Wednesday 31 December 2008

La Multi Ani Traiasca!

Sunt intr-o situatie cel putin ciudata. Arunc o geana pe toronto.ro si vad ca lumea citeste macar cateva randuri pe blogul meu. Pareri impartite, de la laude aduse "talentului" epic, la incurajari pana la ocheade aruncate contului meu bancar. Si totodata pricep ca lumea pricepe ce vrea din toate astea.
Nu stiu ce a iesit la gata dar ce am vrut eu sa spun este totul si nimic. Jobul de Superintendent e destul de dificil. Iar cand ai 26 de ani si doar 2 saptamani de Canada e si mai dificil. Faptul ca nu avem experienta ca superintendenti, e si mai dificil. Si totusi mergem inainte. Nu e jobul care ni-l dorim dar e bun pentru inceput. Faptul ca fac haz de necaz, ca ma plang, ca ma mir, ca ma scandalizeaza sau ma amuza unele lucruri nu inseamna ca nu imi fac treaba, sau ca nu ma straduiesc sa fac bine. Ideea e ca aici sunt o gramada de terchea berchea ce se cred superiori restlui, fiindca au dat de bine, si sunt de cativa ani in Canada. Iar sa vezi ca oricat te zbati tu, vine unu parca in dujmanie si iti phute match-ul, gen: "cineva mi-a mutat hainele din washer intr-un dryer si vreau sa ne uitam pe camerele de supraveghere, sa vedem cine a fost". Serios? si ce vrei sa faci cand ii vezi mutra lu ala? Ii dai un par in cap? De ce nu ti-ai pazit toalele. "Sa stau acolo pana se spala hainele? This is absurd!" Ba mai du-te sa te pishi ca esti galben! Ce, io's politia rurala? Nu cumva vrei sa prepar apartamentele goale- sa fac curatenie- sa dau cu aspiratorul-sa schimb binul de gunoi-sa pazesc usa de la garaj- sa ma uit pe camere-sa repar prin apartamente- sa vad daca ti-e cald sau nu in apartament- sa vad daca nu ti s-a stricat ceva- sa repar prize, boilere, lifturi, hote, robinete- sa curat zapada de jur imprejurul blocului- sa arunc cu sare- sa iti fac si o muje... in timp ce iti pazesc tie toalele. Hai marj la cacat!
Concluzia mea este ca treaba mea nu este treaba mea ci ce vrea tennantul in acel moment. Si cum nu e doar un tennant... sunt sute.
Cred ca e evident ca nu pentru asta am venit in Canada. Vrem mai mult. Dar asa e la inceput. Asta nu inseamna ca pentru toti va fi la fel. Unii pot nimeri la bine. Sau sa nu treaca prin toate astea. Depinde si de ce lucrezi. Depinde si daca lucrezi.
Crezi ca daca as fi mers la ceramica cu Varu Nubira sau Uncle Jan din prima zi de Canada as fi trecut prin toate astea? Imagineaza-ti: Stateam in chirie, il futeam in gura pe Superintendent (ca ma invatau cunostintele, ca Superul tre' sa faca totul), mergeam la munca dimineata, veneam seara, in uichenduri iesiri la pescuit, barbeque-uri ( T-Bone $10 bucata), basketball de 2 ori pe saptamana... dar am ales sa incepem treaba pe sabia noastra. Si nu regret deloc. Jobul e dificil, dar avem constiinta de a face sau macar de a incerca sa facem cat mai bine treaba.
Si oricum in salata asta de rase din Balaceanca NU ARE CUM SA NU SE CREEZE situatii... tensionate.
Poate am sa dezvolt subiectul cu alta ocazie, cum ca ma deranjeaza faptul ca romanii veniti de 15-20-25 de ani se simt ofticati cumva de faptul ca eu nu a trebuit sa fug la sarbi, sa-mi risc libertatea sau viata sa ajung in Canada si ca stiu sa scriu si sa citesc in engleza fara sa fi calcat vreodata in Canada. Nu-mi place cand acesti oameni din acest interval temporar imi explica mie de cum e in Romania, desi eu sunt venit de cateva saptamani din Romania. Culmea e ca eu sunt ala ce a trait ultimii 20 de ani in Romania... Nu-mi place nici cand mi se arata cum sa folosesc un cuptor cu microunde sau cum sa folosesc Google sa gasesc o harta. Dar alta data poate detaliem despre acestea.
Klaus e live, pe Skype, cu parintii ei si asteptam cu nerbdare sa se faca ora 17 la noi = ora 12 la ei sa ne spunem la multi ani... si la "si 58" vin doi Ochiosi la usa, ca au treaba cu mine... Acum sincer, e si ghinion... dar parca si de-al draq o fac astia, nu? HAHAHAHHAHAHAH!
La multi ani si La mai Bine! Sa purcedem la drum in 2009 pregatiti de cale lunga. Ne-am dorit sa ajungem aici, am ajuns, acum ... mai departe... Bine ai venit 2009!

PS: Sanatate multa familiei. Ne e dor de voi. Va iubim mult!

Monday 29 December 2008

Noroc ca am invatat in Facultate...

In sfarsit Facultatea m-a ajutat aici in Canada. Azi a trebuit sa golesc un container de gunoi... cu mana inmanusata... caci locos continua sa arunce gunoi, dar noi nu mai avem bin-uri goale... si abia maine vin astia sa ia gunoiul... Mi-au prins bine cunostintele de Rezistenta Materialelor, Matematica, Fizica, Chimie... dar mai ales Filosofie. Am calculat Integrala circulara din Pampersul ala folosit sau mi-am imaginat 3D in Autocad cupla cinematica de gradul 3, a pungii de gunoi ce se rupsese si curgea din ea mancarea stricata. Si uite asa am reusit datoria cunostiintelor mele dobandite in scoala sa nu ma muradresc decat pe cracul stang al pantalonilor si sa-mi ramana un taietel pe Reebok-urile mele. Dar am gasit un binoclu in stare buna. Si poate un prieten. Am cautat aur cot la cot cu Archibald. Ne-am cunoscut mai bine. El e din Mehico, e de 7 luni aici, e dezamagit, vrea sa mai stea vreo 6 luni si apoi sa plece acasa, ca ii este dor de familie. A absolvit si el Facultatea de Marketing... la fel ca si Klaus, i-am spus eu.
M-a intrebat curios ce am facut eu in Romania. I-am spus ca sunt Inginer (aplauze, va rog)... dans le domain de la Soudure... dar ca am lucrat ca IT Technician. Faptul ca am facut si masterul i-am dat-o asa... ca ultima carte, Asul ce intregeste quinta Royala... la Frunza de Artar. Amandoi, impresionati pana la lactrimi, am decis ca juma' de bin e suficient pana maine, cand vin aia sa ia gunoiul. Eu am luat binoclul si m-am ofticat ca nu are capacul de la toc si ca tocul e murdar cu mancare uscata.
A fost un weekend de cacat rau. Liftul ala a fluierat a paguba de nebun. Primul lucru azi am sunat la Elevator Company sa trinmita baiatul dar nu Baiatul, ca ala a recunoscut ca nu stie. I-am spus cu drag in voce: Va rog sa NU-L trimiteti pe Suraj, ca el a mai fost... A venit unu si a reparat liftul. O ora mai tarziu ma uit la 3 vietnameze (pot sa le zic proaste?) si un miliard de plase ce faceau exact ce facuse ala cu 5 zile in urma de phutuse usa... nici n-am apucat sa desquid gura ca Klaus a si sarit. Ce faceti?!! Nu mai faceti asta!?? VietCoangele s-au ofuscat, draga... "Ca daca nimeni nu le ajuta"... pai cere ajutorul si te ajut... "Ca fostul super sarea si ajuta, nu statea si se uita"... ei cacat cu sangre... "Pai sunteti 3 persoane" le explica Klaus. Dar una e batrana si retarda... cine n-are batrani sa-si cumpere... dar pastrati bonul... ai o luna de zile sa schimbi marfa.
Am spus data trecuta ca aspiratorul nu mergea cum trebuie, adica nu facea actiunea de baza- aspiratul. Dragii de ei nu mai golisera sacul de cand se stiau. Nici nu stiau cum sa-l desfaca. S-a rezolvat, ce draq, doar am Master in Managementul Administratiei Publice, cu lucrare de disertatie in "Participantii la Judecata Civila si Aspiratoare de mic tonaj".
Mi-am amintit ceva. Despre securisti. In timpul saptamanii lucratoare securist de serviciu, de la 7 PM la 12:30 AM e un cocalar. In weekend e o tiganca cu accent geamaica sau madar Afrique... je ne sais pas... quelquechose . Securista, sa o numim Mandela... ba nu! Mandella... cu doi de l... Daca sunteti curiosi, numele ei intreg e Full Nelson Mandella... cu 2 de l. Asa... Mandella e mai speciala... ashea... acum vreo 5-6 saptamani, a venit la noi sa ne anunte ca la ultimul etaj, dintr-o camera a managementului (adica nu era un apartament, ci vreo magazie ceva, a noastra) curge apa pe ass-hol... ca e deja o baltoaca acolo si ca a ascultat la usa si se aude apa curgand dinauntru, mai mult ca sigur vreo teava sparta. Sincer sa fiu, eu nu stiam de nici o camera de-a noastra pe acolo dar am mers cu ea sa-mi arate. Mi-a aratat... era usa prin care ieseai pe acoperis... afara era furtuna... se auzea apa ce curge... nu m-a crezut, am deschis usa sa-i arat. Of-of mai-mai draga!!!
Alt weekend, am schimbat bin-ul degunoi cu Klaus pe la 8 si ceva, seara. Luni citesc in raportul ei de tura ca se auzea in biroul ei, de la tevi, un zgomot cputernic ce nu l-a putut identifica... Ma uit la ora si imi dau seama, era tractorul, ce face urat in spatiul mic din Compactor Room, dedesubt de biroul ei... Of-of mai-mai draga!!!
Ieri seara vine la mine sa-mi spuna ca cineva a varsat apa in fata usii de la Spalatorie, sa-i dau un mop, sa stearga. Las' ca fac eu, i-am spus. Iau mopul, ajung acolo. Infig mopul in baltoaca, mestec nitel si realizez: pretene, prea multa apa... In dreapta mea- LockerRoom 3... desquid usa... Oceanul Atlantic. Fuck, era Duminica seara, ora 21. "Klaus, suna la plumber!"... asa e, varsase cineva apa pe jos... Of-of mai-mai draga!!!
Dar nu va speriati. Job-ul de Superintendent are si multe parti bune. Nu-mi vine nimic in minte acum, dar are parti bune. hahhahahahahahhahahah!
E despre bani yo! E pentru bani yo! Si-abia apoi pentru suflet si ce plm mai spui tu....

Ideea e ca e bine pentru inceput. Dar 2 luni pe metereze si parca sunt 6. Aici la Balaceanca traim viata la maxim. We're living wild, we're living rough... vorba lu Day-Day...

Friday 26 December 2008

Merry X-mass la toti evribazii!

Craciun Fericit!
Feliz Natale. Atention Pisso Mojado! si alte alea aka etc.

De pe meleaguri ontariote transmitem in proces de upload catre everywhere.
Aici la noi, la Balaceanca, totul merge brici. Brici din expresia: "We have a breach in our system".
In ziua de Dec 24th am bagat full time. Cleanerii angajati cu ora aka Mercenarii aka Aida & Archibald au inceput in forta la ora 8:30... deorece programul era de la 8. Dupa lungi sedinte cu eu-l interior am hotarat ca tre sa ma pun cu bitch-ul pe mercenari. Ca trag de timp ca equipele din provincie vs. Steaua. "Si-am sa va bi-ci-uiesc!!!" vorba lu Pitika... (despartirea in silabe e conform cu exprimarea personajului deja numit).
In ospiciu era o mizerie sa iti traiasca. Convins ca Archibald va sta 8 ore la munca, l-am pus sa faca alte kestii si nu ce ardea la buza superioara, adica aspiratul assholurilor. A facut baiatull zapada, l-am ajutat la schimbatul bin-ului de gunoi, a carat niste junk din apartamente si cand sa-l rog sa dea cu aspirachele pe etaje, sare Aida de Verdi: We work only 4 hours today. SAY WHAT?!!?! Faceam planul de lupta altfel de stiam. Nu-i nimic, la nevoie am sa aspir eu catre absolut. Dar va bi-ci-uiesc putin, nu va las asa. Si o iau pe Aida in Triaj-ul CFR la impins vagoane. "Pai de ce nu mi-ai spus, ma anunti acum, inainte sa pleci? Pai ce cacat de treaba facem atunci?"... Archibald, baiat de treaba si muncitor s-a oferit sa mai stea 2 ore, sa termine de aspirat. adica pana la 2
Pe la 2 fara 20 ma suna un loco. "Cineva a aspirat holul la etajul 12, dar doar o parte, partea unde locuiesc eu nu. Te rog cheama-l inapoi." Ma duc sa-l caut pe Arcas. Incep de la ultimul etaj, pe scari, in jos. nu e, nu e, nu e, nu e, intuneric bezna... CE?!! Mai cobor un etaj- lumina... mai cobor un etaj... bezna... WTF?! Iau lanterna, o anunt pe Klaus sa sune dupa electrician si am plecat. Ma intalnesc si cu Archibald. Se pregatea sa plece. "Vezi ca nu ai aspirat la etajul 12!" Yes I did, but the vacuumer isn't working well. Cacat, stiam asta. Ok. Apoi dragul de Archibald ma anunta candid(a) vaginalis ca s-a intrerupt curentl la etajul 2 cand a bagat aspiratorul in priza. Te iubesc, Archibald!
Cu cateva ore in urma liftul N0 3 a inceput sa protesteze printr-un fluierat pe o frecventa superenervanta. Am kemat baiatul, un Cocalar asa de tuciuriu ca ai impresia ca e murdar. Nice guy, anyway... a mesterit ceva p-acolo. Gata! Eu anal-ios (cur-ios) intreb: What was the problem? Cica usa are un ciclu de inchidere si daca tii ca prostu (si prin prostu a se intelege aia ce cu o seara inainte si-au mutat mobila si nu au venit sa imi spuna sa le pun liftul in service ci aveau un bivol ce tinea apasat in perpetuum mobile butonul OpenDoor)... se futeaza portiera liftului. Vazand cat de pachiderme sunt, m-am oferit ironic, dar politicos: You want me to put the elevator on service? ... Balaceanca, the best place to live...
Deci Suraj a reparat usa... ce a inceput sa fluiere din nou la ora 2.
"Klaus, suna din nou la aia cu liftul ca iar nu merge". Intre timp a venit electricianul. Un tip foarte priceput. Dupa ce a verificat absolut fiecare tablou electric in parte, a stiut din prima care e problema... sarisera sigurantele... inainte sa vina belisem si eu ochii la tablouri... iar cel din mijloc parea un Van Gogh autentic... S-a aprins lumina pe etajele beznuite. CREZI CA S-A PLANS CINEVA DE FAPTUL CA NU E LUMINA PE ETAJELE ALEA? NU! In schimb se caca pe ei la alte alea... muje con sangre! Liftul devenea enervant, cateodata mergea, si pacalea lumea. Am pus un afis cum ca nu merge liftul, si l-am pus On Service, sa nu-l ia nimeni, si nici sa-l cheme nimeni.
La 7 seara a venit, ca de obicei Securistul (Security Guy). A trebuit sa merg la birou, sa iau setul de chei, pentru el. Gasesc Foaia de service de la Suraj... a doua foaie... Checked the elevator... Found it on Service... DU-TE DRAQ! SA MORI TU! SI AIA ERA PROBLEMA? EU L-AM PUS IN SERVICE... CA NU MERGEA! Deci liftul fluiera in continuare... In ziua de Craciun nu s-a plans nimeni de lift.
Azi dimineata verific plantatia. Liftul era la etajul 3. Il auzeam cum se tanguie. Mujistul!
"Klaus, suna din nou la lifturi sa vina sa-l faca"... Am vorbit eu cu baiatul. Afara ninge. Nu se stie daca ajunge azi. Dar maine dimineata sigur. Da? Superb.... Cred ca ramane pe maine, caci pana acum nu a venit.
Acu 2 zile Copilu de la Italia ma intreba daca locuiesc aproape de Aspen... ca lui i-ar place sa mearga acolo sa schieze. Nu-mi placea nici inainte sa schiez... dar acum URASC zapada! Si oricine cred ca ar ajunge sa o urasca daca ar trebui sa dea la lopata de fiecare data cand ninge. "Iti place sa skiezi?" NU! MIE IMI PLACE SA DAU CU LOPATA ZAPADA LA O PARTE....
A trecut si Craciunul. Cu mana pe inima, in dreptul prohabului, iti spun ca nu se compara cu atmosfera de acasa. Oricat te-ai chinui... nu e la fel.
Sarbatori Fericite!

Decada

A trecut o decada de parca ar fi trecut 10 ani de zile. Ca la liceu, primii 4 ani sunt mai grei... Imi amintesc inca meclele celor doi r...