Noua Zeelanda. Aia n-au avut vreo problema in a construi super cazinouri in miezul centrului orasului in Sidney si Auckland. Ce inseamna asta pentru orasul in sine, pe langa cazinou-joburi-turisti? Pai cam 90 de milioane anual ca taxe. In Sidney se va plati si un bilet de intrare de 100 de milioane. Tot pe la 100 de milioane era si taxa de smeker oferita municipalitatii din Toronto. Deocamdata aici nu s-a acceptat fiindca gamblingul e imoral.
Pana nu va mai fi.
Asa a fost mereu... a fost pana n-a mai fost... sau n-a fost pana a fost.
Doar memoria colectiva da rateuri.

Tuesday 2 July 2013

Misc 2

La multi ani, Kanata.
Anul trecut pe vremea asta picam rupt dupa 10 ore de carat mobila. Seful meu se mutase intr-o alta casa. Fiind sarbatoare tovarasii adevarati dovediti prin fapte, cu care ai impartit si ultima bucatica de paine si cu care ai mancat din aceeasi farfurie s-au tirat fara sentimente motivand ca "bro, e 1 iulie, nevasta-mea a facut rezervari blah-blah". July 1 2012 a fost o zi extrem de calduroasa. Sefu facuse planul perfect. A inchiriat un camion imens, de la Budget. "One trip tops. I got errything ready." N-avea. Nici macar pe aproape. Sefu facuse bine dar restul familiei cam frecase lampa lu Alladin. Jur ca am tras ca nebunu doar fiindca am observat ca daca nu-l ajut si-o suge rau rau. 10 ore. Si nu am reusit decat sa ducem un camion plin, sa-l descarcam la noua casa si apoi sa mai incarcam unul. Fara descarcat. A ramas pe a doua zi. Dar a doua zi deja nu mai era problema mea. Morala povestirii? Nu ma chema sa te ajut sa te muti. Mai mult ca sigur nevasta-mea a facut o rezervarea si nu pot lipsi.

Un amic de acasa se lauda pe Facebook ca astia de la Google Street View l-au imortalizat in timp ec trecea strada. Practic asa am aflat ca Street View-ul e acum si in Resita, judetul Caras-Severin. Primul lucru a fost sa verific strada unde am crescut. Sa vezi melancolie privind poza si vazand ca mama lasase rufele la uscat pe sarmele de la balcon. S-au ca pe blocul de vizavi grafitti-ul ce l-ai facut in urma cu 12 ani e inca acolo.

In ultimii ani mi s-au intamplat niste coincidente ciudate. Nu din alea paranormale ci... I dunno... coincidente. Una a fost cand lucram in Downtown si a venit o scrisoare pentru un resident ce nu mai locuia acolo. Era pentru un ungur. Acelasi fucking ungur ce locuise si in apartamentul unde locuiesc acum si care inca mai primeste scrisori, vreo 8 ani mai tarziu.
Acum vreo doi ani imi trebuia neapart o ghidusie, un dispozitiv ce se gaseste doar intr-o nisa de piata. Stiam ce face ghidusia dar nu stiam cum se numeste sau cum arata. Am google-uit de nebun si nimic. Cateva zile mai tarziu un binefacator ghinionist pierde o jmekerie din aia si o gasesc eu. M-a uitam la obiect si nu stiam ce e. Literalmente. Dar era exact ce aveam nevoie.

Cea mai recenta coincidenta e cu Google Street View. Am fost cu Claudia in Downtown la dentist. Era parcare langa, din aia subterana. Din aia de bagi credit cardul la intrare si apoi la iesire repeti gestul si esti taxat pentru timpul aferent. Dar parcarea era plina si frustrati, am dat 2 ture de garaj pana sa cedam si sa iesim inapoi in strada. Am decis sa raman eu in masina si ea sa mearga, sa nu intarzie. Privind la trecatori am aruncat si o privire la cladirea unde era parcarea. Partea de sus a cladirii mai avea vreo 3 sau 4 nivele de parcare, nu era numai underground. Bun asa. O saptamana mai tarziu primesc o notificare pentru un concert raggae intr-un club mai micut din Downtown. Caut adresa pe google map si folosesc street view-ul sa vad exact cat de ghetto e clubul. Apoi ma holbez secunde bune la monitor nereusind sa potrivesc ce vad in logica de bun simt. Pusesem omuletul ala in exact acelasi loc unde statusem in masina asteptand-o pe Claudia. Clubul era de fapt un restaurant cu specific caraibian, 20-30 de metri mai la vale. Weird. Probleme in matrice.

Maine mergem si noi sa vedem World War Z. Suntem fani ai serialului Walking Dead deci sunt sanse sa ne placa. Ieri am vazut un SF bun. Europa Report. Mi se pare foarte realistic facut. E cumva in genul lui Sunshine. Joaca si romanca aia din 4 luni 3 saptamani si 2 zile.
Europa e un satelit al planetei Jupiter si fiindca e acoperita in totalitate de gheata, si fiindca gheata are comportamnet de banchiza de la Poli, se pare ca sub gheata e un ocean. Unul consistent. Daca viata a parut in apa pe Terra... e doar bun simt sa iei in considerare si alte locatii ce au apa lichida, nu?
(de pe la minutul 13)
Premisa filmului Europa Report are fundament stiintific. Singurul punct slab al scenariului este trimiterea de oameni pe aceasta planeta cu scop declarat de a vedea daca exista viata sau nu. Puteai face asta si cu o sonda. Dar o sonda nu e subiect e film. E bun filmul. Pare ca altele vazute dar e destul de original. Efectele speciale sunt bune desi nu pare film cu buget mare.

Ultimul film ce m-a impresionat cat de cat a fost Now you see me


Azi am vrut sa ma uit la inregistrarea emisunii lu Mircea. Doar ca acum s-a facut migrarea spre noua platforma media antenaplay unde se pare ca trebuie sa platesti. Si ai acces la TOT. Doar ca mie nu-mi trebuie tot ci doar emisiunea In gura presei. Asta e.

De incheiere o piesa despre libertate. In ghilimele.










Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...