Monday 18 March 2013

Primavara e pe punctul sa dea coltul



Desi prima ninsoare a venit pe 30 Nov 2012, cred, frigul a venit mult inainte de acea data. Si daca acceptam ca va mai tine macar pana la sfarsitul lui Martie... avem un 5 luni de iarna decenta. Just the usual, I might add. Si chit ca nu am un aparat de aer conditionat bun in apartament, tot pot sa spun ca abia astept caldurile alea umede din Iulie si August. Dar mai avem de tras.

Facand revista presei/blogosferei diasporei canadiene am dat peste acest articol unde citind comentarile m-au dus cu gandul la ce am observat de-a lungul timpului. Am observat aceasta atitudine la imigranti (nu doar romani), acea atitudine de reverenta, de privit in sus la canadienii nativi. Un soc de a-i pune cumva deasupra si apoi cand ajungi sa deal-ui cu ei sa afli cu surprindere ca si ei sunt oameni, ca nu-s chiar speciali, etc. S-a cazut in comun de acord in comentariile acelea ca experientele personale sunt elocvente caci reprezinta interactiunea 101 cu sistemul canadian, sau cu parti ale lui. Asa ca, din experientele mele am invatat ca prostia si ignoranta nu tin cont de granite, culturi, religii sau limba. Dupa cateva luni in Canada, just to fuck with him, i-am spus sefului de atunci cata scoala am facut eu in Romania. Acolo a fost efectul invers fata de cel de mai sus. El era obisnuit sa lucreze cu filipinezi si sudamericani veniti cu viza de munca. Fusese indus in eroare de engleza mea balbaita cu accentmaiaccentuat? Dar pentru mine asta e caterinca... nu ma interesa cu adevarat sa ma umflu in fata lui.
Nu am un merit real in cele ce au urmat, dar datorita meseriei mele de securist am lucrat constant intre cleaneri, superintendenti, securisti, si property manageri de toate natiile. De la filipinezi la tibetani. Am lucrat cu gay si cu religiosi devotati, sau din aia devotati culturii lor. Am lucrat cu canadieni tigani, white trash sau din aia ce bagau si scoala in paralel pregatiti de o cariera. De partea cealalta am cunoscut tot feluri de locatari: vedete TV, mondenitati locale, persoane in pozitii de conducere pe la diferite institutii din Ontario, oameni de afaceri, tineri oameni de afaceri, copii de bani gata,etc, etc, etc.
Ce concluzii am tras? Concluzii normale si de bun simt, zic eu.
Nativii astia sunt oameni. Unii au invatat mai bine la scoala, unii mai prost, altii deloc. Unii sunt rasisti, altii mai putin, altii deloc. Unii vorbesc mai multe limbi, altii doar engleza, alti vorbesc engleza prost. Banalitati. Valabile pentru orice tara de pe planeta. Astia nu sunt mai cu mot.
Marile probleme ale imigrantului sunt limba si necunoasterea detaliilor din viata de zi cu zi in noua tara pe care trebuie sa le invete din nou, ca un copil. Am intalnit multi nativi dar si copii de emigranti, crescuti aici si care vorbesc fara accent, ce se cred mai bazati decat imigrantii cu care lucreaza doar pentru asta. Dar lucrurile astea se schimba mult cand incepi sa stapanesti limba si incepi sa identifici micile rotite ce invart mecanismul bucatii tale de Canada. Diferentele incep sa se reduca pana ramane doar accentul. Iar daca nu e prea aspru incat esti neinteligibil... esti ok. Eu nu am probleme cu limba engleza. Ma mai balbai. Am accent. Dar am si un vocabular mai extins care contine in egala masura slang si cuvinte fancy. Bine, in engleza si "equilibrium" e un cuvant fancy pentru nativi, caci ei folosesc "ballance".
Cata energie au unii de irosit, imprastiind respect la toti din jurul lor doar fiindca aia exista. Eu o iau in sens invers... nu dau nimic pana nu vad ca esti capabil sa primesti. Cred ca depinde si de firea omului.

Vezi poza? Eu cam asa ii vad pe nativi. N-am cum sa fiu mai tare ca ei. Dar vreau?

OFF TOPIC:
Am facut 5 discuri cu mp3-uri pentru masina. Muzica romanesca. Top 40 sloboz la martec n shit. Muzica de club. Radio Schwantz Top 69.
cred ca 98% din piese sunt gunoi tras la xerox. Nu-mi vine sa cred ce cacat de muzica se asculta acum. Eu nu ascult radio si nu am cablu. De la ciumegastarurile canadiene Drake si Beaver nu am ascultat decat 2 melodii. La Drake era una acum vreun an si ceva si pe refren se auzea I will pedofile your love. Iar la Beaver am ascultat o piesa din greseala caci era parodiata, cred ca se numea Boyfriend. In rest... nimic. Si ma simt bine. Dar revenind la muzica la moda in Romania... mai ales aia house... uuaaaaaaaaaaaaaa... tutz-tutz-tutz... si texte infecte de oracol in clasa a doua. Acum e la moda ca romanii sa cante in engleza. Uaaaaaaaaaaaa.... te-am ginit dupa accent ca esti rumun? SKIP TRACK! Dar textele... vaaaai.... nu au adancime iar spatiul dintre randuri e inexistent... deci nu au un inteles adanc si nici nu e nimic de citit "printre randuri". Doar un ritm te tobe agitant. Am imbatranit. Prefer o piesa trasa de un rapper de 12 ani ce a inregistrat la microfonul de la casti decat melodiile house cu texte despre dragoste sau trait viata la maxim, scrise dupa reteta. Si mai sunt satul de rima "high-fly". Si sunt satul de accentul romanilor cand canta " party". Ia incearca sa zici "Thirty-third"... Huh?

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...