Tuesday 15 February 2011

The V's Day

Am renuntat mai demult sa inteleg de ce Valentine's Day e sarbatoare. Cum zicea un stand up comedian la intrebarea de ce trebuie sa cumparam suc de portocale cu pulpa si de ce ala fara pulpa e naspa: It's not for us to ask!!! We do it like Nike asks us to do it.
Cum V's day a picat Luni am modificat putin planul si am plecat la Niagara de Duminica la pranz. Camera la Hilton, cu jacuzzi si semineu electric + view catre Niagara americana. Ne-am plimbat de nebuni profitand de faptul ca nu era atat de frig afara. P-aici pe la Toronto se trag sperante mari ca iarna va fi scurta. Pana una alta luam de la Basescu.
Dupa o balaceala initiala la jacuzii am rezervat o masa la restaurantul din varful turnului Skylon. Asa de ciuemegeala. Mesele restaurantului impreuna cu podeaua de sub ele se roteste 360 grade. Suna marfa, este marfa... dar sa ma phut in ea ca e tare deconcertant in primele minute. De frumos e frumos... de scump e scump. $110 pentru doua persoane. Nu ne pare rau de bani caci am considerat chestia asta un must do. Acum stim, nu?
Inapoi la hotel, Jacuzzi, episodul 2:Imperiul contraataca. Am cumparat si un film la pay-per-view dar ne-a luat somnul dupa vreun sfert de ora si l-am pus pe pauza (asa cred). Cand ne-am trezit televizorul era stins. Bbbbbye, movie. La muje.
Scopul excursiei a functionat, ne-am deconectat nitel. Luni pe la 13:00 mangaiam deja pisicile.
Ieri am fost la Costco. Ne-am facut si noi membri. Claudia deja de vreo 2 saptamani dar ieri am fost sa-mi iau si eu legitimatia. Pentru cine nu stie, Costco e un supermarket gen Metro din Romania. Cotizezi o taxa anuala si se intra pe baza de legitimatie pacalindu-ti astfel intelectul ca faci parte dintr-un grup select. Au chestii ok si e convenabil sa cumperi en gros. Am facut cumparaturile, am pltit marfa si ne-am dus la oparita aia maro sa imi fac si eu legitimatie. Subliniez faptul ca EU am impins caruciorul de cumparaturi pana atunci. La gata, imi iau plasticul si incep sa imping carutul spre iesire. din spatele meu unui pulifrici i se deschisesera porii: Sir... SIR! Ma intorc spre el convins ca nu cu mine are treaba. Ba da! In fata mea Claudia se spargea de ras cu mainile pe carutul nostru. Da? Biiiine! Las' ca ma razbun eu desi nu prea le am cu farsele... Mwuuahahhahahhahahhahahha!
Tot ieri tanjeam sa vad meciul din CL Arsenal- Barcelona. Aveam posibilitatea sa prind 20 de minute din repriza a doua daca Supervisorul pleaca mai repede. Am avut ore de condus deci am ajuns mai repede. Din cauza asta si Supervisorul a plecat sensibil mai repede. Eram gata. Am instalat iute Sopcastul. Mai prindeam exact 20 de minute. Apar 2 okiosi. Sunt contractori, vor liftul in service. Futu-va ochii aia intre ochi.Hai. Rezolv si revin. N-apuc sa fac nimic ca apare un agent cu niste clienti, vor sa vada facilitatile cladirii. Muuuuuuieeeee! Fug repede, ii rezolv si pe astia si vin la desk. Nu mai vine nimeni, dau la meci si raman masca: 2-1 pentru Arsenal. FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! Nu-i nimic, revenim.
Azi am jucat Starcraft 2 pentru prima data contra unui roman. Se numea Alexandru. Am profitat de ocazie si l-am intrebat de unde e. Era din Romania. I-am spus ca am auzit de Romania, tara lui Dracula si a tiganilor. El mi-a raspuns ca nu e tigan. Io i-am replicat ca asa spun toti romanii. El a spus ca nu-i adevarat. Eu am sucit-o pe romana si i-am spus sa se dea inspre pula mea, ca minte. El a ars-o cool. Cica are 22 de ani si e dintr-o suburubie a Montrealului. Raspunsul meu la asta? GAY! Toronto FTW! Cred ca si-a dorit sa ma invinga dar am reusit sa i-o trag si sa nici nu intarzii la orele de condus. Apropos pietonule, daca simti ca trece peste tine o Toyota Camry... sunt sanse mari sa fiu eu soferul care a incurcat pedala de frana cu acceleratia, mkay?
Da' e ok, baaaa... glumesc. Sunt putin mai bun decat un okios la volan.
Da, baaaaa... da' e ok, baaaa. Am gasit un filmulet pe youtube si inca rad de doua zile. Eroul e timisorean... care e din Timisoara... care e din Banat... care e Fruncea, se jtie. Filmuletul are peste 179 000 de view-uri. Oare cati timisoreni au ras de cum vorbeste ratatul ala cand de fapt si ei vorbesc la fel. Caci te lo juro, asa vorbesc muuuulti dintre ei. Asa vorbesc prieteni de-ai mei ce au mers la facultate la Timisoara. Da, baaaaa.... da' e ok, baaaa... Aseara, baaa...


PS: o sa revin cu poze de la Niagara.

Friday 11 February 2011

Poeti clasici vs. Poeti urbani

Disclaimer: Eu nu citesc poezii.
Ma doare, ma ustura, ma framanta o problema. As putea spune ca ascult rap romanesc dar de fapt sunt dependent de el. De fapt orice alta muzica ma enerveaza si ma agita. De fapt ma doare, ma ustura si ma framanta. Cred ca tre' sa ma caut de boli venerice.
Cam de pe cand a murit Paunescu si au renascut discutiile despre poezia romanesca... cine e cel mai ciumeg si din alea oteviste a inceput sa ma doar, sa ma usture si sa ma framante... DE CE SUNT CONSIDERATI POETII ASTIA ASA DE TARI? Acum am ajuns la un punct in care imi dau seama ca trebuia sa incep cu un Disclaimer, hai ca il pun acum.
Ok, am revenit. Poezia e o chestia clasica... la fel ca muzica clasica... clasica... prin definitie "cum se obisnuia in alte vremuri". Lumea se mira ca nu mai sunt poeti cum au fost odata... Pai lumea a evoluat, lumea a inceput sa se exprime prin muzica... si muzica s-a diversificat... apoi au aparut manelele- dar asta e o aaaallltaaaa discutie.
Un lucru e clar- nu multa lume poate sa compuna versuri, fie ele poezii sau cantece.
Cred ca de aia m-am pisat eu mereu pe cantaretele de pe la noi... ca au voce dar canta versurile compuse de altul. Cred ca de aia le aseman eu cu Milli Vanilli. Canti ce nu-i al tau. Cand eram eu mai ficior si am ars-o dubios cu paru-n ochi prin industrie am fost intrebat pana la retardare daca "noi ne scriem singuri versurile". Raspunsul este, a fost si va fi DA. Dar lumea se uita suspicioasa.
Deci asta cu compusul nu e pentru oricine. Poezia si cantecele nu sunt desen tehnic unde ai cotele si tragi la liniar. Si aici vin cu titlul postului: "Poeti clasici vs. Poeti urbani". E vreo diferenta intre ei? Este rapul o forma evoluata de poezie?
Si daca da... este ea imbunatatita?
Nu citesc poezii deci am dat un google la "cea mai frumoasa poezie". Pe un link cineva intreba care e cea mai frumoasa poezie romaneasca. Un raspuns a fost asta: Nichita…micul nostru zeu, al nostru al tuturor. Probabil ca in lumea lui era mai liber decat Eminescu, probabil ca poeziile lui sunt mai bine “ambalate” in sentimente reconstruite din cuvinte – mai bine ambalate in semantica… dar in definitiv, cine mai stie – pentru ca vezi tu… nu e totul decat o chestie de gust."
Mai dau un Google si citesc Evocare de Nichita. Nu e rea... aproape pot sa zic ca-mi place... dar eu sunt mai pragmatic. Eu sunt sigur ca pizdele de la mine din clasa n-au inteles poeziile nici dupa ce profu de Roamana ne-a dictat comentariile. E grele si cu astea.
Iar ma pierd in idei. E greu sa scrii de la munca unde esti intrerupt din 2 in 2 minute. Astia nu vad ca eu creez?
Deci reparii... poetii urbani ai secolului 21 si nu numai. Pentru CA COmparatia mea sa aiba sens trebuie sa intelegem vremurile. Aici nu functioneaza "la vremuri noi tot noi". Este de netagaduit capacitatea unor baieti de a jongla cu cuvintele si cu dublu sensuri.
Hai sa dau si cateva exemple de pe albumul lui lui Doc- Scapat de sub control (probabil cel mai bun album din ultimii ani).


Doc ce faci? Uite ma joc un pic
Un beat in text ma complic cumplit
Mai combin un plic 08 mai combin un pic
Ca 02 se imbina-n spliff
Spliff pur d-ala de culca tipi duri
Are premii, titluri, n-ardem stifturi
Acum rad da` pute atat de urat ca in curand
Vecinii ma dau in gat ca pe tincturi
Duc rap-ul la alt nivelpoti sa ma compari cu liftu`
Predau limba romana in concert poti sa apari cu fi`tu
Daca crezi ca-i prea mult pentru el poti sa vii tu singur
Ca astia siguri c-omor polisemantica sa vii cu dricu`
Si-ti vand un pont pe 0 ron fa ca BCR si tine cont
Sunt mereu pus pe caterinca precum rasetele de fond (...)



**************************

Da da, stiu fiecare cu rap-u` lui dar practic
Multi stau sub medie ca semnatura cadrului didactic
Stilu` lor e static, ii fac pe beat si dup-un kil de Scandic
Te strici faci skandenberg cu Oncescu, tati
Rap-u` meu e un Bugatti cand atinge asfaltu`
Mentine-ti calmul, gramul tau e 04, tine-ti gramul
Beat-u-i gras zici ca-i plodu` lu` Babanu cu Draga Olteanu
Copilu` lu` Big Bang cu Tamara Buciuceanu
Asta-i flow de zici ca nu-i gravitatie si curge oceanu`
Esti cu ochii pe muia mea, vezi ca mi se duce o geana
Cioaca tre` sa fumam fiindca altfel devenim crizati
Si Emcee-ii mor pe capete ca paduchii depistati
Si ii zbor de pe picioare, zici ca-s floci epilati
Eu va zbor din cultura ca pe ciori cati rezistati? (...)



PS: daca vi se pare ca am exagerat... trageti adanc aer in piept si lasati-o balta. exagerarea mea e o licenta scriitoriceasca aka poetica. Si sa va iasa din cap ca poetii au vrut sa exprime nu stiu ce prin versurile lor. Daca au exprimat ceva... poate nu au avut in minte ce ai inteles TU din poezia lui. Imi amintesc cum profu' de romana ne-a explicat de ce Eminescu a folosit un pleonasm in Luceafarul si de ce in Scrisoarea III se amintea de o batalie ce nu avusese loc inca. Mda... iezixta o iecsplicatie. Uneori bagi ceva sa iasa rima. Simplu!

Wednesday 9 February 2011

Blonzi vs. Blonde

Azi am mers cu Claudia la veterinar cu Fetita sa-i facem vaccinurile anuale. La intoarcere ne lasa pe mine si pisica la bloc iar ea se duce pana la Food Basic sa cumpere nejte kestii. Eu nu imi luasem cheie asa ca am luat cheia Claudiei, ramanand sa ma sune ea cand ajunge acasa si cobor eu sa-i deschid. Buuun, plan perfect... l-am mai aplicat si altadata. Dar ajung acasa si daca ati citit postul anterior stiti contextul cu pierdutul de telefoane...si eu iar NU AVEAM TELEFONUL. Bagami-as, mi-a cazut in masina. Iar are sa-mi tina Claudia morala. Hai ca ma duc dupa ea si venim impreuna. Ma duc la Metro in Parkway Mall Plaza. Purtam okelari de soare si caciula iar o pensionara ce statea pe banca aia de la intrarea in Metro nu ma scapa din priviri. Eram si imbracat in haine largi, aratam ghengsta or sumthin'. Si purtam okelari de soare lucru se pare dubios. Probabil pensionara face parte din grupul alora care cred ca ochelarii de soare se poarta DOAR vara, ca ei se numesc okelari de vara nu okelari DE SOARE. Ma plimb printre rafturi ca scobitoarea-n cana si apoi realizez ca-s retardat. Ce draq cautam eu in Metro cand Claudia s-a dus la Food Basic?!! Bravoooo, bravoooo. Sunt bun, sunt greu, sunt magnifique!!!
Hai acasa. Pe scari imi pica fisa mai greu ca turnul din Pisa: de ce nu-i scriu pe messenger? Ii scriu. Imi raspunde: Hai jos ca am ajuns. Vezi? A functionat treaba cu messul. Blond platinat...

La mine la munca agentiile imobiliare lasa cheile de la apartamente in cutiute cu cifru si agentii care arata clientilor apartamentele isi iau cheile din lockboxes. Simplu. La multe condouri din TO lockbox-urile sunt in casa scarilor, prinse de balustrada. Unde lucrez io au pus in garaj un grilaj pe perete, dar dupa colt. Deci e complicat sa ajungi la ele. Tre sa ia liftul pana la Parking Level A, apoi din elevator lobby iesi in elevator vestibule si de acolo in parcare, unde pe dreapta dupa colt e marfa. In elevator lobby la stanga ai iesirea iar la dreapta Recycle Room. Deasupra de iesire scrie EXIT iar pe cealalta... RECYCLE ROOM. 3 din 5 agenti intra in Recycle Room. Uneori cu tot cu clienti. Si inchid usa dupa ei... apoi realizeaza si ies din Recycle Room. Duuuuh!

Vine o blonda de la munca si se plange in gluma de cat e de frig afara: "It's like minus 40."
Io raspund: "Eh, come on! It's not minus 40... is more like minus 39."
Ea: "Really?!"
Io (face palm virtual): "NO!".

(not that late) Later Edit: iau liftul sa ma duc sa patrulez parcarea de la level D in sus. Cu mine in lift un cuplu pe la 50 de ani, vizitatori. Coboara la level A aka Triunghiul Bermudelor. EL se indreapta spre Recycle room. Ea ramane usor confuza pe loc. EL: This way! (barbatul e vanator, are instinct). Nevasta-sa da din cap: I think is this way! In timp ce usa de la lift se inchidea le-am indicat directia corecta catre Visitor Parking. Instinctul de vanator nu are semnal in underground parking.

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...